"Кина независна држава, не ради за руске интересе"

Директор Института за националну и међународну безбедност (ИНИС) Дарко Трифуновић рекао је данас да је Кина потпуно независна држава и да спроводи политику вођену сопственим, а не руским интересима.

Србија 26.06.2023 | 15:12
"Кина независна држава, не ради за руске интересе"

"Кина има своје интересе, кинески главни геополлитички партнер је сама Кина и њена геополитичка амбиција да развија пут свиле", оценио је Трифуновић за Тањуг на конференцији "Односи Кине и Централне и Источне Европе у великој трансформацији" која се одржава у Београду у организацији ИНИС-а и Центра за кинеско-европске односе Универзитета Фудан.

Трифуновић је истакао и да иако Кина и Америка на политичком плану имају несугласица, њихова трговинска размена је између три и четири милијарде долара дневно.

"Какав је то сукоб ако ви са неким тргујете и то је највећа робно-новчана сарадња у свету", оценио је Трифуновић.

Истакао је да је конференција "Односи Кине и Централне и Источне Европе у великој трансформацији" прилика да се људи у Србији упознају са Кином и да сазнају који су то геополитички услови и условлавања који утичу и на Кину, али и њен однос са земљама централне и источне Европе.

Трифуновић је истакао да је Институт за националну и међународну безбедност окупља 120 професора из 37 земаља, а гости конференције били су професори из Центра за кинеско-европске односе Универзитета Фудан.

"Могли сте да видите најуглединије кинеске професоре са Фудан универзитета, то је кинески Хардвард и Шангајске академије друштвених наука, потпредседник те академије је дошао овде у Београд код нас и указао нам је част", навео је Трифуновић.

Према речима Трифуновића, конференција је прилика да се чује од кинеских професора који проблеми оптерећују кинеско-америчке као и кинеско-европске односе.

Он је додао да су на конференцији и професори са универзитета у Пољској могли да открију каква је њихова перцепција Кине, као и да професори из Кине кажу каква је њихова перцепција Европе и који је даљи пут ка развоју сарадње.

Он је указао да научници имају велику мисију, а да је циљ дискусија да се избегне конфликт и нађе начин како да се свет учини бољим местом, као и да се допре до оних који доносе одлуке.

"Циљ је разменити мишљења и да та мишљења дођу до оних који доносе одлуке и да се на бази тога формира могућност да када дође до неке конфликтне ситуације да се седне и да се реши неспоразум", закључио је Трифуновић.

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ето Видиш

26.06.2023 15:43

А ја сам мислио да Русија ради за Кинеске интересе, чак сам био убјеђен да Хондурас ради за интересе Шри Ланке ! Ја сам мало старији, па се сјећам оваквих "стручњака", из оне стара државе, која више не постоји, а знате зашто више не постоји, па управо због оваквих стручњака !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.06.2023 16:29

Ови и даље мисле да је СРБ велицине те бивсе дрзаве.

Name

Мирослав

26.06.2023 15:57

Научник Трифуновић ће решавати глобалне проблеме, лепо се седне и разговара. Ретко паметно замишљено. А ко седне и ко разговара, и о чему? И како ће се спровести договорено? Било би лепо, кад би научник, довео и сео оне што управљају глобално. А где је ту њихов интерес?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одавно јасно

26.06.2023 20:34

И зна се са ким се окупља и за цији интерес, гдје иде по памет и коме то просипа....

Name

Ујко Вукасин

26.06.2023 16:25

Дарко охлади, не лупај. Измедју Америке и Кине се води трговински рат и то озбиљан. А то сто морају да тргују не знаци да се воле. Знас ваљда, уцен си, образован, цуо си, сазнао, неко ти рекао колике проблеме Америка прицињава хуаwеју. Цак и апликације на хуаwеј телефонима омета које су производ Запада. . Кина је спремна и силом да узме Тајван. Америка саље носаце авиона у кинеске воде. Пусти крају економске размјене. Морају а мрзе се. И дијелит це ударце тамо гдје могу једни другима. И дијеле..

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Змијско острво"

26.06.2023 20:28

Јесте, али да се једно не прица друго ради а треце мисли.... Тацно, свијет био бољи! Али....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кина се води

26.06.2023 20:30

Сопственим а не америцким интетесима. То је Кина расцистила и на унутрасњем плану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој

26.06.2023 20:35

Да те види цукунбака у кравати

ОДГОВОРИТЕ
Name

У великој трансформацији

26.06.2023 21:38

Су само полтрони

ОДГОВОРИТЕ