"Kina nezavisna država, ne radi za ruske interese"

Direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost (INIS) Darko Trifunović rekao je danas da je Kina potpuno nezavisna država i da sprovodi politiku vođenu sopstvenim, a ne ruskim interesima.

Srbija 26.06.2023 | 15:12
"Kina nezavisna država, ne radi za ruske interese"

"Kina ima svoje interese, kineski glavni geopollitički partner je sama Kina i njena geopolitička ambicija da razvija put svile", ocenio je Trifunović za Tanjug na konferenciji "Odnosi Kine i Centralne i Istočne Evrope u velikoj transformaciji" koja se održava u Beogradu u organizaciji INIS-a i Centra za kinesko-evropske odnose Univerziteta Fudan.

Trifunović je istakao i da iako Kina i Amerika na političkom planu imaju nesuglasica, njihova trgovinska razmena je između tri i četiri milijarde dolara dnevno.

"Kakav je to sukob ako vi sa nekim trgujete i to je najveća robno-novčana saradnja u svetu", ocenio je Trifunović.

Istakao je da je konferencija "Odnosi Kine i Centralne i Istočne Evrope u velikoj transformaciji" prilika da se ljudi u Srbiji upoznaju sa Kinom i da saznaju koji su to geopolitički uslovi i uslovlavanja koji utiču i na Kinu, ali i njen odnos sa zemljama centralne i istočne Evrope.

Trifunović je istakao da je Institut za nacionalnu i međunarodnu bezbednost okuplja 120 profesora iz 37 zemalja, a gosti konferencije bili su profesori iz Centra za kinesko-evropske odnose Univerziteta Fudan.

"Mogli ste da vidite najugledinije kineske profesore sa Fudan univerziteta, to je kineski Hardvard i Šangajske akademije društvenih nauka, potpredsednik te akademije je došao ovde u Beograd kod nas i ukazao nam je čast", naveo je Trifunović.

Prema rečima Trifunovića, konferencija je prilika da se čuje od kineskih profesora koji problemi opterećuju kinesko-američke kao i kinesko-evropske odnose.

On je dodao da su na konferenciji i profesori sa univerziteta u Poljskoj mogli da otkriju kakva je njihova percepcija Kine, kao i da profesori iz Kine kažu kakva je njihova percepcija Evrope i koji je dalji put ka razvoju saradnje.

On je ukazao da naučnici imaju veliku misiju, a da je cilj diskusija da se izbegne konflikt i nađe način kako da se svet učini boljim mestom, kao i da se dopre do onih koji donose odluke.

"Cilj je razmeniti mišljenja i da ta mišljenja dođu do onih koji donose odluke i da se na bazi toga formira mogućnost da kada dođe do neke konfliktne situacije da se sedne i da se reši nesporazum", zaključio je Trifunović.

(Tanjug) Foto: Tanjug

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Eto Vidiš

26.06.2023 15:43

A ja sam mislio da Rusija radi za Kineske interese, čak sam bio ubjeđen da Honduras radi za interese Šri Lanke ! Ja sam malo stariji, pa se sjećam ovakvih "stručnjaka", iz one stara države, koja više ne postoji, a znate zašto više ne postoji, pa upravo zbog ovakvih stručnjaka !

ODGOVORITE
Name

Re

26.06.2023 16:29

Ovi i dalje misle da je SRB velicine te bivse drzave.

Name

Miroslav

26.06.2023 15:57

Naučnik Trifunović će rešavati globalne probleme, lepo se sedne i razgovara. Retko pametno zamišljeno. A ko sedne i ko razgovara, i o čemu? I kako će se sprovesti dogovoreno? Bilo bi lepo, kad bi naučnik, doveo i seo one što upravljaju globalno. A gde je tu njihov interes?

ODGOVORITE
Name

Odavno jasno

26.06.2023 20:34

I zna se sa kim se okuplja i za ciji interes, gdje ide po pamet i kome to prosipa....

Name

Ujko Vukasin

26.06.2023 16:25

Darko ohladi, ne lupaj. Izmedju Amerike i Kine se vodi trgovinski rat i to ozbiljan. A to sto moraju da trguju ne znaci da se vole. Znas valjda, ucen si, obrazovan, cuo si, saznao, neko ti rekao kolike probleme Amerika pricinjava huaweju. Cak i aplikacije na huawej telefonima ometa koje su proizvod Zapada. . Kina je spremna i silom da uzme Tajvan. Amerika salje nosace aviona u kineske vode. Pusti kraju ekonomske razmjene. Moraju a mrze se. I dijelit ce udarce tamo gdje mogu jedni drugima. I dijele..

ODGOVORITE
Name

"Zmijsko ostrvo"

26.06.2023 20:28

Jeste, ali da se jedno ne prica drugo radi a trece misli.... Tacno, svijet bio bolji! Ali....

ODGOVORITE
Name

Kina se vodi

26.06.2023 20:30

Sopstvenim a ne americkim intetesima. To je Kina rascistila i na unutrasnjem planu.

ODGOVORITE
Name

Joj

26.06.2023 20:35

Da te vidi cukunbaka u kravati

ODGOVORITE
Name

U velikoj transformaciji

26.06.2023 21:38

Su samo poltroni

ODGOVORITE