Због афричке куге у Бијељини формиран кризни центар

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске до данас је запримило пријаве о потврђеном присуству болести афричке куге свиња на девет имања, на подручју Града Бијељина.

Република Српска 26.06.2023 | 13:24
Због афричке куге у Бијељини формиран кризни центар

- На четири имања, на основу сумње, извршено је узорковање и резултате чекамо у току дана - наглашено је у саопштењу министарства.

Афричка куга свиња је болест коју шири човјек, за разлику од класичне куге свиња коју шире животиње. Из тог разлога апел власницима животиња да појачају биосигурносне мјере на својим имањима, ограниче кретања, затворе дворишта, обавезно постављање дезбаријера.

Сваку промјена на животињи и угинуће обавезно треба пријавити надлежном ветеринарском инспектору или ветеринару како би епизоотиолошка служба мога провести епизоотиолошко извиђање.

- Све службе су на терену, у граду Бијељина је формиран Локални кризни центар који је добио све инструкције за поступање у циљу спречавања појаве и ширења болести. Одређено је мјесто за нешкодљиво уклањање животиња. Од свих учесника у спровођењу наложених мјера очекује се брза реакција и одговорно понашање у циљу сузбијања ширења болести - наводе у министарству.

У току дана Министарство ће донијети рјешење о забрани одржавања сајмова, изложби и сточних пијаца на територији Града Бијељина у циљу спровођења мјера на сузбијању ширења заразне болести афричке куге свиња.

- Још једном понављамо, да нема мјеста паници, свако треба да је одговоран у спровођењу мјера из своје надлежности, службе пустити да раде свој посао по прописаним процедурама, а власници да пријављују угинућа и да буду одговорни према себи, а тако и околини. Неодговорно понашање власника само доприноси ширењу болести - наводи се у саопштењу министарства.

У циљу спречавања ширења заразне болести афричке куге свиња, Републички кризни центар за контролу ове болести донио је одлуку о забрани рада до даљњег бијељинске сточне пијаце. На прилазима Агро-тржном центру "Кнез Иво од Семберије", односно, сточној пијаци, биће постављени пунктови како би се спријечио улазак на простор сточне пијаце.

Градска управа града Бијељина објавила је телефонске линије на које се сваког дана могу упутити пријаве које се односе на животиње заражене афричком кугом свиња, сумње на заразу, као и на непрописно одбачене угинуле свиње.

Бројеви телефона су:

055 233 406 (од 7.00 до 13.00 часова)

066 683 304 (од 7.00 до 22.00 часа)

(БН)  Фото: СХУТТЕРСТОЦК

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Желимир

26.06.2023 13:48

И ова из лакташа ништа мање није опсана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Желимир

26.06.2023 16:34

Коментар ти је за чисту десетку.

Name

Мирко

26.06.2023 14:38

А какви су симптоми ? Јел то исто неки ПЦР тест , па имаш болест а немаш никаквих симптома ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.06.2023 16:44

Постанес поштен човјек. Не лазес и не крадеш. Одма иде изолација да друге људе не заразиш.

Name

Ујко Вукасин

26.06.2023 14:47

Унистена индустрија, фирме, предузеца, творнице, воцњаци, разне саднице воцави поврца, зитарице. Јос да унисте стоку и онда увоз.. Неко је плацен изнутра да унистава све домаце. Влада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Павле

26.06.2023 15:54

Је ли заустављен увоз прасади из заражених подручја Њемачке? Прасад су шверцери увозили за клање а не за тов?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здравко

26.06.2023 16:22

Да ли је и колико безбједно куповати месо у месницама? Постоји мишљење да се заражена животиња може принудно заклати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види

26.06.2023 17:20

Бог вас кажњава.Лупали сте цијене око Васкрса и Ђурђевдана,срам вас да буде.Сад видите како је.

Name

@Види

26.06.2023 18:20

Ја незнам сто ви казете да су цијене биле високе, ало бре цијена куруза просле године 80км до 85км за сто кила! Премикси и остала смјеса 3 пута скупља! сунцокрет и соја да неговоримо! Ви сви мислите да це месо појефтинити, одмах ка казем хоце тренутно, ал цим буде сад докрајцен свијски фонд и људи то покољу, мислите да це доци јефтиније месо из увоза, ту се варате, сад су свиње скупље из увоза, морам реци здраве, не заразене, сто су увозили, па изазвали ову болест! ово сто ми увозимо месо из еу, неце да дају ни псима! ал нека и треба, није дзабе народ оволико болестан, добар је здравствено какав отпад једе из увоза!

Name

Апел

26.06.2023 20:35

Немојте толико објављивати вијести о свињској куги, молим вас. Стевандиц се вец закљуцао у куцу и ником не отвара, 10 маски је ставио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игот

26.06.2023 21:29

Министарство се баш насекирало, посебно оне фосне сто раде а не знају како изгледа свињски реп.

ОДГОВОРИТЕ