Zbog afričke kuge u Bijeljini formiran krizni centar

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske do danas je zaprimilo prijave o potvrđenom prisustvu bolesti afričke kuge svinja na devet imanja, na području Grada Bijeljina.

Republika Srpska 26.06.2023 | 13:24
Zbog afričke kuge u Bijeljini formiran krizni centar

- Na četiri imanja, na osnovu sumnje, izvršeno je uzorkovanje i rezultate čekamo u toku dana - naglašeno je u saopštenju ministarstva.

Afrička kuga svinja je bolest koju širi čovjek, za razliku od klasične kuge svinja koju šire životinje. Iz tog razloga apel vlasnicima životinja da pojačaju biosigurnosne mjere na svojim imanjima, ograniče kretanja, zatvore dvorišta, obavezno postavljanje dezbarijera.

Svaku promjena na životinji i uginuće obavezno treba prijaviti nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru kako bi epizootiološka služba moga provesti epizootiološko izviđanje.

- Sve službe su na terenu, u gradu Bijeljina je formiran Lokalni krizni centar koji je dobio sve instrukcije za postupanje u cilju sprečavanja pojave i širenja bolesti. Određeno je mjesto za neškodljivo uklanjanje životinja. Od svih učesnika u sprovođenju naloženih mjera očekuje se brza reakcija i odgovorno ponašanje u cilju suzbijanja širenja bolesti - navode u ministarstvu.

U toku dana Ministarstvo će donijeti rješenje o zabrani održavanja sajmova, izložbi i stočnih pijaca na teritoriji Grada Bijeljina u cilju sprovođenja mjera na suzbijanju širenja zarazne bolesti afričke kuge svinja.

- Јoš jednom ponavljamo, da nema mjesta panici, svako treba da je odgovoran u sprovođenju mjera iz svoje nadležnosti, službe pustiti da rade svoj posao po propisanim procedurama, a vlasnici da prijavljuju uginuća i da budu odgovorni prema sebi, a tako i okolini. Neodgovorno ponašanje vlasnika samo doprinosi širenju bolesti - navodi se u saopštenju ministarstva.

U cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti afričke kuge svinja, Republički krizni centar za kontrolu ove bolesti donio je odluku o zabrani rada do daljnjeg bijeljinske stočne pijace. Na prilazima Agro-tržnom centru "Knez Ivo od Semberije", odnosno, stočnoj pijaci, biće postavljeni punktovi kako bi se spriječio ulazak na prostor stočne pijace.

Gradska uprava grada Bijeljina objavila je telefonske linije na koje se svakog dana mogu uputiti prijave koje se odnose na životinje zaražene afričkom kugom svinja, sumnje na zarazu, kao i na nepropisno odbačene uginule svinje.

Brojevi telefona su:

055 233 406 (od 7.00 do 13.00 časova)

066 683 304 (od 7.00 do 22.00 časa)

(BN)  Foto: SHUTTERSTOCK

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Želimir

26.06.2023 13:48

I ova iz laktaša ništa manje nije opsana.

ODGOVORITE
Name

Re Želimir

26.06.2023 16:34

Komentar ti je za čistu desetku.

Name

Mirko

26.06.2023 14:38

A kakvi su simptomi ? Jel to isto neki PCR test , pa imaš bolest a nemaš nikakvih simptoma ?

ODGOVORITE
Name

Re

26.06.2023 16:44

Postanes pošten čovjek. Ne lazes i ne kradeš. Odma ide izolacija da druge ljude ne zaraziš.

Name

Ujko Vukasin

26.06.2023 14:47

Unistena industrija, firme, preduzeca, tvornice, vocnjaci, razne sadnice vocavi povrca, zitarice. Jos da uniste stoku i onda uvoz.. Neko je placen iznutra da unistava sve domace. Vlada.

ODGOVORITE
Name

Pavle

26.06.2023 15:54

Je li zaustavljen uvoz prasadi iz zaraženih područja Njemačke? Prasad su šverceri uvozili za klanje a ne za tov?

ODGOVORITE
Name

Zdravko

26.06.2023 16:22

Da li je i koliko bezbjedno kupovati meso u mesnicama? Postoji mišljenje da se zaražena životinja može prinudno zaklati.

ODGOVORITE
Name

Vidi

26.06.2023 17:20

Bog vas kažnjava.Lupali ste cijene oko Vaskrsa i Đurđevdana,sram vas da bude.Sad vidite kako je.

Name

@Vidi

26.06.2023 18:20

Ja neznam sto vi kazete da su cijene bile visoke, alo bre cijena kuruza prosle godine 80km do 85km za sto kila! Premiksi i ostala smjesa 3 puta skuplja! suncokret i soja da negovorimo! Vi svi mislite da ce meso pojeftiniti, odmah ka kazem hoce trenutno, al cim bude sad dokrajcen svijski fond i ljudi to pokolju, mislite da ce doci jeftinije meso iz uvoza, tu se varate, sad su svinje skuplje iz uvoza, moram reci zdrave, ne zarazene, sto su uvozili, pa izazvali ovu bolest! ovo sto mi uvozimo meso iz eu, nece da daju ni psima! al neka i treba, nije dzabe narod ovoliko bolestan, dobar je zdravstveno kakav otpad jede iz uvoza!

Name

Apel

26.06.2023 20:35

Nemojte toliko objavljivati vijesti o svinjskoj kugi, molim vas. Stevandic se vec zakljucao u kucu i nikom ne otvara, 10 maski je stavio.

ODGOVORITE
Name

Igot

26.06.2023 21:29

Ministarstvo se baš nasekiralo, posebno one fosne sto rade a ne znaju kako izgleda svinjski rep.

ODGOVORITE