Бијељина: Учитељи обиљежили 55. годишњицу матуре

Петнаеста генерација ученика некадашње гласовите бијељинске Учитељске школе обиљежили су јубиларни 55. матурантски сусрет.

Република Српска 26.06.2023 | 12:42
Бијељина: Учитељи обиљежили 55. годишњицу матуре

Ову генерацију, која је дипломирала 1968. године, називају Шездесетосмашима или градитељима, јер је од 1965. године до краја школовања, учестовала у изградњи нове школске зграде и уређењу дворишта и спортских терена, а у настави су постизали високе резултате.

Значајан је био и њихов доприос у ванаставним активностима у граду Бијељини: у спорту, фолклору, књижевности, радиоаматеризму и у другим областима културе.

Било их је стотину шездесет. Из Семберије, подмајевичког краја, зворничког Подриња, Мачве, Срема и Славоније. Учитељовали су у скоро свим крајевима Босне и Херцеговине, а посебно, у најтежим условима, у планинским и забаченим мјестима, без путева и струје.

Скоро сви Шездесетосмаши  касније су завршили више школе и факултете, па сада међу њима има доктора наука, педагога, психолога, новинара, књижевника универзитетских професора и високих официра. 

Док су били активни, у настави су постизали високе резултате и били су омиљени међу својим ђацима и њиховим родитељиима.

На јубиларном сусрету прошлог викенда у Бијељини било их је тридесет, јер многи живе и диљем свијета, а неки су се и упокојили. Гост на свечаности био им је некадашњи њихов професор физике и математике Момчило Красовац, са којим су некада и освајали највише признања на републичким и савезним такмичењима и смотрама..

Учитељска школа у Бијељини основана је 1952. године и док је постојала до1972. године, имала је деветнаест генерација са преко три и по хиљаде ученика. Сада педагошку науку унапређује и образује нове учитеље (професоре разредне наставе) Педагошки факултет у Бијељини, који постоји двадесет и пет година.

О овој 15. генерацији написана је и монографија, објављено је на стотине новинских, радијских и телевизијских прилога, а говорено је да се, како им буду омогућавали здравствени и други услови, окупљају у Градском парку у Бијељини сваке посљедње суботе у јуну.

(БН) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Пера

26.06.2023 21:26

Хоће ли они на едукацију у СНСДе?

ОДГОВОРИТЕ