Bijeljina: Učitelji obilježili 55. godišnjicu mature

Petnaesta generacija učenika nekadašnje glasovite bijeljinske Učiteljske škole obilježili su jubilarni 55. maturantski susret.

Republika Srpska 26.06.2023 | 12:42
Bijeljina: Učitelji obilježili 55. godišnjicu mature

Ovu generaciju, koja je diplomirala 1968. godine, nazivaju Šezdesetosmašima ili graditeljima, jer je od 1965. godine do kraja školovanja, učestovala u izgradnji nove školske zgrade i uređenju dvorišta i sportskih terena, a u nastavi su postizali visoke rezultate.

Značajan je bio i njihov doprios u vanastavnim aktivnostima u gradu Bijeljini: u sportu, folkloru, književnosti, radioamaterizmu i u drugim oblastima kulture.

Bilo ih je stotinu šezdeset. Iz Semberije, podmajevičkog kraja, zvorničkog Podrinja, Mačve, Srema i Slavonije. Učiteljovali su u skoro svim krajevima Bosne i Hercegovine, a posebno, u najtežim uslovima, u planinskim i zabačenim mjestima, bez puteva i struje.

Skoro svi Šezdesetosmaši  kasnije su završili više škole i fakultete, pa sada među njima ima doktora nauka, pedagoga, psihologa, novinara, književnika univerzitetskih profesora i visokih oficira. 

Dok su bili aktivni, u nastavi su postizali visoke rezultate i bili su omiljeni među svojim đacima i njihovim roditeljiima.

Na jubilarnom susretu prošlog vikenda u Bijeljini bilo ih je trideset, jer mnogi žive i diljem svijeta, a neki su se i upokojili. Gost na svečanosti bio im je nekadašnji njihov profesor fizike i matematike Momčilo Krasovac, sa kojim su nekada i osvajali najviše priznanja na republičkim i saveznim takmičenjima i smotrama..

Učiteljska škola u Bijeljini osnovana je 1952. godine i dok je postojala do1972. godine, imala je devetnaest generacija sa preko tri i po hiljade učenika. Sada pedagošku nauku unapređuje i obrazuje nove učitelje (profesore razredne nastave) Pedagoški fakultet u Bijeljini, koji postoji dvadeset i pet godina.

O ovoj 15. generaciji napisana je i monografija, objavljeno je na stotine novinskih, radijskih i televizijskih priloga, a govoreno je da se, kako im budu omogućavali zdravstveni i drugi uslovi, okupljaju u Gradskom parku u Bijeljini svake posljednje subote u junu.

(BN) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pera

26.06.2023 21:26

Hoće li oni na edukaciju u SNSDe?

ODGOVORITE