Студенти у БЛ незадовољни са цијанама смјештаја

Нашој редакцији обратили су се огорчени студенти који живе у студентском дому Бањалука, како би, како кажу, изразили своје незадовољство и упозорили јавност на недопустиву ситуацију коју смо недавно доживјели.

Република Српска 24.06.2023 | 12:02
Студенти у БЛ незадовољни са цијанама смјештаја
"Наиме, желимо подијелити с вама и јавности наше искуство везано за првобитну одлуку Владе да се смјештај у студентским домовима прогласи бесплатним за све студенте, док смо јуче добили обавјештење од Управе студентског дома "Никола Тесла" Бања Лука, како ће цијене смјештаја у љетним мјесецима у периоду 1.7.2023. -25.9.2023. године наплаћивати по нереално високим цијенама (посебно у односу на претходне године) које су првобитно назначене као "бесплатне". , стоји у писму студената.
 
Као студенти, како кажу, били смо задовољни када смо чули за првобитну одлуку Владе која би требала растеретити финансијска оптерећења свих нас и пружити нам бесплатан смјештај.
 
 
"Међутим, наша радост није дуго трајала! Све оно "бесплатно" које су нам првобитно обећали сада се наплаћује да би надокнадили то "бесплатно" што смо као имали", поручују студенти и додају: 
 
"Тако су цијене за ова три мјесеца (рецепцијски смјештај): 
 
Павиљона 1 и 2 (на мјесечном нивоу 50,00 КМ), Апартмани павиљона 1 и 2 (на мјесечном нивоу 115,00 КМ),
 
Павиљон 3 (на мјесечном нивоу 70,00 КМ), 
 
Павиљон 4 (на мјесечном нивоу 100,00 КМ)."
 
Наглашавају да је ово је веома разочаравајуће и неправедно!
 
"Влада је обећала да ће нам осигурати бесплатан смјештај, а умјесто тога суочени смо с неочекивано високим финансијским теретом. Многи од нас су већ суочени с финансијским потешкоћама, а оваква ситуација само погоршава нашу финансијску ситуацију и отежава нам студирање", наводе они.
 
"Овиме желимо указати на озбиљну одговорност институција које су одговорне за управљање студентским домовима. С обзиром на одлуку Владе да смјештај буде бесплатан, очекивали смо да ће све бити транспарентно и да неће бити скривених трошкова.
 
Међутим, ова ситуација јасно показује да је јавност намјерно обманута "бесплатним цијенама студентског смјештаја". Питамо се да ли Влада уопште зна за ову одлуку Студентског Центра?! " питају студенти
 
Позвали су све надлежне институције, као и новинарску заједницу да истражи ову ситуацију.
 
"Желимо да се ова неправда јавно открије и те да оно што је обећано буде у потпуности и испуњено! Студирање би требало бити вријеме за стицање знања и за развој, а не за суочавање с финансијским искушењима која нам отежавају сами процес образовања", стоји у писму студената.
 
(БН)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Бања Лука

24.06.2023 12:28

Пуно вам 50, 70, 115 КМ за мјесец дана?!? Па ви стварно нисте нотмални! Дигните гузице па вријеме које проведете на пијанцењу искористите да радите и себи зарафите неки кинту…..дигао бих ја вама цијене на 300км….

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.06.2023 13:12

То су цене преко распуста за рецепцијску смештај, ви не требате преко распуста бити у домовима, идите кући.

Name

стардуст

24.06.2023 13:20

То је као кад вас неко позове на вечеру да вас почасти, па одшета остављајући вас да платите рачун. Пуно је и једна марка ако је обећано да ће цијене смјештаја покрити Влада, па вам све то бесплатно наплате преко љета, кад већина студената и не буде у дому. Коме, на крају, те паре иду у џеп, ако је цијена смјештаја већ покривена?!

Name

Искрено

24.06.2023 15:46

Хајде да разјаснимо неке ствари овима који не знају, а воле прокоментарисати. И ово писем као неко ко је 4 године провео у том дому, костао родитеље мање него у средњој сколи, да није било дома, не бих могао ни студирати. И иако ту има свега и свацега, доста је ипак постених и финансијски слабих студената. Вјерујте да се они и зале, јер онима другима је свеједно, платице колико треба. Рецепцијски смјестај - не слузи првенствено да би студент провео љето (има и таквих, али постени иду куци), он слузи да своју вец постојецу собу, тј. кревет у соби, резервисес на своје име док не продје конкурс и задузивање кревета за сљедецу годину, сто није прије новембра. Уколико студент не плати рецепцијски смјестај, тј. не резервисе свој кревет, у јуну мора иселити из собе и нема је док не продје горе наведено задузивање. Наравно, теоретски, мозе се остати у соби уколико вас нико не провали, ало свакако тај вас кревет неце цекати у новембру, мозда хоце неко други ако добијете дом. То знаци, ако нецес да се селис, мењас собу, цимере, морас платити "рецепцију". И та рецепција је у моје вријеме била 27КМ по мјесецу, тј. 81КМ укупно.

Name

Саса Поповиц

24.06.2023 18:33

Поштовани, како сте се упалили, само коментаришите из Ваших столица из управе домова, можете нама студентима само да се сагнете.🥰🥰🥰

Name

5

24.06.2023 18:37

Јел коментаре писете из канцеларија управе🤣

Name

Борац

24.06.2023 21:24

Зар сте мислили са острац нозева неста уради за вас?

Name

Зоом

24.06.2023 12:29

Ако им је скупо, свакако је распуст, па нека иду мало кући помоћи родитељима. Нема потребе да буду у БЛ. Посебно нема потребе да буду у БЛ на терету Будзета и свих других градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

24.06.2023 13:58

Студентима није распуст, ко озбиљно студира љето мора провести спремајуци се за септембарски испитни рок. Ја немам ниста против да се паре које дрзава узима од мене улазу у студентски и дјацки смјестај, и за било какве њихове потребе. Много ми је дразе да издрзавам студенте него да плацам секине торбице и ципеле, и батине воцњаке, намјестене тендере и намјестене изборе, паразите који се мнозе по канцеларијама јавне управе...

Name

!!!!

24.06.2023 14:15

Да би уопште имали да се врате гдје у Октобру (под условом да сада положе све испите што је нереално очекивати за све студенте), морају плаћати овај смјештај јер немају гдје бити све до новог уговора са којим одуже некада и до децембра! С тога сви морају узети тај смјештај и преко љета хтјели или не!

Name

Пз

24.06.2023 14:19

Смијесно колико само ова дјеца потросе на изласке и пушење?Па и тај смјестај неко пла¢а .Ко ¢е студирати нека заради наса омладина је превише лијена а то смо од ње напрравили сви ми прво родитељи па школа па читаво друштво.

Name

Саса

24.06.2023 18:34

Какав је сендвич, је л’ подгријан?

Name

Дјаба

24.06.2023 12:34

Тросите време, ту нема памети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

24.06.2023 12:49

Драги студенти знате ли да је поскупело оŝтрење ножева из ваŝе кухиње,пуно сте јели меса па се иступили...

ОДГОВОРИТЕ
Name

само нек је џабе

24.06.2023 12:58

Ако вам је скупо, идите вани да студиратие. Аустрија је пуна наших студената.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн14

24.06.2023 14:24

Кад сам ја студирала мој тата је мјесечно пла¢ао цијену три јагњета.

Name

Саггитариус

24.06.2023 13:13

Па Влада је у таквој финансиској дубиози, да неможе да дозволи тај луксуз, да било шта у овој "држави" буде бесплатно, јер немогу се исплаћивати силни дугови, и да се има за луксуз у влади, и да има пара и Курти и Мурти, и у ђеповима политићара, и да се поправи стандард грађана, пензионера, и студената

ОДГОВОРИТЕ
Name

Протест

24.06.2023 13:15

Ста се буните кад знате да це вас све купити за саку ризе и уцутацете као и увијек, не борите се за своја права а како це те сутра за неција друга. Сто би давно рекао Средоја Новиц у једном интервјуу: "па ми смо протествовали кад је супа неслана у студенској менизи."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта,

24.06.2023 13:49

Радите у студентском дому преко љета, собе су се и прије издавале преко љета омладини која дође у Бања Луку због неких других, рецимо туристичких активности и то се звао рецепцијски смјештај. И то није скупо у односу колико кошта стан на дан или хотел, и тако се користи колико ја знам задњих 20 година можда и више. А, ви фино кућама, немате обавеза на факултету и нешто паметно радите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

24.06.2023 14:26

Ево као студент који је боравио једно вријеме у тим домовима могу вам рећи да 90% њих (осим ових са медицине, ЕТФ - а и још пар техничких факултета) не уче ништа и по читаву годину проводе у кафићима. Држава баца паре на студенте који нити уче нити им се тражи неко знање. Испите спреме за 5,6 дана и дадну услов у октобру. Нико их не тјера да љето проведу у дому и ако ћемо бити реални 70 - 120 КМ за мјесец дана није ништа, за те паре не може изнајмити собу у Бањалуци. Они имају вршњаке који раде 8 - 10 сати, неки имају чак и дјецу. Радницима и фирмама се узима порез да би ови безбрижно живјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

24.06.2023 18:35

Какав је сендвич, је л’ подгријан?

Name

Рада

24.06.2023 21:49

Не видим разлог да се уопште наплацује смјештај преко љета кад студенти готов ту и не бораве инаце у Америци дигну кредит да би студирали и врацају га 20 година само код нас пуно је 50 км а уз то имаш и бесплатан нет струју воду .Нигдје на свијету сколовање није бесплатно зато студенти раде а не код нас ридитељи шаљу паре да се боље дрогирају и као неце се њихово дијете патит али це они са таквим дјететом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полетарац

25.06.2023 09:07

Радо сколовање је бесплатно у Њемацкој, Аустрији, Холандији... и многим другим европским дрзавама, да не набрајам. У нордијским земљама не само да је бесплатно сколовање, сви студенти добијају од дрзаве бесповратну стипендију која износи око хиљаду евра. У Данској ту стипендију добијају цак и студенти странци ако долазе из земаља ЕУ. Данас постоји интернет, не морате висе цак ни изаци из своје улице да бисте упознали свијет, тако да стварно не разумијем како неки медју нама не знају ниста о нецему а имају врло дефинисана "мисљења"...

Name

Рада

25.06.2023 11:47

Студент уколико не плати свој кревет преко љета исти губи и нема гдје да буде до новембра, такодје у Америци је систем студирања много развијенији и првенствено вриједи много висе у односу на нас гдје је цланска карта странке вриједнија од правног факултета, размислите мало о том