Studenti u BL nezadovoljni sa cijanama smještaja

Našoj redakciji obratili su se ogorčeni studenti koji žive u studentskom domu Banjaluka, kako bi, kako kažu, izrazili svoje nezadovoljstvo i upozorili javnost na nedopustivu situaciju koju smo nedavno doživjeli.

Republika Srpska 24.06.2023 | 12:02
Studenti u BL nezadovoljni sa cijanama smještaja
"Naime, želimo podijeliti s vama i javnosti naše iskustvo vezano za prvobitnu odluku Vlade da se smještaj u studentskim domovima proglasi besplatnim za sve studente, dok smo juče dobili obavještenje od Uprave studentskog doma "Nikola Tesla" Banja Luka, kako će cijene smještaja u ljetnim mjesecima u periodu 1.7.2023. -25.9.2023. godine naplaćivati po nerealno visokim cijenama (posebno u odnosu na prethodne godine) koje su prvobitno naznačene kao "besplatne". , stoji u pismu studenata.
 
Kao studenti, kako kažu, bili smo zadovoljni kada smo čuli za prvobitnu odluku Vlade koja bi trebala rasteretiti finansijska opterećenja svih nas i pružiti nam besplatan smještaj.
 
 
"Međutim, naša radost nije dugo trajala! Sve ono "besplatno" koje su nam prvobitno obećali sada se naplaćuje da bi nadoknadili to "besplatno" što smo kao imali", poručuju studenti i dodaju: 
 
"Tako su cijene za ova tri mjeseca (recepcijski smještaj): 
 
Paviljona 1 i 2 (na mjesečnom nivou 50,00 KM), Apartmani paviljona 1 i 2 (na mjesečnom nivou 115,00 KM),
 
Paviljon 3 (na mjesečnom nivou 70,00 KM), 
 
Paviljon 4 (na mjesečnom nivou 100,00 KM)."
 
Naglašavaju da je ovo je veoma razočaravajuće i nepravedno!
 
"Vlada je obećala da će nam osigurati besplatan smještaj, a umjesto toga suočeni smo s neočekivano visokim finansijskim teretom. Mnogi od nas su već suočeni s finansijskim poteškoćama, a ovakva situacija samo pogoršava našu finansijsku situaciju i otežava nam studiranje", navode oni.
 
"Ovime želimo ukazati na ozbiljnu odgovornost institucija koje su odgovorne za upravljanje studentskim domovima. S obzirom na odluku Vlade da smještaj bude besplatan, očekivali smo da će sve biti transparentno i da neće biti skrivenih troškova.
 
Međutim, ova situacija jasno pokazuje da je javnost namjerno obmanuta "besplatnim cijenama studentskog smještaja". Pitamo se da li Vlada uopšte zna za ovu odluku Studentskog Centra?! " pitaju studenti
 
Pozvali su sve nadležne institucije, kao i novinarsku zajednicu da istraži ovu situaciju.
 
"Želimo da se ova nepravda javno otkrije i te da ono što je obećano bude u potpunosti i ispunjeno! Studiranje bi trebalo biti vrijeme za sticanje znanja i za razvoj, a ne za suočavanje s finansijskim iskušenjima koja nam otežavaju sami proces obrazovanja", stoji u pismu studenata.
 
(BN)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Banja Luka

24.06.2023 12:28

Puno vam 50, 70, 115 KM za mjesec dana?!? Pa vi stvarno niste notmalni! Dignite guzice pa vrijeme koje provedete na pijancenju iskoristite da radite i sebi zarafite neki kintu…..digao bih ja vama cijene na 300km….

ODGOVORITE
Name

re

24.06.2023 13:12

To su cene preko raspusta za recepcijsku smeštaj, vi ne trebate preko raspusta biti u domovima, idite kući.

Name

stardust

24.06.2023 13:20

To je kao kad vas neko pozove na večeru da vas počasti, pa odšeta ostavljajući vas da platite račun. Puno je i jedna marka ako je obećano da će cijene smještaja pokriti Vlada, pa vam sve to besplatno naplate preko ljeta, kad većina studenata i ne bude u domu. Kome, na kraju, te pare idu u džep, ako je cijena smještaja već pokrivena?!

Name

Iskreno

24.06.2023 15:46

Hajde da razjasnimo neke stvari ovima koji ne znaju, a vole prokomentarisati. I ovo pisem kao neko ko je 4 godine proveo u tom domu, kostao roditelje manje nego u srednjoj skoli, da nije bilo doma, ne bih mogao ni studirati. I iako tu ima svega i svacega, dosta je ipak postenih i finansijski slabih studenata. Vjerujte da se oni i zale, jer onima drugima je svejedno, platice koliko treba. Recepcijski smjestaj - ne sluzi prvenstveno da bi student proveo ljeto (ima i takvih, ali posteni idu kuci), on sluzi da svoju vec postojecu sobu, tj. krevet u sobi, rezervises na svoje ime dok ne prodje konkurs i zaduzivanje kreveta za sljedecu godinu, sto nije prije novembra. Ukoliko student ne plati recepcijski smjestaj, tj. ne rezervise svoj krevet, u junu mora iseliti iz sobe i nema je dok ne prodje gore navedeno zaduzivanje. Naravno, teoretski, moze se ostati u sobi ukoliko vas niko ne provali, alo svakako taj vas krevet nece cekati u novembru, mozda hoce neko drugi ako dobijete dom. To znaci, ako neces da se selis, menjas sobu, cimere, moras platiti "recepciju". I ta recepcija je u moje vrijeme bila 27KM po mjesecu, tj. 81KM ukupno.

Name

Sasa Popovic

24.06.2023 18:33

Poštovani, kako ste se upalili, samo komentarišite iz Vaših stolica iz uprave domova, možete nama studentima samo da se sagnete.🥰🥰🥰

Name

5

24.06.2023 18:37

Jel komentare pisete iz kancelarija uprave🤣

Name

Borac

24.06.2023 21:24

Zar ste mislili sa ostrac nozeva nesta uradi za vas?

Name

Zoom

24.06.2023 12:29

Ako im je skupo, svakako je raspust, pa neka idu malo kući pomoći roditeljima. Nema potrebe da budu u BL. Posebno nema potrebe da budu u BL na teretu Budzeta i svih drugih gradjana.

ODGOVORITE
Name

???

24.06.2023 13:58

Studentima nije raspust, ko ozbiljno studira ljeto mora provesti spremajuci se za septembarski ispitni rok. Ja nemam nista protiv da se pare koje drzava uzima od mene ulazu u studentski i djacki smjestaj, i za bilo kakve njihove potrebe. Mnogo mi je draze da izdrzavam studente nego da placam sekine torbice i cipele, i batine vocnjake, namjestene tendere i namjestene izbore, parazite koji se mnoze po kancelarijama javne uprave...

Name

!!!!

24.06.2023 14:15

Da bi uopšte imali da se vrate gdje u Oktobru (pod uslovom da sada polože sve ispite što je nerealno očekivati za sve studente), moraju plaćati ovaj smještaj jer nemaju gdje biti sve do novog ugovora sa kojim oduže nekada i do decembra! S toga svi moraju uzeti taj smještaj i preko ljeta htjeli ili ne!

Name

Pz

24.06.2023 14:19

Smijesno koliko samo ova djeca potrose na izlaske i pušenje?Pa i taj smjestaj neko pla¢a .Ko ¢e studirati neka zaradi nasa omladina je previše lijena a to smo od nje naprravili svi mi prvo roditelji pa škola pa čitavo društvo.

Name

Sasa

24.06.2023 18:34

Kakav je sendvič, je l’ podgrijan?

Name

Djaba

24.06.2023 12:34

Trosite vreme, tu nema pameti

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

24.06.2023 12:49

Dragi studenti znate li da je poskupelo oŝtrenje noževa iz vaŝe kuhinje,puno ste jeli mesa pa se istupili...

ODGOVORITE
Name

samo nek je džabe

24.06.2023 12:58

Ako vam je skupo, idite vani da studiratie. Austrija je puna naših studenata.

ODGOVORITE
Name

Nn14

24.06.2023 14:24

Kad sam ja studirala moj tata je mjesečno pla¢ao cijenu tri jagnjeta.

Name

Saggitarius

24.06.2023 13:13

Pa Vlada je u takvoj finansiskoj dubiozi, da nemože da dozvoli taj luksuz, da bilo šta u ovoj "državi" bude besplatno, jer nemogu se isplaćivati silni dugovi, i da se ima za luksuz u vladi, i da ima para i Kurti i Murti, i u đepovima politićara, i da se popravi standard građana, penzionera, i studenata

ODGOVORITE
Name

Protest

24.06.2023 13:15

Sta se bunite kad znate da ce vas sve kupiti za saku rize i ucutacete kao i uvijek, ne borite se za svoja prava a kako ce te sutra za necija druga. Sto bi davno rekao Sredoja Novic u jednom intervjuu: "pa mi smo protestvovali kad je supa neslana u studenskoj menizi."

ODGOVORITE
Name

Šta,

24.06.2023 13:49

Radite u studentskom domu preko ljeta, sobe su se i prije izdavale preko ljeta omladini koja dođe u Banja Luku zbog nekih drugih, recimo turističkih aktivnosti i to se zvao recepcijski smještaj. I to nije skupo u odnosu koliko košta stan na dan ili hotel, i tako se koristi koliko ja znam zadnjih 20 godina možda i više. A, vi fino kućama, nemate obaveza na fakultetu i nešto pametno radite.

ODGOVORITE
Name

Student

24.06.2023 14:26

Evo kao student koji je boravio jedno vrijeme u tim domovima mogu vam reći da 90% njih (osim ovih sa medicine, ETF - a i još par tehničkih fakulteta) ne uče ništa i po čitavu godinu provode u kafićima. Država baca pare na studente koji niti uče niti im se traži neko znanje. Ispite spreme za 5,6 dana i dadnu uslov u oktobru. Niko ih ne tjera da ljeto provedu u domu i ako ćemo biti realni 70 - 120 KM za mjesec dana nije ništa, za te pare ne može iznajmiti sobu u Banjaluci. Oni imaju vršnjake koji rade 8 - 10 sati, neki imaju čak i djecu. Radnicima i firmama se uzima porez da bi ovi bezbrižno živjeli.

ODGOVORITE
Name

Sasa

24.06.2023 18:35

Kakav je sendvič, je l’ podgrijan?

Name

Rada

24.06.2023 21:49

Ne vidim razlog da se uopšte naplacuje smještaj preko ljeta kad studenti gotov tu i ne borave inace u Americi dignu kredit da bi studirali i vracaju ga 20 godina samo kod nas puno je 50 km a uz to imaš i besplatan net struju vodu .Nigdje na svijetu skolovanje nije besplatno zato studenti rade a ne kod nas riditelji šalju pare da se bolje drogiraju i kao nece se njihovo dijete patit ali ce oni sa takvim djetetom.

ODGOVORITE
Name

Poletarac

25.06.2023 09:07

Rado skolovanje je besplatno u Njemackoj, Austriji, Holandiji... i mnogim drugim evropskim drzavama, da ne nabrajam. U nordijskim zemljama ne samo da je besplatno skolovanje, svi studenti dobijaju od drzave bespovratnu stipendiju koja iznosi oko hiljadu evra. U Danskoj tu stipendiju dobijaju cak i studenti stranci ako dolaze iz zemalja EU. Danas postoji internet, ne morate vise cak ni izaci iz svoje ulice da biste upoznali svijet, tako da stvarno ne razumijem kako neki medju nama ne znaju nista o necemu a imaju vrlo definisana "misljenja"...

Name

Rada

25.06.2023 11:47

Student ukoliko ne plati svoj krevet preko ljeta isti gubi i nema gdje da bude do novembra, takodje u Americi je sistem studiranja mnogo razvijeniji i prvenstveno vrijedi mnogo vise u odnosu na nas gdje je clanska karta stranke vrijednija od pravnog fakulteta, razmislite malo o tom