ВСТС изражава резерву према измјенама КЗ

Како наводе, потребно је у контексту свих кривичних дјела против угледа и части имати у виду да је повећана заштита јавних личности у директној колизији са одредбом члана 10. Европске конвенције.

Босна и Херцеговина 23.06.2023 | 19:19
ВСТС изражава резерву према измјенама КЗ

- Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ усвојио је данас мишљење на одредбе нацрта Закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске у којем указује да је у контексту кривичних дјела против угледа и части повећана заштита јавних личности у дијелу који се односи на клевету.

Према овом мишљењу, усвојеном телефонским гласањем, прописивањем казне неприлагођене личности учиниоца ефекат аутоцензурисања, али и санкционисања може потенцијално имати за посљедицу неосновано ограничавање уживања права на слободу изражавања као стуба изградње демократског друштва, о чему би извршна и законодавна власт требале водити рачуна.

Савјет указује да се прописане санкције морају утврдити по принципима сразмјерног односа између заштићеног добра и оптерећења које се ставља на терет лица које је починилац радње, јер се слобода изражавања сматра стубом демократског друштва.

ВСТС указује у мишљењу, датом по захтјеву Министарства правде Републике Српске да само прописивање кривичних дјела против части и угледа и то у односу на кривична дјела увреда, клевета и изношење личних и породичних прилика праксом Европског суда није изричито забрањено и да спада у домен опредјељења носилаца политичке власти, што није предметом егзактних правних стандарда.

Како наводе, потребно је у контексту свих кривичних дјела против угледа и части имати у виду да је повећана заштита јавних личности у директној колизији са одредбом члана 10. Европске конвенције.

Указано је да је потребно водити рачуна да опис дјела и посљедице не буде врло широк и потенцијално арбитраран у практичној примјени, што би било у директној колизији са праксом Европског суда и Резолуцијом Парламентарне скупштине Савјета Европе ка декриминализацији клевете.

С обзиром наведено, у изостанку јасних образложења стандарда Европског суда, усклађености са Уставом и изостанка навођења компаративних пракси, ВСТС изражава резерву према наведеним одредбама нацрта закона.

У односу на кривична дјела која се односе на повреду части и угледа, гдје се помиње јавно излагање порузи због припадности одређеној раси, вјери или националности, гоњење за кривична дјела против части и угледа, јавно објављивање пресуде за кривична дјела против части и угледа, ВСТС предложена рјешења у начелу сматра примјереним.

Министарство правде Републике Српске доставило је ВСТС-у доставило нацрт закона 23. маја будући да је ВСТС-у БиХ надлежан за давање мишљења на нацрте прописа који могу имати утицаја на правосуђе.

Навели су да имајући у виду да допис Министарства правде Републике Српске није садржавао рокове и динамику планиране законодавне процедуре, Савјет се 31. маја обратио дописом Министарству правде Српске којим је указано да ће Нацрт закона бити предмет одлучивања ВСТС-а БиХ по ажурној процедури.

Додатна појашњења у вези са датим мишљењем биће презентована на сједници Савјета заказаној за 5. и 6. јули. 

(Срна) Фото: Илустрација

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Пикси

23.06.2023 19:31

Од како је основан овај встс кренуо је суноврат правосудја права правде И свега нормалног.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апел

24.06.2023 09:14

Кајганица смјенити сто прије!

ОДГОВОРИТЕ