Тијела највјероватније никада неће бити пронађена

Контраадмирал америчке обалске страже Џон Маугер, један од људи који су били задужени за мисију спасавања нестале подморнице "Титан", изјавио је данас да тијела петорице путника у подморници можда никада неће бити пронађена.

Свијет 23.06.2023 | 10:32
Тијела највјероватније никада неће бити пронађена

"То је невјероватно немилосрдно окружење тамо доле на морском дну и крхотине се подударају са посљедицама катастрофалне имплозије. Наставићемо да претражујемо, али немам одговор за могућности у будућности", рекао је Маугер.

Британски бизнисмен Хамиш Хардинг је живио у Дубаију у Уједињеним Арапским Емиратима. "Ацтион Авиатион", компанија за посредовање у авионима у којој је Хардинг био предсједник, навела је да је он био један од стручњака за мисију, који је платио одлазак на експедицију.

Хардинг је био милијардер авантуриста који је држао три Гинисова свјетска рекорда, укључујући најдуже трајање на пуној дубини океана на броду са посадом. У марту 2021. он и истраживач океана Виктор Весково заронили су на најнижу дубину Маријанског рова. У јуну 2022. отишао је у свемир на ракети Неw Схепард компаније "Блуе Оригин".

 У објави на Фејсбуку у суботу, Хардинг је рекао да је „поносан" што је дио мисије.

 „Због најгоре зиме у Њуфаундленду у посљедњих 40 година, ова мисија ће вјероватно бити прва и једина мисија на Титанику 2023. године", објавио је он. „Прозор за временске прилике се управо отворио и ми ћемо покушати да заронимо у недјељу", додао је.

Отац и син Шахзада и Сулеман Давуд били су чланови једне од најистакнутијих пакистанских породица. Њихова породица је у изјави рекла да су обојица били на броду.

Њихова фирма, "Давоод Херцулес Цорп.", са сједиштем у Карачију, бави се пољопривредом, петрохемијом и телекомуникационом инфраструктуром.

Шахзада Давуд је такође био у одбору повјереника калифорнијског СЕТИ института који трага за ванземаљском интелигенцијом. Давудови су живјели у Великој Британији, наводи СЕТИ.

Он је такође био члан Глобалног саветодавног одбора у добротворној фондацији, који је основао британски краљ Чарлс ИИИ да би се бавио незапосленошц́у младих. Дипломирао је на Универзитету Бакингем у Уједињеном Краљевству и Универзитету Филаделфија (сада Универзитет Томас Џеферсон) у САД.

Пол Анри Нарголе је био бивши официр француске морнарице који је сматран стручњаком за Титаник након вишеструких путовања до олупине током неколико деценија. Био је директор подводног истраживања за Е/М Гроуп и РМС Титаниц Инц., извршио је 37 роњења до олупине и надгледао је проналажење 5.000 артефаката.

Био је вођа експедиције на технолошки најнапреднијем зарону на Титаник 2010. године, који је користио сонар високе резолуције и 3Д оптичко снимање на Титаниковом прамцу и крми, као и на пољу крхотина.

Док је био у Француском институту за истраживање и експлоатацију мора, водио је прву експедицију за опоравак на Титанику 1987. године.

Експедицију Титана организовала је компанија Оушн Гејт Експедишн, што је било трец́е такво путовање до олупина Титаника, који је ударио у санту леда и потонуо 1912. године, када је преживело само око 700 од отприлике 2.200 путника и чланова посаде.

Стоктон Раш је основао Оушн Гејт 2009. године како би обезбиједио подморнице са посадом за подводне истраживаче, наводи се на веб страници компаније. Раш је био пилот Титана. 

Приватна компанија са сједиштем у Вашингтону почела је да доводи туристе на Титаник 2021. године као дио својих напора да забиљежи споро пропадање олупине. 

У интервјуу за ЦБС њуз прошле године, Раш је бранио безбједност своје подморнице, али је рекао да ништа није без ризика. 

Он је постао најмлађи пилот на свијету са 19 година 1981. године, а на колеџу је управљао комерцијалним авионима, према биографији његове компаније. 

Придружио се компанији МцДоннел Доуглас Цорп. 1984. као инжењер за тестирање летења. Током протеклих 20 година, надгледао је развој више успјешних подухвата у области интелектуалне својине.

(Тањуг) 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Хаха Ма ја бо

23.06.2023 11:05

Ма ја бо, милионери су глупи да удју у тако склепану подморницу да би гледали Титаник. Избјегли су порезе или неке уцјене, сад се брцкају на Сејселима. Врло брзо це се истина сазнати.. Али ово сто се је тренутни наратив је будаластина...

ОДГОВОРИТЕ
Name

yyy

23.06.2023 11:16

људска похлепа их зивота костала стосу тразили тосу и насли мислили су све зграбит себи а нису знали да ниста понит неце на онај свет празних рукусу досли такоце празних руку и отиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

111 година

23.06.2023 11:21

...послије нове 4 жртве се придружују дусама оних који су 1912 умрли и заврсили на дну (ако су икад и успјели потинути до дна због притиска)...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гатес

23.06.2023 11:45

паметном доста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозе

23.06.2023 12:02

Зар кроз толико интелектуално надгледање није могао закљуцити да му ово путовање мозе бити кобно!? Екстремизам и авантуризам му дадјосе главе! Узалуд му богатство! Мозес како хоцес,али нецес докле хоцес!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

23.06.2023 15:17

Видис друзе и ја сам глуп и препотентан, посто излазим из куце, мозе ме згазит ауто, ал бар сам имао авантуру, ха ха, лупетас друзе, гину људи на путевима према послу, а ти мислис да само преко необицних авантура мозес прије умрет, ха ха, јел цитас новине или гледас ТВ, на који нацин мозес да одес. Од сада цу да се закљуцам у куцу, не макнем ван, неко це ми иц по храну и цао, ал људи морате ми рец ако наидзе неки земљотрес да стрцкам ван а и истовременом да ми зауставите промет, јер бас тад мозе да наљети ауто на мене.

Name

Пиши пропало....

23.06.2023 13:49

ДЗАБА ПАРЕ ПРОКЛЕТЕ ...КОЛИКО САМО ПАРА ОДЕ БЕЗ ВЕЗЕ УМЈЕСТО ДА СТЕ ПОМОГЛИ НЕКОМЕ КО НЕМА КОМЕ ЈЕ ПОТРЕБНО ЗБОГ БОЛЕСТИ ВИ СТЕ ПЛАТИЛИ ОГРОМНУ ЦИФРУ ДА ИДЕТЕ У СМРТ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

23.06.2023 14:01

Милионе давати за изазов опасан по зивот.За те паре могли су нахранити пола Африке

Name

бл

23.06.2023 14:19

Мислили се у бојлеру спустити 4 километра.Мало морген..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

23.06.2023 15:20

Знали су направити милијарде, али физика за основну нула !

Name

Т39842288

23.06.2023 14:56

Идете на мјесец а неможете спасити људе, није вам у циљу да их спасите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ново

23.06.2023 16:42

Куд не одосе ови глупи политицари тамо сто нам зивот загорцавају...камо среце да су...Бозе ми опристи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Титаник

23.06.2023 18:14

"Мистерије" се настављају.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тан ти

24.06.2023 18:20

Живи су они праве операције лица мјењају имена и враћају се у мирне воде и као биће никад непронадјени нажалост прихватимо лаз

ОДГОВОРИТЕ