Власти морају у пракси показати свој европски пут

Добијањем статуса кандидата пред Босном и Херцеговином су и нове прилике, које треба знати искористити, али и показати опредјељеност за реформе и напредак на европском путу. Како земља више напредује у испуњавању тих услова, више је могућности за кориштење претприступних фондова, посебно из оквира ИПА ИИИ, који је конкурентнији и награђује резултате.

Босна и Херцеговина 22.06.2023 | 21:12
Власти морају у пракси показати свој европски пут

Међутим, због сецесионистичке политике предсједника РС Милорада Додика, БиХ се налази на предзадњем мјесту југоисточне Европе у кориштењу ових средстава, упозорила је недавно хрватска европосланица Жељана Зовко, а након тога и потврдио министар спољних послова у Савјету министара БиХ Елмедин Конаковић.

“Највећу штету због тога трпе грађани зато што је то новац од којег би они имали конкретну корист за изградњу инфраструктуре, за различите пројекте, дотације пољопивреди, другим предузетницима. Значи, бројне су могућности на који би начин грађани профитирали од тога. Занимљиво је да политичарима то није интересантно зато што не могу да се уграђују, а знамо да они не раде баш радо оно гдје они немају директну корист”, каже политички аналитичар Ивана Марић.

ИСПУНИТИ УСЛОВЕ

За период од 2021. до 2027. године, кроз нови ИПА ИИИ програм осигурава се око 14,2 милијарде евра подршке земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима у кључним политичким, институционалним, друштвеним и економским реформама. Огроман новац на располагању, али је потребно испунити услове.
 
“Први предуслов јесте да ми у БиХ морамо имати усвојене цједодржавне секторске стратегије које су један од кључних елемената да би Европска комисија рекла да је одређени пројектни приједлог релевантан за финансирање. Ми тих стратегија имамо доста. Међутим већ у неким секторима који су од нашег интереса као што су пољопривреда, транспорт потребно је те стратегије ажурирати, али исто тако одређени број стратегија треба први пут усвојити као што је рецимо цјелодржавна стратегија за запошљавање. Други предуслов јесте техничка спремност једног пројектног приједлога”, каже Мартина Трогрлић, портпарол Дирекције за европске интеграције.

МНОГО ПОТРЕБА

ИПА средства намијењена су првенствено институцијама у циљу преузимања обавеза, а доступна су и другим корисницима (невладиним организацијама, пословној заједници, јединицама локалне самоуправе, пољопривредним газдинствима и другим физичким и правним лицима. Много је потреба које се могу преточити у пројектне приједлоге, за шта је потребно знање, воља и вјештине.

“Писање пројеката није нека велика непознаница, то је вјештина и као свака вјештина може да се научи. Имају организовани курсеви, мада, све је тога мање зато што је мање и невладиних организација које су у принципу пројектне”, каже пројект менаџер Зорица Давидовић.

У протеклој деценији, Делегација ЕУ у БиХ је имплементирала око 1.000 пројеката, укупне вриједности близу милијарду евра грантова. Од нас зависи како ћемо и колико у будућности користити ова средства која нам могу бити на располагању.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Приједорчанин М.

22.06.2023 21:53

Хвала Ивани Марић на тачној констатацији,брао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.06.2023 00:31

Нису луди из власти да се одрекну толиких привилегија само да би народу било боље. Тако ће докле год им то народ толерише и омогућава.

Name

реалност

22.06.2023 22:44

У центру Европе се води велики рат,, а ви прицате о накаквом "европском" путу - у цему се тај пут састоји?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

22.06.2023 23:09

Ниста сто до сад није урадјено и усагласено на БИХ нивоу.

Name

Драган

22.06.2023 23:13

Тешка тема за тебе.

Name

Коментатор

23.06.2023 07:35

Још ако је то европа у којој дјете бира касњје који ће бити пол и томе слично фујј!

Name

Татар

23.06.2023 08:46

Које власти.Јел ове што имамо. Све лажни квазивласти такозвани.Па шта онда од њих очекивати

Name

Мирослав

23.06.2023 18:08

Обецавају, лазу, уцењују, знамо ми да њима није до нас, али ни нама до њих. Имају они преца посла, они ратују. Мозда им од нас требају млади људи, да их обуце и посаљу на фронт у Украјину? То им треба од нас, па ко је луд и милитантан нека иде, губити главу з натове злитворе.

Name

Пут је циљ?

23.06.2023 05:51

Знаци, постоје милијарде за одредјене пројекте док је неко на путу. Пројекат пољопривреда се мора "азурирати". Ста бива после кад се (ако се) стигне? Колико дуго се путује? Неки путују вец десетинама година. Мислим,кренути на неки пут само да би био на путу...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаааа

23.06.2023 08:15

Нема еуропског пута док се год уставни суд у Сарајеву понаша као каубојски према Србима у Пепублици Српској и док год бећиревићу и господи у председништву смета 9.Јануар,застава и табла ,,Добро дошли у Републику Српску" то су само приче за малу дијецу,никад БиХ приступит ЕУ неће са оваквим квази политичарима на све три стране,замајавање јавности само и пусти снови,господа из федерације не призна дан Републике Српске не признамо ни ми 1.Март и ту никад напредка неће бити нити будућности какве.

ОДГОВОРИТЕ