Vlasti moraju u praksi pokazati svoj evropski put

Dobijanjem statusa kandidata pred Bosnom i Hercegovinom su i nove prilike, koje treba znati iskoristiti, ali i pokazati opredjeljenost za reforme i napredak na evropskom putu. Kako zemlja više napreduje u ispunjavanju tih uslova, više je mogućnosti za korištenje pretpristupnih fondova, posebno iz okvira IPA III, koji je konkurentniji i nagrađuje rezultate.

Bosna i Hercegovina 22.06.2023 | 21:12
Vlasti moraju u praksi pokazati svoj evropski put

Međutim, zbog secesionističke politike predsjednika RS Milorada Dodika, BiH se nalazi na predzadnjem mjestu jugoistočne Evrope u korištenju ovih sredstava, upozorila je nedavno hrvatska evroposlanica Željana Zovko, a nakon toga i potvrdio ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Elmedin Konaković.

“Najveću štetu zbog toga trpe građani zato što je to novac od kojeg bi oni imali konkretnu korist za izgradnju infrastrukture, za različite projekte, dotacije poljopivredi, drugim preduzetnicima. Znači, brojne su mogućnosti na koji bi način građani profitirali od toga. Zanimljivo je da političarima to nije interesantno zato što ne mogu da se ugrađuju, a znamo da oni ne rade baš rado ono gdje oni nemaju direktnu korist”, kaže politički analitičar Ivana Marić.

ISPUNITI USLOVE

Za period od 2021. do 2027. godine, kroz novi IPA III program osigurava se oko 14,2 milijarde evra podrške zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima u ključnim političkim, institucionalnim, društvenim i ekonomskim reformama. Ogroman novac na raspolaganju, ali je potrebno ispuniti uslove.
 
“Prvi preduslov jeste da mi u BiH moramo imati usvojene cjedodržavne sektorske strategije koje su jedan od ključnih elemenata da bi Evropska komisija rekla da je određeni projektni prijedlog relevantan za finansiranje. Mi tih strategija imamo dosta. Međutim već u nekim sektorima koji su od našeg interesa kao što su poljoprivreda, transport potrebno je te strategije ažurirati, ali isto tako određeni broj strategija treba prvi put usvojiti kao što je recimo cjelodržavna strategija za zapošljavanje. Drugi preduslov jeste tehnička spremnost jednog projektnog prijedloga”, kaže Martina Trogrlić, portparol Direkcije za evropske integracije.

MNOGO POTREBA

IPA sredstva namijenjena su prvenstveno institucijama u cilju preuzimanja obaveza, a dostupna su i drugim korisnicima (nevladinim organizacijama, poslovnoj zajednici, jedinicama lokalne samouprave, poljoprivrednim gazdinstvima i drugim fizičkim i pravnim licima. Mnogo je potreba koje se mogu pretočiti u projektne prijedloge, za šta je potrebno znanje, volja i vještine.

“Pisanje projekata nije neka velika nepoznanica, to je vještina i kao svaka vještina može da se nauči. Imaju organizovani kursevi, mada, sve je toga manje zato što je manje i nevladinih organizacija koje su u principu projektne”, kaže projekt menadžer Zorica Davidović.

U protekloj deceniji, Delegacija EU u BiH je implementirala oko 1.000 projekata, ukupne vrijednosti blizu milijardu evra grantova. Od nas zavisi kako ćemo i koliko u budućnosti koristiti ova sredstva koja nam mogu biti na raspolaganju.

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Prijedorčanin M.

22.06.2023 21:53

Hvala Ivani Marić na tačnoj konstataciji,brao.

ODGOVORITE
Name

Re

23.06.2023 00:31

Nisu ludi iz vlasti da se odreknu tolikih privilegija samo da bi narodu bilo bolje. Tako će dokle god im to narod toleriše i omogućava.

Name

realnost

22.06.2023 22:44

U centru Evrope se vodi veliki rat,, a vi pricate o nakakvom "evropskom" putu - u cemu se taj put sastoji?

ODGOVORITE
Name

BL

22.06.2023 23:09

Nista sto do sad nije uradjeno i usaglaseno na BIH nivou.

Name

Dragan

22.06.2023 23:13

Teška tema za tebe.

Name

Коментатор

23.06.2023 07:35

Још ако је то европа у којој дјете бира каснјје који ће бити пол и томе слично фујј!

Name

Tatar

23.06.2023 08:46

Koje vlasti.Jel ove što imamo. Sve lažni kvazivlasti takozvani.Pa šta onda od njih očekivati

Name

Miroslav

23.06.2023 18:08

Obecavaju, lazu, ucenjuju, znamo mi da njima nije do nas, ali ni nama do njih. Imaju oni preca posla, oni ratuju. Mozda im od nas trebaju mladi ljudi, da ih obuce i posalju na front u Ukrajinu? To im treba od nas, pa ko je lud i militantan neka ide, gubiti glavu z natove zlitvore.

Name

Put je cilj?

23.06.2023 05:51

Znaci, postoje milijarde za odredjene projekte dok je neko na putu. Projekat poljoprivreda se mora "azurirati". Sta biva posle kad se (ako se) stigne? Koliko dugo se putuje? Neki putuju vec desetinama godina. Mislim,krenuti na neki put samo da bi bio na putu...?

ODGOVORITE
Name

Jaaaa

23.06.2023 08:15

Nema europskog puta dok se god ustavni sud u Sarajevu ponaša kao kaubojski prema Srbima u Pepublici Srpskoj i dok god bećireviću i gospodi u predsedništvu smeta 9.Januar,zastava i tabla ,,Dobro došli u Republiku Srpsku" to su samo priče za malu dijecu,nikad BiH pristupit EU neće sa ovakvim kvazi političarima na sve tri strane,zamajavanje javnosti samo i pusti snovi,gospoda iz federacije ne prizna dan Republike Srpske ne priznamo ni mi 1.Mart i tu nikad napredka neće biti niti budućnosti kakve.

ODGOVORITE