Због корупције и непотизма млади одлазе из БиХ

Корупција при запошљавању, непотизам, запошљавање преко везе. Ово су разлози који све већи број младих тјерају из Босне и Херцеговине. Скоро 40 одсто студената своју будућност види ван граница БиХ, показало је најновије истраживање које су међу студентима спровели Економски факултет из Брчког и Факултет пословне економије Бијељина. 

Република Српска 21.06.2023 | 22:58
Због корупције и непотизма млади одлазе из БиХ

 У БиХ је све теже опстати и живјети од свог рада, каже бијељинац Семир Шабановић  који ускоро напушта Босну и Херцеговину. Није задовољан условима живота нити условима студирања овдје. Завршио је средњу медицинску школу а на Западу планира да ради као заваривач.

"Очекујем да се вратим овдје са доста пара да могу својој породици да обезбједим нешто, да нешто могу оставити иза себе, а овако са неком просјечном платом овдје, не могу ништа. Види се да ни земља нема неку будућност, једноставно не видим себе овдје ", каже Семир.

 Слично размишља 37,7 процената младих који су били укључени у студију која је спроведена међу студентима Економског факултета у Брчком и Факултета пословне економије у Бијељини. Један од иницијатора овог истраживања, Стеван Стевић, професор на Економском факултету Брчко, каже да су резултати показали и да је више од 30 процената студената још увијек неодлучно по питању одласка.

" Они који би остали, кажу да и овдје ствари помало крећу на боље, да је лакше живјети међу својима и да треба покушати бити патриота колико је могуће и градити ову земљу, а они који одлазе, они управо кажу да ће тамо тражити оно чега овдје немају, а то је сигурнији живот, бољи услови живота, лакше запошљавање, и ако је могуће, како они кажу, да не морам бити у некаквим структурама политичким или било којим"

Високошколским установама, резултати овог истраживања могу да послуже као орјентир за будуће студијске програме.

" У анкети која је садржавала 30 питања дошло се до закључка да се интересовање студената помијера од класичних економских и теоретских наука ка вишем пословној економији и пословној информатици, што је за нас битна смјерница за израду будућих наставних планова и програма" каже декан Факултета пословне економије у Бијељини, проф. др Весна Петровић.

Катарина Божић и Срећко Илић, као успјешни студенти, постали су асистенти на факултету на коме су студирали. Раде, надограђују своје знање и не размишљају о одласку.

" Одлучила сам остати управо из једног разлога, зато што сам везана овдје за своју породицу, за ову земљу, волим своју земљу, одрасла сам овдје и некако сам баш привржена свом народу", каже Катарина која додаје да овдје није савршено али се бар не осјећа као странац.

Срећко додаје да је овдје изградио пријатељства, а ту му и најближи.

 "Имам и доста родбине у иностранству, међутим одлучио сам се остати зато што је овдје дефинитивно живот најљепши, и ако се човјек довољно потруди, довољно ради и довољно улаже у себе у смислу знања, јер никад не може да престане тај ток образовања, то се увјек надограђује и наставља, мислим да се овдје итекако може успјети и итекако се може радити оно што се воли"

Власти би требале проширити могућности за младе и побољшати им квалитет живота, што је кључно како би се земља суочила са демографским изазовима. Ово истраживање може бити добра смјерница, каже професорка Петровић.

" Поука за наше друштво је да млади људи међу свим разлозима највише негативности виде у тежем проналаску посла, али и општој друштвеној несигурности, а смета им и постојање распрострањене корупције у свим областима друштва ", додаје она.

Према најновијем истраживању најмање два милиона особа поријеклом из БиХ живи у иностранству. За останак, потребна је другачија и позитивнија перспектива која ће нудити бољу будућност.

(БН) Фото: БН

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Татар

21.06.2023 23:17

Е ово је стварно стање и истинска слика ситуације која влада у РС а не оно што ти лазни председнице говориш .Дижи три прста до небеса и србуј до бесвести али знај да нити си кад био нити ћеш икада бити Србин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајор04

22.06.2023 05:58

САМО БЈЕЗАНИЈА СТО ДАЉЕ ТРБУВОМ ЗА КРУХОМ ЈЕ СПАС,У ОВОЈ ДРЗАВИ ВИСЕ НИ ЗРАК НЕВАЉА..

Name

ре

22.06.2023 06:00

овде углавном стичу дипломе за проституцију и запошљавају се тако, а одлазе углавном удајући се, већина их би се сутра удала и пообегла у инистранство, само то и чекају.

Name

Ре

22.06.2023 06:14

Истина.

Name

ре

22.06.2023 08:03

Мозда, али су зато твоји били Срби и потурцили се за пола киле свињске масти као компензацију.

Name

Ненад

22.06.2023 08:36

Има и оних који казу како виде будуцност у овој дрзави и да воле ову дрзаву и планирају да улазу у како казу знање.Е то су ти будуци Снсд-еови кадрови који це да наставе да малтретирају осталу популацију.

Name

Ре

22.06.2023 12:11

Ста це бјезат кад се у иностранству зиви ко пас, бар тако сви казу који су у РС

Name

wхгт

22.06.2023 06:01

Ова никад ништа у животу није радила. Блебетало ко и станибудалић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

22.06.2023 06:24

Па то им и јест циљ, направити од нас нацистичко робље,ми ћемо радити изградјивати а швабе ће код своје куће уживати и живјети од нашег пореза који нам узме држава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куда иде изгубљена омладина?

22.06.2023 06:29

На Запад, не код Путина. Код њега владају исте прилике или горе. Јел тако Мирославе? Мирослав од Запада. Има и онај змај, носи оно "из" у имену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

22.06.2023 06:46

Шта очекивати кад све покрадоше. Гдје је сад пацов мекињаш из Аграрног фонда што је силне милионе проневјерио, да не кажем украо? Сад се крије по ћошковима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

22.06.2023 07:18

Ситуација није добра али ти исти млади,сколовани,перспективни,способни нека покусају сами да направе неку прицу и да се доказу да вриједе.Проблем је у вецерњим факултетима који станцају кадрове и сто сви хоце да се запосле у опстину да не долазе на посао и да примају плату и топли оброк.РАД РЕД И ДИСЦИПЛИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.06.2023 07:44

а шта ти заоштраваш и по чијем налогу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слуцајност?

22.06.2023 07:47

Евидентно је да млади одлазе,не само из БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СА

22.06.2023 08:37

Па због овог су нам усташе и постављене на власт, оно што нико није успјео вијековима, Додик је завршио за 20 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

22.06.2023 09:34

Млади одлазе из БиХ, Србије, Хрватске... али и других источноевропских земаља... иду велике групе људи и из Азије и Африке - миграције су чудо, кад почну тешко стају. Одлази се из огромног броја разлога, али и без разлога... Нигдје није добро, људи бјеже од свега, па и самих себе... Не знам какве промјене нас очекују на свјетском нивоу, али биће тектонске...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.06.2023 11:25

Сад је питање јесу ли довољно интелигентни и хоце ли увидит да на западу исто ако не и висе ради непотизам него овде и региону. Хоце ли се вратит онда?

Name

Борко

22.06.2023 12:12

Млади одлазе вани због тога сто је то постало модерно.Сви казу ма идем вани,незнајуци ста их тамо цека,тако да се поједини брзе врате него сто оду.Нигдје нема објесених комада.

Name

Истина

22.06.2023 10:47

Политичка багра воли да одлазе млади и паметни јер их се боје!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста це радити овде за 500 €?

22.06.2023 11:51

Ко год је паметан треба отици из БиХ , или се пормирити са цињеницом да це цијели зивот провести у сиромаству .

ОДГОВОРИТЕ