Српством ‘плаћају’ дугове у Српској

Власти Републике Српске интензивирале су процес задуживања пред 28. јун, датум када на наплату доспијева око 200 милиона евра обавеза због обвезница продатих на Бечкој берзи прије пет година.

Република Српска 21.06.2023 | 22:42
Српством ‘плаћају’ дугове у Српској

До краја године овај бх. ентитет треба да врати више од 500 милиона евра посуђених од разних финансијских институција, те за исплату других обавеза.

Тек што је 20. јуна окончана рекордна продаја обвезница РС-а на Бањалучкој берзи, вриједна више од 107 милиона евра, дан касније РС је продала и краткорочних вриједносних папира у вриједности преко 18 милиона евра.

За 3. јул заказане су двије нове аукције обвезница тог босанскохерцеговачког ентитета.

Том продајом Република Српска би се требала задужити за додатних близу 39 милиона евра.

И то није све. Половином јуна извршена је и емисија трезорских записа у вриједности већој од 16 милиона евра. Тако ће се практично Република Српска у мање од мјесец дана задужити за више од 180 милиона евра.

Из Министарства финансија РС није одговорено на упит Радија Слободна Европа да ли су прикупљена средства за исплату дуга насталог на Бечкој берзи 2018. године, осим да ће "бити измирен из буџетских средстава".

Но оно што се код нових задужења издваја, по мишљењу економисткиње Светлане Ценић, јесте камата од 6,1 одсто коју Република Српска мора да плати након доспијећа обвезница.

"Вратиће како да не, јер ће оне са Бечке берзе које су купиле овдашње комерцијалне банке, да замене овим новим обвезницама по много већој каматној стопи. Реците ми ко је луд, да се задужује по толикој каматној стопи? Па пиљара добије кредит по мањој стопи, а и сваки привредник у овој земљи. Али с обзиром, колики је ризик, толика је камата, очигледно је РС врло ризична", оцјењује Ценић.

Зашто РС плаћа дупло већу камату од Федерације БиХ?

Република Српска се током 2022. године задужила петнаест пута за 195,6 милиона евра преко Бањалучке берзе. Федерација БиХ се у истом периоду задужила пет пута за 33,7 милиона евра преко Сарајевске берзе.

Након што је Европска централна банка повећала камате за 2,5 посто у 2022., трошкови задуживања ентитета на берзама су повећани скоро троструко у односу на годину раније.

Као и РС и други бх. ентитет, Федерација БиХ задужује се емисијом обвезница, но по камати која је доста нижа.

На посљедњој аукцији 20. јуна на Сарајевској берзи Федерација БиХ задужила се за 15 милиона евра, али уз каматну стопу нешто мању од три одсто.

То је дупло мање него камата по којој се задужује РС.

Адмир Чавалић, који је и предсједник Одбора за економску и финансијску политику Парламента Федерације БиХ, истиче да камата показује јасну разлику у економској снази два ентитета.

"Дупло виша каматна стопа, то значи да инвеститори примијете да је ризичније улагати у РС, него у ентитет Федерацију БиХ. То је зато што је РС, у релативном смислу, дупло више задужена, када компарирамо БДП са дуговањима. Дуговања су приближно иста, али Федерација БиХ има и скоро дупло више становника од РС, па је и тиме задуженост мања", наводи Чавалић.

Додаје да се РС са економским, према Чавалићевим ријечима, стварају и геополитички изазови, због настојања да "добију кредити од Кине, Србије или Русије".

Дугорочно, Чавалић сматра и да начин задуживања у РС смањује могућност раста плата у јавном сектору, јер се нови дугови по већим каматама користе за затварање старих дугова.

"Није добро ни да комерцијалне банке своја средства користе за јавне обвезнице, јер тиме онда смањују улагања у привреду кроз кредите, чиме задуживањем трпи и привредни сектор", закључује он.

Федерација БиХ ове године мора да плати око 450 милиона евра доспјелих обавеза.

Ко ће да заради од високе камате?
Након рекордне продаје обвезница РС на Бањалучкој берзи, није познато ко их је купио.

Министарство финансија Републике Српске није одговорило на упит РСЕ да достави списак купаца.

Обвезнице су дужнички вриједносни папири који се издају с циљем прикупљања финансијских средстава и са унапријед дефинисаним роком поврата, те унапријед утврђеном каматом.

Представљају алтернативу банковном кредиту.

Влада РС је у одговору на упит РСЕ, навела да су у 60 трансакција учествовали "институционални инвеститори, као и тридесетак физичких лица, што из Републике Српске, Федерације БиХ, тако и земаља Европске уније".

"Емисија обвезница је планирана Буџетом РС и у складу је са Законом о задуживању, дугу и гаранцијама, којим је дефинисана намјена задуживања. Сврха дуга су буџетска потрошња и пројекти, те отплата старог дуга", истакли су у Министарству.

На исти упит нису одговорили ни у Бањалучкој берзи као ни у Централном регистру хартија од вриједности, који биљежи берзанске трансакције.

Бранко Кецман, директор једне од брокерских кућа, која је акционар Бањалучке берзе за РСЕ наводи да постоји право купца обвезнице да се не зна његов идентитет.

"Разлика између акција и обвезница је у томе што је обвезница дужнички инструмент и нигдје се не објављују имена власника обвезница. Обвезницама се тргује на берзи и неко ко је јуче купио те обвезнице за седам дана их може продати", наводи Кецман.

Са друге стране, економиста Адмир Чавалић истиче да би требало да "буде могуће сазнати ко су купци обвезница и да би цијели процесс требао да буде транспарентан".

"У тим аукцијама рецимо апсолутно доминирају комерцијалне банке у Федерацији, а тако и у РС. Интересантно је појављивање ових других правних лица, могуће је због више каматне стопе", каже Чавалић.

(РСЕ) Фото: РСЕ

 

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Нааааааапријеееееед

21.06.2023 23:24

БРАЦО СРБИ..само србуј....хахахахахаха...среца па киса пада има траве, пуните фризидере

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.06.2023 23:39

Глупост је уопште подредити Српску у којој је скоро све распродати са ФБиХ која има власништво у два телеком оператера, две ЕПривреде од којих ЕПБХ вриједи огроман износ. Њиов дуг је смјесан у односу на вредност ових компанија

Name

Ненад

21.06.2023 23:44

Јос нисам цуо да је неко умро од глади, бар у насој околини, а боље и траву пасти него бити роб цијели зивот.

Name

Оли

22.06.2023 07:43

Јешћемо ми траве врло брзо ако и ње буде.За овце и није ниста друго,небески народе.Славни преци се окрећу у гробу...😭

Name

Ре Ненад

22.06.2023 09:31

Залосно је сто си ти вец роб, а испаса ускоро креце.

Name

Саша

22.06.2023 09:44

За Ненада: ти си веч роб читав свој живот. Због таквих нам и јесте овако. Ослободи се, и ти твој Миле, вратите личне карте, возачке, пасоше... Одрекните се држављанства.

Name

Обичан градјанин

22.06.2023 01:26

Сад ће Додо окренути хајку о отцјепљењу и угрозености од других а и јадање према о западу да би наивни потрчали за њих па би се заборавили дугови и санкције према њему. Испаде ко душебрижник српства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.06.2023 10:36

Рикаце ко биволина из петних зила! Како то биволине и инаце раде. Сва му се твз.политика и своди на рикање и ср.ње по тудјој ливади. Е сад су го.на досла до грла, па кад рице, пуна уста оног сто је по.рао!

Name

Бушач

22.06.2023 04:00

Може ли се промијенити правило и усвојити закон о транспарентности задуживања? Ко су купци обвезница и ко је купио на Лондонској берзи обвезнице? Наравно да имамо право знати јер је то наш новац! Није ничије приватно власништво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еј

22.06.2023 05:21

Ајде што се задужује Р Српска али мене интересује како баш да се увијек за ту Р Српску сикирају исти "смрадови".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Еј

22.06.2023 09:22

Што је исти бране, због интреса, послије 28 година као РВИ први пут сам предао у Јануару захтјева за помоћ јер сам 7 мј на боловању и досад ни одговора, размисли мало ,што аута за елиту морају бити на вријеме и јесли икад чуо да неће ове године купити ауто за себе, а за тебе нису "говнари" у питању БЛ.

Name

Дудуцење по кукурузима

22.06.2023 06:16

Па.ако је дупла камата, онда је пц дупло боља, бар у балвановој тикви!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

22.06.2023 07:13

То Миле СРБИНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дриугаувугла

22.06.2023 07:32

Ста казете,неколико инвеститора из ЕУ 🤣🤣🤣🤣🤣Каква навлакуша ,па да ли ико нормалан из иностранства мозе да инвестира касх у ентитет у БиХ цији је владар под санкцијама и који не призна њиховог представника ?Ако већ,онда је то неки криминалац који пере илегално стецен новац па му га додје скоро свеједно ако попуси ,а ако ипак буде апп (ако продје ,продје)омастице брке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пеМзионер

22.06.2023 07:48

минимална пензија у Федерацјии је два пута веца од ове насе бједе у РС ..двапута мање дугују по глави становника , два пута висе имају телекома :))) итд итд србуј србуј са месаром, конобарицом и диспецером

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јааа јааа

22.06.2023 08:20

Ма само изгласају закон у скупштини РС-а да се тај дуг не тиче њих.... и ријеше проблем. Тја па ко буде чистио тепих наћи свашта испод.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

22.06.2023 08:21

Ако се неко задужује по већој камати а поготово за толике износе , да ли он то ради јер није способан , јер то ради што може и зна да неће да одговара или себи узима дио тог новца уз договор или има право од склопљеног уговора на проценат као неки директори и то легално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рестарт

22.06.2023 08:24

Сад це избити рат и онда це се сви ови дугови отказат а нас иконски водја це отици даље….

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

22.06.2023 14:03

Ако и избије рат дугови остају немојте се заваравати.Када будете видјели да вам комсија буде неки Арапин знајте да је он врати дио дуга ,али се онда спреми да се иселис и да своје огњисте препустис новом комсији.

Name

Горан

22.06.2023 08:55

Само јаси, сви смо наси. Село на цело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ристан

22.06.2023 09:41

У ФБиХ минимална пензија дупло већа него код нас. То је зато што у ФБиХ нису дорасли патриотизму, а ми јесмо хвала богу. Ми ћемо цркавати од глади али Додик и његова поридица морају живјети у раскоши. Он је наш бог, а богови морају имати паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.06.2023 11:26

А замисли гдје би била да немају кантоне и да је централизована као РС.

Name

мрга

22.06.2023 09:48

Има једноставан рецепт за штедњу - ко год у државној фирми не зна да ради и није цијело радно вријеме на послу - отказ. И тако све док нерадници постоје. Одмах за мјесец дана би се уштедили милиони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

22.06.2023 14:45

Људи непознати купци сто имплицира на прање новца и класицно каматарење на рацун дрзаве , предсједник убацује свој приватни новац и јос камату узима

ОДГОВОРИТЕ