Srpstvom ‘plaćaju’ dugove u Srpskoj

Vlasti Republike Srpske intenzivirale su proces zaduživanja pred 28. jun, datum kada na naplatu dospijeva oko 200 miliona evra obaveza zbog obveznica prodatih na Bečkoj berzi prije pet godina.

Republika Srpska 21.06.2023 | 22:42
Srpstvom ‘plaćaju’ dugove u Srpskoj

Do kraja godine ovaj bh. entitet treba da vrati više od 500 miliona evra posuđenih od raznih finansijskih institucija, te za isplatu drugih obaveza.

Tek što je 20. juna okončana rekordna prodaja obveznica RS-a na Banjalučkoj berzi, vrijedna više od 107 miliona evra, dan kasnije RS je prodala i kratkoročnih vrijednosnih papira u vrijednosti preko 18 miliona evra.

Za 3. jul zakazane su dvije nove aukcije obveznica tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Tom prodajom Republika Srpska bi se trebala zadužiti za dodatnih blizu 39 miliona evra.

I to nije sve. Polovinom juna izvršena je i emisija trezorskih zapisa u vrijednosti većoj od 16 miliona evra. Tako će se praktično Republika Srpska u manje od mjesec dana zadužiti za više od 180 miliona evra.

Iz Ministarstva finansija RS nije odgovoreno na upit Radija Slobodna Evropa da li su prikupljena sredstva za isplatu duga nastalog na Bečkoj berzi 2018. godine, osim da će "biti izmiren iz budžetskih sredstava".

No ono što se kod novih zaduženja izdvaja, po mišljenju ekonomistkinje Svetlane Cenić, jeste kamata od 6,1 odsto koju Republika Srpska mora da plati nakon dospijeća obveznica.

"Vratiće kako da ne, jer će one sa Bečke berze koje su kupile ovdašnje komercijalne banke, da zamene ovim novim obveznicama po mnogo većoj kamatnoj stopi. Recite mi ko je lud, da se zadužuje po tolikoj kamatnoj stopi? Pa piljara dobije kredit po manjoj stopi, a i svaki privrednik u ovoj zemlji. Ali s obzirom, koliki je rizik, tolika je kamata, očigledno je RS vrlo rizična", ocjenjuje Cenić.

Zašto RS plaća duplo veću kamatu od Federacije BiH?

Republika Srpska se tokom 2022. godine zadužila petnaest puta za 195,6 miliona evra preko Banjalučke berze. Federacija BiH se u istom periodu zadužila pet puta za 33,7 miliona evra preko Sarajevske berze.

Nakon što je Evropska centralna banka povećala kamate za 2,5 posto u 2022., troškovi zaduživanja entiteta na berzama su povećani skoro trostruko u odnosu na godinu ranije.

Kao i RS i drugi bh. entitet, Federacija BiH zadužuje se emisijom obveznica, no po kamati koja je dosta niža.

Na posljednjoj aukciji 20. juna na Sarajevskoj berzi Federacija BiH zadužila se za 15 miliona evra, ali uz kamatnu stopu nešto manju od tri odsto.

To je duplo manje nego kamata po kojoj se zadužuje RS.

Admir Čavalić, koji je i predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Parlamenta Federacije BiH, ističe da kamata pokazuje jasnu razliku u ekonomskoj snazi dva entiteta.

"Duplo viša kamatna stopa, to znači da investitori primijete da je rizičnije ulagati u RS, nego u entitet Federaciju BiH. To je zato što je RS, u relativnom smislu, duplo više zadužena, kada kompariramo BDP sa dugovanjima. Dugovanja su približno ista, ali Federacija BiH ima i skoro duplo više stanovnika od RS, pa je i time zaduženost manja", navodi Čavalić.

Dodaje da se RS sa ekonomskim, prema Čavalićevim riječima, stvaraju i geopolitički izazovi, zbog nastojanja da "dobiju krediti od Kine, Srbije ili Rusije".

Dugoročno, Čavalić smatra i da način zaduživanja u RS smanjuje mogućnost rasta plata u javnom sektoru, jer se novi dugovi po većim kamatama koriste za zatvaranje starih dugova.

"Nije dobro ni da komercijalne banke svoja sredstva koriste za javne obveznice, jer time onda smanjuju ulaganja u privredu kroz kredite, čime zaduživanjem trpi i privredni sektor", zaključuje on.

Federacija BiH ove godine mora da plati oko 450 miliona evra dospjelih obaveza.

Ko će da zaradi od visoke kamate?
Nakon rekordne prodaje obveznica RS na Banjalučkoj berzi, nije poznato ko ih je kupio.

Ministarstvo finansija Republike Srpske nije odgovorilo na upit RSE da dostavi spisak kupaca.

Obveznice su dužnički vrijednosni papiri koji se izdaju s ciljem prikupljanja finansijskih sredstava i sa unaprijed definisanim rokom povrata, te unaprijed utvrđenom kamatom.

Predstavljaju alternativu bankovnom kreditu.

Vlada RS je u odgovoru na upit RSE, navela da su u 60 transakcija učestvovali "institucionalni investitori, kao i tridesetak fizičkih lica, što iz Republike Srpske, Federacije BiH, tako i zemalja Evropske unije".

"Emisija obveznica je planirana Budžetom RS i u skladu je sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama, kojim je definisana namjena zaduživanja. Svrha duga su budžetska potrošnja i projekti, te otplata starog duga", istakli su u Ministarstvu.

Na isti upit nisu odgovorili ni u Banjalučkoj berzi kao ni u Centralnom registru hartija od vrijednosti, koji bilježi berzanske transakcije.

Branko Kecman, direktor jedne od brokerskih kuća, koja je akcionar Banjalučke berze za RSE navodi da postoji pravo kupca obveznice da se ne zna njegov identitet.

"Razlika između akcija i obveznica je u tome što je obveznica dužnički instrument i nigdje se ne objavljuju imena vlasnika obveznica. Obveznicama se trguje na berzi i neko ko je juče kupio te obveznice za sedam dana ih može prodati", navodi Kecman.

Sa druge strane, ekonomista Admir Čavalić ističe da bi trebalo da "bude moguće saznati ko su kupci obveznica i da bi cijeli process trebao da bude transparentan".

"U tim aukcijama recimo apsolutno dominiraju komercijalne banke u Federaciji, a tako i u RS. Interesantno je pojavljivanje ovih drugih pravnih lica, moguće je zbog više kamatne stope", kaže Čavalić.

(RSE) Foto: RSE

 

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Naaaaaaaprijeeeeeed

21.06.2023 23:24

BRACO SRBI..samo srbuj....hahahahahaha...sreca pa kisa pada ima trave, punite frizidere

ODGOVORITE
Name

Re

21.06.2023 23:39

Glupost je uopšte podrediti Srpsku u kojoj je skoro sve rasprodati sa FBiH koja ima vlasništvo u dva telekom operatera, dve EPrivrede od kojih EPBH vrijedi ogroman iznos. Njiov dug je smjesan u odnosu na vrednost ovih kompanija

Name

Nenad

21.06.2023 23:44

Jos nisam cuo da je neko umro od gladi, bar u nasoj okolini, a bolje i travu pasti nego biti rob cijeli zivot.

Name

Oli

22.06.2023 07:43

Ješćemo mi trave vrlo brzo ako i nje bude.Za ovce i nije nista drugo,nebeski narode.Slavni preci se okreću u grobu...😭

Name

Re Nenad

22.06.2023 09:31

Zalosno je sto si ti vec rob, a ispasa uskoro krece.

Name

Saša

22.06.2023 09:44

Za Nenada: ti si več rob čitav svoj život. Zbog takvih nam i jeste ovako. Oslobodi se, i ti tvoj Mile, vratite lične karte, vozačke, pasoše... Odreknite se državljanstva.

Name

Običan gradjanin

22.06.2023 01:26

Sad će Dodo okrenuti hajku o otcjepljenju i ugrozenosti od drugih a i jadanje prema o zapadu da bi naivni potrčali za njih pa bi se zaboravili dugovi i sankcije prema njemu. Ispade ko dušebrižnik srpstva.

ODGOVORITE
Name

Re

22.06.2023 10:36

Rikace ko bivolina iz petnih zila! Kako to bivoline i inace rade. Sva mu se tvz.politika i svodi na rikanje i sr.nje po tudjoj livadi. E sad su go.na dosla do grla, pa kad rice, puna usta onog sto je po.rao!

Name

Bušač

22.06.2023 04:00

Može li se promijeniti pravilo i usvojiti zakon o transparentnosti zaduživanja? Ko su kupci obveznica i ko je kupio na Londonskoj berzi obveznice? Naravno da imamo pravo znati jer je to naš novac! Nije ničije privatno vlasništvo!

ODGOVORITE
Name

Еј

22.06.2023 05:21

Ајде што се задужује Р Српска али мене интересује како баш да се увијек за ту Р Српску сикирају исти "смрадови".

ODGOVORITE
Name

Ре Еј

22.06.2023 09:22

Што је исти бране, због интреса, послије 28 година као РВИ први пут сам предао у Јануару захтјева за помоћ јер сам 7 мј на боловању и досад ни одговора, размисли мало ,што аута за елиту морају бити на вријеме и јесли икад чуо да неће ове године купити ауто за себе, а за тебе нису "говнари" у питању БЛ.

Name

Duducenje po kukuruzima

22.06.2023 06:16

Pa.ako je dupla kamata, onda je pc duplo bolja, bar u balvanovoj tikvi!

ODGOVORITE
Name

Q

22.06.2023 07:13

To Mile SRBINE.

ODGOVORITE
Name

Driugauvugla

22.06.2023 07:32

Sta kazete,nekoliko investitora iz EU 🤣🤣🤣🤣🤣Kakva navlakuša ,pa da li iko normalan iz inostranstva moze da investira kash u entitet u BiH ciji je vladar pod sankcijama i koji ne prizna njihovog predstavnika ?Ako već,onda je to neki kriminalac koji pere ilegalno stecen novac pa mu ga dodje skoro svejedno ako popusi ,a ako ipak bude app (ako prodje ,prodje)omastice brke.

ODGOVORITE
Name

peMzioner

22.06.2023 07:48

minimalna penzija u Federacjii je dva puta veca od ove nase bjede u RS ..dvaputa manje duguju po glavi stanovnika , dva puta vise imaju telekoma :))) itd itd srbuj srbuj sa mesarom, konobaricom i dispecerom

ODGOVORITE
Name

Jaaa jaaa

22.06.2023 08:20

Ma samo izglasaju zakon u skupštini RS-a da se taj dug ne tiče njih.... i riješe problem. Tja pa ko bude čistio tepih naći svašta ispod.

ODGOVORITE
Name

Србо

22.06.2023 08:21

Ако се неко задужује по већој камати а поготово за толике износе , да ли он то ради јер није способан , јер то ради што може и зна да неће да одговара или себи узима дио тог новца уз договор или има право од склопљеног уговора на проценат као неки директори и то легално.

ODGOVORITE
Name

Restart

22.06.2023 08:24

Sad ce izbiti rat i onda ce se svi ovi dugovi otkazat a nas ikonski vodja ce otici dalje….

ODGOVORITE
Name

Nenad

22.06.2023 14:03

Ako i izbije rat dugovi ostaju nemojte se zavaravati.Kada budete vidjeli da vam komsija bude neki Arapin znajte da je on vrati dio duga ,ali se onda spremi da se iselis i da svoje ognjiste prepustis novom komsiji.

Name

Goran

22.06.2023 08:55

Samo jasi, svi smo nasi. Selo na celo.

ODGOVORITE
Name

Ristan

22.06.2023 09:41

U FBiH minimalna penzija duplo veća nego kod nas. To je zato što u FBiH nisu dorasli patriotizmu, a mi jesmo hvala bogu. Mi ćemo crkavati od gladi ali Dodik i njegova poridica moraju živjeti u raskoši. On je naš bog, a bogovi moraju imati pare

ODGOVORITE
Name

Re

22.06.2023 11:26

A zamisli gdje bi bila da nemaju kantone i da je centralizovana kao RS.

Name

mrga

22.06.2023 09:48

Ima jednostavan recept za štednju - ko god u državnoj firmi ne zna da radi i nije cijelo radno vrijeme na poslu - otkaz. I tako sve dok neradnici postoje. Odmah za mjesec dana bi se uštedili milioni.

ODGOVORITE
Name

Milan

22.06.2023 14:45

Ljudi nepoznati kupci sto implicira na pranje novca i klasicno kamatarenje na racun drzave , predsjednik ubacuje svoj privatni novac i jos kamatu uzima

ODGOVORITE