Говедарица: Одлуке ОХР-а некада је ова власт радо прихватала

Говорећи о недоследности актуелне власти, он је рекао да су некада радо прихватали одлуке високих представника, као и да је тадашњи шеф бањалучке канцеларије ОХР-а Грејем Деј по окончању своје каријере у ОХР-у постао савјетник Милорада Додика.

Република Српска 21.06.2023 | 15:07
Говедарица: Одлуке ОХР-а некада је ова власт радо прихватала

Посланик СДС-а Вукота Говедарица је рекао да је ОХР-у дозвољено обављане активности из аспекта цивилног провођења мира у БиХ.

"Закон о лијековима Републике Српске се не примјењује зато што га је поништио Уставни суд БиХ. Манипулишемо са народом, могла је агенција за лијекове РС давно да буде формирана, него је намјерно остављен простор да то Уставни суд БиХ то може да поништи", рекао је Говедарица током расрпаве у НСРС у вези предложеног закона да се у Службеном гласнику не објављује одлуке виоског представника у БиХ Кристијана Шмита, кога власти Републике Српске не признају.

Он је подсјетио да је високи представник имао овлашћења да дјелује сано двије године.

"Послије двије године у Бону им је дато овлашћење да буду господари живота у Босни и Херцеговини. Циљ је био да се обликује политичка сцена у РС преко ОХР-а. То је имао за циљ ОХР који је Бонским овлашћењима добио све у својим рукама", рекао је Говедарица. 

Говорећи о недоследности актуелне власти, он је рекао да су некада радо прихватали одлуке високих представника, као и да је тадашњи шеф бањалучке канцеларије ОХР-а Грејем Деј по окончању своје каријере у ОХР-у постао савјетник Милорада Додика.

Посланик ПДП-а у НСРС Миланко Михајилица је рекао да је проблем недосљедности у провођењу закључака НСРС који су овдје донесени и да зато јавност с разлогом има резерву према ономе што се ради у Народној скупштини. 

"Овај закон је требало да припреми Влада РС. Доста је импровизација. Закон се не може упутити у парламентарну процедуре без мишљења Владе", рекао је Михајилица. 

Михајилица каже да власти Републике Српске и БиХ примјењују одлуке Кристијана Шмита. 

"У пракси имамо чињеницу да је Кристијан Шмит донио одлуку којом је измијенио Изборни закон и Устав Федерације и те одлуке су прихваћене и оне се примјењују, укључујући и прихватање Републике Српске", рекао је Михајилица и поменуо заједничку сједницу Владе Републике Српске и Владе Федерације БиХ и поручио да је Влада Федерације и формирана на основу одлука Кристијана Шмита. 

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица је поручио да је највећи удар на Републику Српску преко високог представника и Уставног суда БиХ.

 
"Када ви некој сувереној држави кажете да постоје судије које не говоре језик те државе, који нису завршили правни факултет у држави гдје су судије. Тај уставни суд има кризу легитимитета. ", рекао је Мазалица и поручио да се треба измијенити закон како би престало именовање страних судија у Уствни суд Босне и Херцеговине и да се одреди да за доношење одлуке мора бити барем један глас судије из Републике Српске.
 
Посланик Листе за правду и ред Ђорђе Вучинић је рекао да међу онима који су потписници одржавања ове сједнице по хитном поступку, преко 20 посланика који никада нису дискутовали у Народној скупштини.
 
"Ово је права прилика да ми они објасне зашто се ово ради по хитном поступку. Првог августа 2021. године Кристијан Шмит је ступио на дужност, а ми након више од 620 дана кажемо да је то хитно", рекао је Вучинић и додао да је ово представа за јавност и јефтин популизам.
 
Посланик СДС-а Драговим Васић је рекао да је улога ОХР-а предмет спорења годинама и поменуо лична искуства са ОХР-ом.
 
"Прва два народна посланика која су смијењена били су Ђојо Арсеновић из Бијељине и ја, касније је смијењено још 59 функционера СДС-а", рекао је Васић и рекао да је то објављено у Службеном гласнику.
 
Недуго после тога добио сам позив од Педија Ешдауна да се састанем са њима у бази у Бањалуци. Прихватио сам тај позив. Човјек је тражио да радим за њих, да му кажем гдје је Радован Караџић и да ће они скинути сакнције. То сам одбио", рекао је Васић и поручио да је онда добио други позив за састанак.
 
"Отишао сам у базу. Разговор је трајао 6 сати. Санкције ОХР-а према мени трајале су све до 2011", рекао је Васић.
 
Посланици опозиције су поручили да посебне сједнице НСРС подсјећају на програм РТС-а гдје се стално гледају репризе серија Бољи Живот и Породично благо.
 
"Исто тако ми сваких 6 мјесеци идемо да кажемо не Кристијану Шмиту и ОХР-у. Да имате части и морала ви би подигли споменик у Бањалуци свих високих представника", рекао је Вукановић и поручио да је СНСД 18 година опстао уз помоћ високих представника. 
 
Вукановић је упитао ко је провео одлуку ОХР-а да се смијени предсједник Републике Српске Никола Поплашен?

"Да ли сам ја пресјекао РС на два дијела и признао одлуке високог представника око Брчког. Гдје вам је Агенција за лијекове Републике Српске? Што се тиче бонских овлашћења, да ли је Додик и СНСД профитирао од бонских овлашћења и да ли се ико од њих нашао на удару бонских овлашћења?", упитао је Вукановић.
 
Предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић је Вукановићу током дискусије изрекао опомену. 
 
"Ми не желимо да учествојемо у тим неозбилним стварима. Ми смо сад понизили оне у које се кунемо, БОРС нема представника у Народној скупштини. Ја ни на који начин не подржавам одлуке високог преставника, а странци намјерно желе да опстане оваква ситуација како би они могли да намећу своје одлуке", рекао је Вукановић. 
 
 
Приједлогом Закона о измјенама закона и других прописа Српске регулише се да се у Службеном гласнику Српске не објављују одлуке високог представника јер нема легалитет, а овим актом регулисаће се и немогућност инкриминације радника и директора Службеног гласника.
 
Уводну ријеч је дао предсједник НСРС Ненад Стевандић у име предлагача. Он је поручио да је опште познато да су ОХР и Уставни суд БиХ једине институције гдје не постоји принцип ентитетске заштите и као такви су креатори криза.
 
"Наша борба са ОХР-ом је јако велика и дуготрајна. Овдје постоје многи који су били жртве посредно и непосредно. И Влада РС је до 2008. или 2009. свој дневни ред морала слати у Сарајево на преглед ОХР-у", рекао је Ставандић и поручио да је та ситуација добила драматичан обрт када је све почело да се веже за имовину Републике Српске.
 
Стевандић је поновио да не признаје високог представника Кристијана Шмита и упитао да ли онда његове одлуке треба објављивати у Службеном гласнику Републике Српске?
 
"Ми имамо довољно материјала који задовољавају све правне и етичке норме и да је управо високи преставник све оно што не задовољава ни цивилизацијске ни демократске норме", рекао је Стевандић. 
 
У Бањалуци је у току посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на чијем дневном реду је приједлог Закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске, по хитном поступку.
 
(БН)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Вишеград

21.06.2023 13:34

Слушам овог дебилног вишковића како су бошњаци одлуком уставног суда упутили поруку србима да нису пожељни у БиХ.Господине вишковићу оног момента кад је додик рекао да сви они који немају чланску карту снсд и ако нису у систему власти немају се чему надати.То је за мене горе него шмитове одлуке.Он је за мене странац,а шта је додик који је ово изјавио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.06.2023 14:25

Док је вас из Вишеграда, Требиња, Фоче Додик ће вјечно владати.

Name

РП, Вишеград

21.06.2023 14:44

Додик је странац,он је поријеклом из Бибиња код Задра,и све што ради је на штету Републике Српске,никад се није супроставијо Хрватској Политици,неће свој на свога

Name

Ах

21.06.2023 13:52

Смит је ваљо у току изборне ноци, а сад неваља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсија

21.06.2023 13:59

Ови са стевандицем су кренули на пут страве и узаса, сто је рекао нас љубљени Радован у скупстини бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИМЕ

21.06.2023 14:01

ОВАЈ СНСД БИ ТРЕБАЛО ДА СЕ ЗОВЕ ,,ДОЉЕ СТИД,,. ОНИ СУ ИЗГУБИЛИ СВАКИ ОСЈЕЦАЈ ЗА СРАМОТУ, НЕМОРАЛ, И СВЕ ЦЕГА СУ СЕ НАСИ ПРЕЦИ СТИДЈЕЛИ. КАД НЕМАС СТИДА ОТВАРАС ПРОСТОР ЗА СВА МОГУЦА НЕДЈЕЛА И НЕВАЉАЛСТИНЕ. ОНИ СТВАРНО НЕМАЈУ СТИДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

21.06.2023 14:24

Имаће сво ово дебелих посљедица, живи били па ускоро видјели..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

21.06.2023 14:26

На крају це те молити Смита И Уставни Суд да вам помогну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

21.06.2023 16:05

Намјерно се доносе закључци за које се поуздано зна да не могу бити проведени да би се у народу створила искривљена слика како се они ко нешто боре и раде али међународна заједница опструира њихов рад Због такве пропаганде РС је остала без стотина милиона медјународне помоћи а сваки месец се задужује да би сервисирала редовне потребе по врло неповољним условима

Name

Карло

21.06.2023 16:21

Ма овај сценаријо у НС, је трик да се скрене пазња са битнијих ствари у РС

Name

Дрито

21.06.2023 15:10

Васе је да бринете да ли градјани имају питку воду, струју, редован одвоз смеца, да ли је редовна пензија и социјална помоц, има ли лијекова исл, а не да паламудите високу политику. Оставите то компетентним особама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи

21.06.2023 15:11

Да ли смо ми сви нормални, је ли могуће да се ово дешава уопште.. Који Мазалица хало, и остали којима је ИQ испод просјека..

ОДГОВОРИТЕ
Name

уххх

21.06.2023 15:12

Људи моји имал краја лудилу ?? Наговоре судије да напусте тај суд, сада кукају како нема срба у том суду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колумбо

21.06.2023 18:29

Све сто Србија ради преко Додика у БиХ, то исто УСА ради Србији преко Куртија. Отисла Црна Гора, отисло Косово... Нек Вуциц и даље подрзава Додика отици це и Војводина

Name

ха ха,

21.06.2023 15:31

Зат се објављују само додикове,код висе нико од срба нема зив у републици српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опера и Лабрадор 1991

21.06.2023 15:41

Општина Козарска Дубица не објављује Службене гласнике општине К. Дубица што је обавезна по закону, по наређењу папка Дарка Бањца када би објављивали видело би се страначко запошљавање и остали лоповлу, о криминалу у Бањи Мљечаница и намештању послова Шуваку да не говорим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сејттанн

21.06.2023 15:50

Грејем Деј је био инспектор над Додиком. Пазио је ста Додик ради и давао упуте како мора и треба да ради. Нема дзабе доци на власт..А сто се тице одузимања лицних докумената опозицији то је Додик тразио од ОХР јер је зелио сигурну побједу и да мозе неометано да испуњава задацу коју му је Америке написала..Посто су Младен Иваниц и Мирко Саровиц били озбиљни конкуренти, опоненти, њих је Додик прогањао, зна се како. А радикалима је намјестио секретарицу и јунака у гацама дугим бијелим..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

21.06.2023 15:54

Како Додик казе 'не постоји Високи Представник', па не постоји ни предсједник републике Српске јер се нису ријесиле малверзације са изборима нит је јасно по закону утврдјено ко је побиједио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за ре

21.06.2023 15:58

Додик че владати док га држе странци који га подржавају јер им он иде на руку у извршавању њихових захтјева.Зато га пуштају да краде изборе и да поткрада и уништава РС.Брига њих што је нсрод сиромашан.Важно је да преко додика урушавају и уништавају РС и српски народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

21.06.2023 15:59

Како нркад? И сад се све проводи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

21.06.2023 20:24

СВИ СТЕ СЛИЈЕПИ ПОРЕД ОЧИЈУ, ЧОВЈЕК ЈЕ ДОШАО НА ТРАНСПОРТЕРУ. О ЧЕМУ ПРИЧАТЕ ВИ ВИШЕ, СВЕ НАС ЈЕ МАЊЕ СВАКИ ДАН НАС ТРУЈУ НЕКИМ СТРАХОМ, ПОСТАЛИ СМО РОБОВИ БОЈИМО СЕ ЗА ЕГЗИСТЕЦИЈУ. У МАРКЕТУ ПОТРОШИТЕ ЗА 15 ДАНА 300 КМ РЕЖИЈЕ 300 КМ. ПОСТАЛИ СМО ИНСТРУМЕНТ ЈЕДНОГ ЧОВЈЕКА.

ОДГОВОРИТЕ