Govedarica: Odluke OHR-a nekada je ova vlast rado prihvatala

Govoreći o nedoslednosti aktuelne vlasti, on je rekao da su nekada rado prihvatali odluke visokih predstavnika, kao i da je tadašnji šef banjalučke kancelarije OHR-a Grejem Dej po okončanju svoje karijere u OHR-u postao savjetnik Milorada Dodika.

Republika Srpska 21.06.2023 | 15:07
Govedarica: Odluke OHR-a nekada je ova vlast rado prihvatala

Poslanik SDS-a Vukota Govedarica je rekao da je OHR-u dozvoljeno obavljane aktivnosti iz aspekta civilnog provođenja mira u BiH.

"Zakon o lijekovima Republike Srpske se ne primjenjuje zato što ga je poništio Ustavni sud BiH. Manipulišemo sa narodom, mogla je agencija za lijekove RS davno da bude formirana, nego je namjerno ostavljen prostor da to Ustavni sud BiH to može da poništi", rekao je Govedarica tokom rasrpave u NSRS u vezi predloženog zakona da se u Službenom glasniku ne objavljuje odluke vioskog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koga vlasti Republike Srpske ne priznaju.

On je podsjetio da je visoki predstavnik imao ovlašćenja da djeluje sano dvije godine.

"Poslije dvije godine u Bonu im je dato ovlašćenje da budu gospodari života u Bosni i Hercegovini. Cilj je bio da se oblikuje politička scena u RS preko OHR-a. To je imao za cilj OHR koji je Bonskim ovlašćenjima dobio sve u svojim rukama", rekao je Govedarica. 

Govoreći o nedoslednosti aktuelne vlasti, on je rekao da su nekada rado prihvatali odluke visokih predstavnika, kao i da je tadašnji šef banjalučke kancelarije OHR-a Grejem Dej po okončanju svoje karijere u OHR-u postao savjetnik Milorada Dodika.

Poslanik PDP-a u NSRS Milanko Mihajilica je rekao da je problem nedosljednosti u provođenju zaključaka NSRS koji su ovdje doneseni i da zato javnost s razlogom ima rezervu prema onome što se radi u Narodnoj skupštini. 

"Ovaj zakon je trebalo da pripremi Vlada RS. Dosta je improvizacija. Zakon se ne može uputiti u parlamentarnu procedure bez mišljenja Vlade", rekao je Mihajilica. 

Mihajilica kaže da vlasti Republike Srpske i BiH primjenjuju odluke Kristijana Šmita. 

"U praksi imamo činjenicu da je Kristijan Šmit donio odluku kojom je izmijenio Izborni zakon i Ustav Federacije i te odluke su prihvaćene i one se primjenjuju, uključujući i prihvatanje Republike Srpske", rekao je Mihajilica i pomenuo zajedničku sjednicu Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH i poručio da je Vlada Federacije i formirana na osnovu odluka Kristijana Šmita. 

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica je poručio da je najveći udar na Republiku Srpsku preko visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

 
"Kada vi nekoj suverenoj državi kažete da postoje sudije koje ne govore jezik te države, koji nisu završili pravni fakultet u državi gdje su sudije. Taj ustavni sud ima krizu legitimiteta. ", rekao je Mazalica i poručio da se treba izmijeniti zakon kako bi prestalo imenovanje stranih sudija u Ustvni sud Bosne i Hercegovine i da se odredi da za donošenje odluke mora biti barem jedan glas sudije iz Republike Srpske.
 
Poslanik Liste za pravdu i red Đorđe Vučinić je rekao da među onima koji su potpisnici održavanja ove sjednice po hitnom postupku, preko 20 poslanika koji nikada nisu diskutovali u Narodnoj skupštini.
 
"Ovo je prava prilika da mi oni objasne zašto se ovo radi po hitnom postupku. Prvog avgusta 2021. godine Kristijan Šmit je stupio na dužnost, a mi nakon više od 620 dana kažemo da je to hitno", rekao je Vučinić i dodao da je ovo predstava za javnost i jeftin populizam.
 
Poslanik SDS-a Dragovim Vasić je rekao da je uloga OHR-a predmet sporenja godinama i pomenuo lična iskustva sa OHR-om.
 
"Prva dva narodna poslanika koja su smijenjena bili su Đojo Arsenović iz Bijeljine i ja, kasnije je smijenjeno još 59 funkcionera SDS-a", rekao je Vasić i rekao da je to objavljeno u Službenom glasniku.
 
Nedugo posle toga dobio sam poziv od Pedija Ešdauna da se sastanem sa njima u bazi u Banjaluci. Prihvatio sam taj poziv. Čovjek je tražio da radim za njih, da mu kažem gdje je Radovan Karadžić i da će oni skinuti sakncije. To sam odbio", rekao je Vasić i poručio da je onda dobio drugi poziv za sastanak.
 
"Otišao sam u bazu. Razgovor je trajao 6 sati. Sankcije OHR-a prema meni trajale su sve do 2011", rekao je Vasić.
 
Poslanici opozicije su poručili da posebne sjednice NSRS podsjećaju na program RTS-a gdje se stalno gledaju reprize serija Bolji Život i Porodično blago.
 
"Isto tako mi svakih 6 mjeseci idemo da kažemo ne Kristijanu Šmitu i OHR-u. Da imate časti i morala vi bi podigli spomenik u Banjaluci svih visokih predstavnika", rekao je Vukanović i poručio da je SNSD 18 godina opstao uz pomoć visokih predstavnika. 
 
Vukanović je upitao ko je proveo odluku OHR-a da se smijeni predsjednik Republike Srpske Nikola Poplašen?

"Da li sam ja presjekao RS na dva dijela i priznao odluke visokog predstavnika oko Brčkog. Gdje vam je Agencija za lijekove Republike Srpske? Što se tiče bonskih ovlašćenja, da li je Dodik i SNSD profitirao od bonskih ovlašćenja i da li se iko od njih našao na udaru bonskih ovlašćenja?", upitao je Vukanović.
 
Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić je Vukanoviću tokom diskusije izrekao opomenu. 
 
"Mi ne želimo da učestvojemo u tim neozbilnim stvarima. Mi smo sad ponizili one u koje se kunemo, BORS nema predstavnika u Narodnoj skupštini. Ja ni na koji način ne podržavam odluke visokog prestavnika, a stranci namjerno žele da opstane ovakva situacija kako bi oni mogli da nameću svoje odluke", rekao je Vukanović. 
 
 
Prijedlogom Zakona o izmjenama zakona i drugih propisa Srpske reguliše se da se u Službenom glasniku Srpske ne objavljuju odluke visokog predstavnika jer nema legalitet, a ovim aktom regulisaće se i nemogućnost inkriminacije radnika i direktora Službenog glasnika.
 
Uvodnu riječ je dao predsjednik NSRS Nenad Stevandić u ime predlagača. On je poručio da je opšte poznato da su OHR i Ustavni sud BiH jedine institucije gdje ne postoji princip entitetske zaštite i kao takvi su kreatori kriza.
 
"Naša borba sa OHR-om je jako velika i dugotrajna. Ovdje postoje mnogi koji su bili žrtve posredno i neposredno. I Vlada RS je do 2008. ili 2009. svoj dnevni red morala slati u Sarajevo na pregled OHR-u", rekao je Stavandić i poručio da je ta situacija dobila dramatičan obrt kada je sve počelo da se veže za imovinu Republike Srpske.
 
Stevandić je ponovio da ne priznaje visokog predstavnika Kristijana Šmita i upitao da li onda njegove odluke treba objavljivati u Službenom glasniku Republike Srpske?
 
"Mi imamo dovoljno materijala koji zadovoljavaju sve pravne i etičke norme i da je upravo visoki prestavnik sve ono što ne zadovoljava ni civilizacijske ni demokratske norme", rekao je Stevandić. 
 
U Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na čijem dnevnom redu je prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, po hitnom postupku.
 
(BN)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Вишеград

21.06.2023 13:34

Слушам овог дебилног вишковића како су бошњаци одлуком уставног суда упутили поруку србима да нису пожељни у БиХ.Господине вишковићу оног момента кад је додик рекао да сви они који немају чланску карту снсд и ако нису у систему власти немају се чему надати.То је за мене горе него шмитове одлуке.Он је за мене странац,а шта је додик који је ово изјавио.

ODGOVORITE
Name

re

21.06.2023 14:25

Dok je vas iz Višegrada, Trebinja, Foče Dodik će vječno vladati.

Name

RP, Višegrad

21.06.2023 14:44

Dodik je stranac,on je porijeklom iz Bibinja kod Zadra,i sve što radi je na štetu Republike Srpske,nikad se nije suprostavijo Hrvatskoj Politici,neće svoj na svoga

Name

Ah

21.06.2023 13:52

Smit je valjo u toku izborne noci, a sad nevalja

ODGOVORITE
Name

Komsija

21.06.2023 13:59

Ovi sa stevandicem su krenuli na put strave i uzasa, sto je rekao nas ljubljeni Radovan u skupstini bih

ODGOVORITE
Name

IME

21.06.2023 14:01

OVAJ SNSD BI TREBALO DA SE ZOVE ,,DOLJE STID,,. ONI SU IZGUBILI SVAKI OSJECAJ ZA SRAMOTU, NEMORAL, I SVE CEGA SU SE NASI PRECI STIDJELI. KAD NEMAS STIDA OTVARAS PROSTOR ZA SVA MOGUCA NEDJELA I NEVALJALSTINE. ONI STVARNO NEMAJU STIDA.

ODGOVORITE
Name

Vesna

21.06.2023 14:24

Imaće svo ovo debelih posljedica, živi bili pa uskoro vidjeli..

ODGOVORITE
Name

Goran

21.06.2023 14:26

Na kraju ce te moliti Smita I Ustavni Sud da vam pomognu

ODGOVORITE
Name

Tatar

21.06.2023 16:05

Namjerno se donose zaključci za koje se pouzdano zna da ne mogu biti provedeni da bi se u narodu stvorila iskrivljena slika kako se oni ko nešto bore i rade ali međunarodna zajednica opstruira njihov rad Zbog takve propagande RS je ostala bez stotina miliona medjunarodne pomoći a svaki mesec se zadužuje da bi servisirala redovne potrebe po vrlo nepovoljnim uslovima

Name

Karlo

21.06.2023 16:21

Ma ovaj scenarijo u NS, je trik da se skrene paznja sa bitnijih stvari u RS

Name

Drito

21.06.2023 15:10

Vase je da brinete da li gradjani imaju pitku vodu, struju, redovan odvoz smeca, da li je redovna penzija i socijalna pomoc, ima li lijekova isl, a ne da palamudite visoku politiku. Ostavite to kompetentnim osobama

ODGOVORITE
Name

Ljudi

21.06.2023 15:11

Da li smo mi svi normalni, je li moguće da se ovo dešava uopšte.. Koji Mazalica halo, i ostali kojima je IQ ispod prosjeka..

ODGOVORITE
Name

uhhh

21.06.2023 15:12

Ljudi moji imal kraja ludilu ?? Nagovore sudije da napuste taj sud, sada kukaju kako nema srba u tom sudu.

ODGOVORITE
Name

Kolumbo

21.06.2023 18:29

Sve sto Srbija radi preko Dodika u BiH, to isto USA radi Srbiji preko Kurtija. Otisla Crna Gora, otislo Kosovo... Nek Vucic i dalje podrzava Dodika otici ce i Vojvodina

Name

ha ha,

21.06.2023 15:31

Zat se objavljuju samo dodikove,kod vise niko od srba nema ziv u republici srpskoj.

ODGOVORITE
Name

Opera i Labrador 1991

21.06.2023 15:41

Opština Kozarska Dubica ne objavljuje Službene glasnike opštine K. Dubica što je obavezna po zakonu, po naređenju papka Darka Banjca kada bi objavljivali videlo bi se stranačko zapošljavanje i ostali lopovlu, o kriminalu u Banji Mlječanica i nameštanju poslova Šuvaku da ne govorim

ODGOVORITE
Name

Sejttann

21.06.2023 15:50

Grejem Dej je bio inspektor nad Dodikom. Pazio je sta Dodik radi i davao upute kako mora i treba da radi. Nema dzabe doci na vlast..A sto se tice oduzimanja licnih dokumenata opoziciji to je Dodik trazio od OHR jer je zelio sigurnu pobjedu i da moze neometano da ispunjava zadacu koju mu je Amerike napisala..Posto su Mladen Ivanic i Mirko Sarovic bili ozbiljni konkurenti, oponenti, njih je Dodik proganjao, zna se kako. A radikalima je namjestio sekretaricu i junaka u gacama dugim bijelim..

ODGOVORITE
Name

BL

21.06.2023 15:54

Kako Dodik kaze 'ne postoji Visoki Predstavnik', pa ne postoji ni predsjednik republike Srpske jer se nisu rijesile malverzacije sa izborima nit je jasno po zakonu utvrdjeno ko je pobijedio.

ODGOVORITE
Name

Ре за ре

21.06.2023 15:58

Додик че владати док га држе странци који га подржавају јер им он иде на руку у извршавању њихових захтјева.Зато га пуштају да краде изборе и да поткрада и уништава РС.Брига њих што је нсрод сиромашан.Важно је да преко додика урушавају и уништавају РС и српски народ.

ODGOVORITE
Name

BL

21.06.2023 15:59

Kako nrkad? I sad se sve provodi.

ODGOVORITE
Name

Kosta

21.06.2023 20:24

SVI STE SLIJEPI PORED OČIJU, ČOVJEK JE DOŠAO NA TRANSPORTERU. O ČEMU PRIČATE VI VIŠE, SVE NAS JE MANJE SVAKI DAN NAS TRUJU NEKIM STRAHOM, POSTALI SMO ROBOVI BOJIMO SE ZA EGZISTECIJU. U MARKETU POTROŠITE ZA 15 DANA 300 KM REŽIJE 300 KM. POSTALI SMO INSTRUMENT JEDNOG ČOVJEKA.

ODGOVORITE