Након редовне слиједи посебна сједница НСРС

Народна скупштина Републике Српске данас би на посебној сједници, по хитном поступку, требало да разматра Приједлог закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске, којим се прописује да престаје обавеза да се у републичком Службеном гласнику објављују прописи и други акти које у оквиру своје надлежности доноси високи представник у БиХ.

Република Српска 21.06.2023 | 07:34
Након редовне слиједи посебна сједница НСРС

У образложењу ове, једине тачке на предложеном дневном реду седме посебне сједнице парламента, наводи се да су стране потписнице Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ - БиХ, Хрватска, СР Југославија, Федерација БиХ и Република Српска, у члану 1 у ставу 2 наведеног анекса договориле да "с обзиром на сложеност питања са којима се суочавају, стране траже постављање високог представника, који треба бити именован у складу са релевантним резолуцијама Савјета безбједности УН".

"А како би потпомогао властите напоре страна, мобилисао и, према потреби, координисао активности организација и агенција које су укључене у цивилне аспекте мировног рјешења, извршавајући задатке који су му повјерени резолуцијом Савјета безбједности УН", наводи се у скупштинском материјалу достављеном поводом одржавања посебне сједнице.

У том документу се истиче да се Кристијан Шмит не може сматрати високим представником у БиХ, будући да није именован у складу са чланом 1 став 2 Анекса 10, те да због тога Српска више неће објављивати његове прописе и друге акте у Службеном гласнику.

У приједлогу измјене наведеног закона је, између осталог, прописано да се из њега бришу одредбе која прописују обавезу да се у Службеном гласнику Републике Српске објављују прописи и други акти које у оквиру своје надлежности доноси високи представник у БиХ.

"У члану 2 прописано је да закон ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Српске", наводи се у достављеном скупштинском материјалу за одржавање посебне сједнице.

Одредбама Устава Републике Српске прописано је, између осталог, да се прије ступања на снагу, закони, други прописи и општи акти државних органа објављују у одговарајућем службеном гласилу.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је раније да су измјене предметног закона потребне ради регулисања да се у Службеном гласнику Српске не објављују одлуке високог представника који нема легалитет, а овим актом регулисаће и немогућност инкриминације радника и директора Службеног гласника.

Седма посебна сједница парламента Српске требало би да буде одржана послије наставка треће редовне сједнице и апсолвирања једине преостале тачке дневног реда - Избор и именовање.

Наставак редовне сједнице заказан је у 10.00 часова.

(Срна)   Фото:НСРС

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мира Собот

21.06.2023 07:46

Треба све по "хитном поступку", ево вец просло око 30 година. Близи се јубилеј напредка и развоја, ха, ха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсен Ахила

21.06.2023 07:59

Подрска Додику да испрати Смита из БиХ. Једна слободна земља не треба политицке туторе, то није демократија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наивна опозиција!

21.06.2023 09:29

Опозиција, молитава или каква год била, неби требала да присуствује данашњој Додиковој представи! Скупштина већ одавно и не постоји! То је циркус за заглупљени народ. Све што кобајаги изгласају НЕЋЕ објавити у Службеном гласнику РС! Као и до сада! Самим тиме немају обавезу да поступају према одлукама тзв.скупштине. Не поступају зато што се боји и страхују од Високог представника! Којег гле чуда, ЦИК предсједник не признаје!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

21.06.2023 09:57

Из кризе у кризу. Из проблема у нови проблем. Из свадје у нову свадју. Из конфликта унови конфликт. Десетине посебних засједањаскупстине. Уатезање конопца па попустање, нове пријетње изд. ИТД. Додику супер. Он је у главној улози а народ, није вазан. Коме се не свидја нека иде. Економија, бољи зивот, демократија, Европа, напредак, тонису теме за Скупстину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

21.06.2023 11:21

А после посебне специјална.Срамотни су ваши потези господо које ви упорно возите у погрешан смер.