Nakon redovne slijedi posebna sjednica NSRS

Narodna skupština Republike Srpske danas bi na posebnoj sjednici, po hitnom postupku, trebalo da razmatra Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, kojim se propisuje da prestaje obaveza da se u republičkom Službenom glasniku objavljuju propisi i drugi akti koje u okviru svoje nadležnosti donosi visoki predstavnik u BiH.

Republika Srpska 21.06.2023 | 07:34
Nakon redovne slijedi posebna sjednica NSRS

U obrazloženju ove, jedine tačke na predloženom dnevnom redu sedme posebne sjednice parlamenta, navodi se da su strane potpisnice Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - BiH, Hrvatska, SR Jugoslavija, Federacija BiH i Republika Srpska, u članu 1 u stavu 2 navedenog aneksa dogovorile da "s obzirom na složenost pitanja sa kojima se suočavaju, strane traže postavljanje visokog predstavnika, koji treba biti imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN".

"A kako bi potpomogao vlastite napore strana, mobilisao i, prema potrebi, koordinisao aktivnosti organizacija i agencija koje su uključene u civilne aspekte mirovnog rješenja, izvršavajući zadatke koji su mu povjereni rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN", navodi se u skupštinskom materijalu dostavljenom povodom održavanja posebne sjednice.

U tom dokumentu se ističe da se Kristijan Šmit ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH, budući da nije imenovan u skladu sa članom 1 stav 2 Aneksa 10, te da zbog toga Srpska više neće objavljivati njegove propise i druge akte u Službenom glasniku.

U prijedlogu izmjene navedenog zakona je, između ostalog, propisano da se iz njega brišu odredbe koja propisuju obavezu da se u Službenom glasniku Republike Srpske objavljuju propisi i drugi akti koje u okviru svoje nadležnosti donosi visoki predstavnik u BiH.

"U članu 2 propisano je da zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske", navodi se u dostavljenom skupštinskom materijalu za održavanje posebne sjednice.

Odredbama Ustava Republike Srpske propisano je, između ostalog, da se prije stupanja na snagu, zakoni, drugi propisi i opšti akti državnih organa objavljuju u odgovarajućem službenom glasilu.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je ranije da su izmjene predmetnog zakona potrebne radi regulisanja da se u Službenom glasniku Srpske ne objavljuju odluke visokog predstavnika koji nema legalitet, a ovim aktom regulisaće i nemogućnost inkriminacije radnika i direktora Službenog glasnika.

Sedma posebna sjednica parlamenta Srpske trebalo bi da bude održana poslije nastavka treće redovne sjednice i apsolviranja jedine preostale tačke dnevnog reda - Izbor i imenovanje.

Nastavak redovne sjednice zakazan je u 10.00 časova.

(Srna)   Foto:NSRS

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Mira Sobot

21.06.2023 07:46

Treba sve po "hitnom postupku", evo vec proslo oko 30 godina. Blizi se jubilej napredka i razvoja, ha, ha..

ODGOVORITE
Name

Apsen Ahila

21.06.2023 07:59

Podrska Dodiku da isprati Smita iz BiH. Jedna slobodna zemlja ne treba politicke tutore, to nije demokratija!

ODGOVORITE
Name

Naivna opozicija!

21.06.2023 09:29

Opozicija, molitava ili kakva god bila, nebi trebala da prisustvuje današnjoj Dodikovoj predstavi! Skupština već odavno i ne postoji! To je cirkus za zaglupljeni narod. Sve što kobajagi izglasaju NEĆE objaviti u Službenom glasniku RS! Kao i do sada! Samim time nemaju obavezu da postupaju prema odlukama tzv.skupštine. Ne postupaju zato što se boji i strahuju od Visokog predstavnika! Kojeg gle čuda, CIK predsjednik ne priznaje!?

ODGOVORITE
Name

Marko

21.06.2023 09:57

Iz krize u krizu. Iz problema u novi problem. Iz svadje u novu svadju. Iz konflikta unovi konflikt. Desetine posebnih zasjedanjaskupstine. Uatezanje konopca pa popustanje, nove prijetnje izd. ITD. Dodiku super. On je u glavnoj ulozi a narod, nije vazan. Kome se ne svidja neka ide. Ekonomija, bolji zivot, demokratija, Evropa, napredak, tonisu teme za Skupstinu.

ODGOVORITE
Name

Tatar

21.06.2023 11:21

A posle posebne specijalna.Sramotni su vaši potezi gospodo koje vi uporno vozite u pogrešan smer.