Јасно је да нема договора са ХР о Трговској гори

Каже да је потпуно јасно да од политичког договора са Хрватском по питању изградње одлагалишта нуклеарног и радиоактивног отпада на Трговској гори нема ништа, те да иако истиче вријеме, Република Српска и БиХ не смију дићи руке од тога. 

Република Српска 20.06.2023 | 17:50
Јасно је да нема договора са ХР о Трговској гори

- Заједничка сједница Савјета министара БиХ и Владе Републике Хрватске је, испоставило се, била фијаско по питању спорова које имамо са Хрватском. И поред напора да се на дневни ред стави питање Трговске горе, од Хрватске смо по ко зна који пут добили понижавање, и то након свих уступака и скандалозних самопонижавања које је чинила власт Републике Српске у борби за наклоност Хрватске. Овдје се засигурно не може говорити о добросусједским односима, него сталној демонстрацији силе коју проводи Хрватска – рекао је народни посланик и члан Предсједништва ПДП-а Миланко Михајилица. 

Михајилица замјера и што се на дневном реду није нашло питање граничног прелаза на ријеци Уни. 

- И то је дугогодишњи спор који имамо са Хрватском, али су српски министри у Савјету министара очигледно то питање одлучили да гурну под тепих – каже Михајилица. 

Каже да је потпуно јасно да од политичког договора са Хрватском по питању изградње одлагалишта нуклеарног и радиоактивног отпада на Трговској гори нема ништа, те да иако истиче вријеме, Република Српска и БиХ не смију дићи руке од тога. 

- Подсјетићу на закључке тематске сједнице Одбора за заштиту животне средине Народне скупштине Републике Српске, коју сам иницирао, те позивам Владу Републике Српске да на дневни ред сједнице Народне скупштине уврсти Информацију о активностима надлежних институција Републике Српске и БиХ у циљу спречавања намјере Хрватске да одлаже нуклеарни и радиоактивни отпад уз нашу границу, предложи нову резолуцију, будући да се задњи пут о овој теми у НСРС расправљало 2015. године.

Према овим закључцима позвали смо све нивое власти у Републици Српској и БиХ да координисано дјелују политички, правно и дипломатски да се спријечи изградња одлагалишта, будући да је намјера Хрватске у супротности са Конвенцијом о процјени околинских утицаја у прекограничном контексту (ЕСПОО), Архуском конвенцијом и другим међународним актима, тако да нам преостаје међународна правна борба. Одустати се не смије – каже Михајилица. 

Одбор је такође позвао и оба дома Парламентарне скупштине БиХ да усвоје нову Резолуцију о противљењу намјери Хрватске да на локалитету трговске горе гради одлагалиште, те да обавијести највише представнике земаља Европске уније, Европске комисије, Европског парламента, Међународне агенције за атомску енергију и друга међународна тијела и организације надлежне за ову област. 

- Сматрамо и да Предсједништво БиХ, у чијој искључивој надлежности је споља политика, треба што прије разматрати Информацију о досадашњим активностима институција БиХ, заузети јасне ставове и наложити доношење низа системских конкретних мјера политичке, правне и дипломатске природе, као и правне радње које ће онемогућити Хрватску у намјери да изгради ово одлагалиште – навео је Михајилица и додао: 

- Кад говоримо о споровима са Републиком Хрватском, подсјећам и на закључке Предсједништва БиХ из марта ове године, којим обавезује Савјет министара и Комисију за границу БиХ да најкасније у року од 45 дана доставе Извјештај о досадашњим преговорима у вези са међудржавним разграничењем између БиХ и Хрватске, те да у року од 60 дана предузму све мјере у циљу динамизације наставка ратификације Уговора о државној граници између БиХ и Хрватске. И по овом питању су сви рокови прошли, а немамо информацију да су предузете све активности. Према досадашњем искуству, видимо да нас чекање и недјеловање може довести само у ћорсокак – поручио је Михајилица. 

(БН) Фото: Архива

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Споредни баја

20.06.2023 18:12

Битка јос траје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Главни баја

20.06.2023 18:18

Озрацени михајлица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

20.06.2023 18:34

Па договорите се нек се преселе у РС са Додом $ € £.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олга

20.06.2023 20:20

Михајлица сто се тиме замарас. Западни дио Реп Српске свакако це се припојити Хрватској. И Брцко Дистрикт. Тако да це опет Хрвати себи наскодити. Русија неце ниста цинити кад то Америка буде припајала Хрватској..Само це писати о угрозености Срба, бла бла. Као и на Косову.. Из Русије је и стигао тај план подјеле БиХ који сијеце са сјевера БиХ преко Брцког и Тузле до Сарајева. И то не само град Брцко него добар дио према Бијељини, па преко Целица, Мајевице, Тузле. Србији остаје Бијељина и Зворник.. То це се дати Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

20.06.2023 20:52

Тј.лсточни део вама😑.

Name

Татар

20.06.2023 21:56

Е сад си открио Америку Сви видимо да договора нема иначе не би ни било овако

Name

Ре Олга

21.06.2023 05:51

Не треба Хрватима тај дио Бих нити јwдан дио,ту нит има Хр народа нити има ста вриједно да се узме само би добили народ који не прихваца ту дрзаву као своју самим тим и дестабилизацију Хрватске.. мани се бајки

Name

Борац рс

20.06.2023 20:59

Миле ће то средити са човићем и милановићем, потегнути ће витални национални интерес а ако западни дио припадне хрватској преседник такве хрватске биће Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

20.06.2023 22:28

Значи примати ћете и У пензије😃.

Name

Цовјек

20.06.2023 22:34

Михајлица све говори јасно и децидно а ви овдје коментарима правите спрдњу. Просто да цовјек не повјерује колико сте незаинтересовани за тему. Није код ваше куће/стана и боли вас дупе. Тако се губи све а дођје се и до куће/стана гдје сте и ви. Михајљици свака част сто говори о овоме иако нико из РС не реагује на ту злу намјеру Хрватске. Федерација такодје незаинтересована није близу ње па исто размишљање тј. бас нас брига. Тешко градјанима у оваквој држави.

Name

+

20.06.2023 21:51

ПА ТО ЈЕ ДРУГИ ЈАСЕНОВАЦ ЗА СРБЕ У РС. ДОДИК ЈЕ ИСТОРИЈУ ПРОМИЈЕНИО У КОРИСТ НЕПРИЈАТЕЉА НАШИХ. ЗАТО ЈЕ ОВДЈЕ СРБОВАО, ПРЕД ЈАДНИМ СРБИМА, А КАПУТАЛ ПО СВИЈЕТУ РАЗНИО. ШТА РАДЕ ПАМЕТНИ ИЗ ОПОЗИЦИЈЕ. КО ЋЕ ОВАЈ НАРОД ПОВЕСТИ. У РАТУ ИЗГИНУЛА МЛАДОСТ. А У МИРУ, ЛИЈЕПО ПРЕВАРИШЕ СРБЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја кад видим овог

21.06.2023 10:36

Не буде ми добро... Зар немате никог ко није ПОГАН, драга моја опозицијо?! Исто тако Деретић у Приједору... Морате порадити на имиџу људи који вам трују јавни простор и препадају гласаче погледом као овај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

21.06.2023 13:50

То је Европска инвестиција, сви це они ту одлагати своје нуклеарно смеце. А осим тога Пленковиц казе да је то супер, и да никоме неце сметати, а он је европљанин. Кад је то супер могао је складисте направити на периферији Загреба, нпр измедју нуклеарке у Словенији и Загреба, да то смеце не вуце на насу границу. Ко им ста мозе, они одлуце, и крај прице, таква су времена, ко се буни није европљанин него затуцани Балканац. Лопову, преваранти, срам их било.

ОДГОВОРИТЕ