Jasno je da nema dogovora sa HR o Trgovskoj gori

Кaže da je potpuno jasno da od političkog dogovora sa Hrvatskom po pitanju izgradnje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori nema ništa, te da iako ističe vrijeme, Republika Srpska i BiH ne smiju dići ruke od toga. 

Republika Srpska 20.06.2023 | 17:50
Jasno je da nema dogovora sa HR o Trgovskoj gori

- Zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske je, ispostavilo se, bila fijasko po pitanju sporova koje imamo sa Hrvatskom. I pored napora da se na dnevni red stavi pitanje Trgovske gore, od Hrvatske smo po ko zna koji put dobili ponižavanje, i to nakon svih ustupaka i skandaloznih samoponižavanja koje je činila vlast Republike Srpske u borbi za naklonost Hrvatske. Ovdje se zasigurno ne može govoriti o dobrosusjedskim odnosima, nego stalnoj demonstraciji sile koju provodi Hrvatska – rekao je narodni poslanik i član Predsjedništva PDP-a Milanko Mihajilica. 

Mihajilica zamjera i što se na dnevnom redu nije našlo pitanje graničnog prelaza na rijeci Uni. 

- I to je dugogodišnji spor koji imamo sa Hrvatskom, ali su srpski ministri u Savjetu ministara očigledno to pitanje odlučili da gurnu pod tepih – kaže Mihajilica. 

Кaže da je potpuno jasno da od političkog dogovora sa Hrvatskom po pitanju izgradnje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori nema ništa, te da iako ističe vrijeme, Republika Srpska i BiH ne smiju dići ruke od toga. 

- Podsjetiću na zaključke tematske sjednice Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srpske, koju sam inicirao, te pozivam Vladu Republike Srpske da na dnevni red sjednice Narodne skupštine uvrsti Informaciju o aktivnostima nadležnih institucija Republike Srpske i BiH u cilju sprečavanja namjere Hrvatske da odlaže nuklearni i radioaktivni otpad uz našu granicu, predloži novu rezoluciju, budući da se zadnji put o ovoj temi u NSRS raspravljalo 2015. godine.

Prema ovim zaključcima pozvali smo sve nivoe vlasti u Republici Srpskoj i BiH da koordinisano djeluju politički, pravno i diplomatski da se spriječi izgradnja odlagališta, budući da je namjera Hrvatske u suprotnosti sa Кonvencijom o procjeni okolinskih uticaja u prekograničnom kontekstu (ESPOO), Arhuskom konvencijom i drugim međunarodnim aktima, tako da nam preostaje međunarodna pravna borba. Odustati se ne smije – kaže Mihajilica. 

Odbor je takođe pozvao i oba doma Parlamentarne skupštine BiH da usvoje novu Rezoluciju o protivljenju namjeri Hrvatske da na lokalitetu trgovske gore gradi odlagalište, te da obavijesti najviše predstavnike zemalja Evropske unije, Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Međunarodne agencije za atomsku energiju i druga međunarodna tijela i organizacije nadležne za ovu oblast. 

- Smatramo i da Predsjedništvo BiH, u čijoj isključivoj nadležnosti je spolja politika, treba što prije razmatrati Informaciju o dosadašnjim aktivnostima institucija BiH, zauzeti jasne stavove i naložiti donošenje niza sistemskih konkretnih mjera političke, pravne i diplomatske prirode, kao i pravne radnje koje će onemogućiti Hrvatsku u namjeri da izgradi ovo odlagalište – naveo je Mihajilica i dodao: 

- Кad govorimo o sporovima sa Republikom Hrvatskom, podsjećam i na zaključke Predsjedništva BiH iz marta ove godine, kojim obavezuje Savjet ministara i Кomisiju za granicu BiH da najkasnije u roku od 45 dana dostave Izvještaj o dosadašnjim pregovorima u vezi sa međudržavnim razgraničenjem između BiH i Hrvatske, te da u roku od 60 dana preduzmu sve mjere u cilju dinamizacije nastavka ratifikacije Ugovora o državnoj granici između BiH i Hrvatske. I po ovom pitanju su svi rokovi prošli, a nemamo informaciju da su preduzete sve aktivnosti. Prema dosadašnjem iskustvu, vidimo da nas čekanje i nedjelovanje može dovesti samo u ćorsokak – poručio je Mihajilica. 

(BN) Foto: Arhiva

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Sporedni baja

20.06.2023 18:12

Bitka jos traje.

ODGOVORITE
Name

Glavni baja

20.06.2023 18:18

Ozraceni mihajlica.

ODGOVORITE
Name

Koroslav

20.06.2023 18:34

Pa dogovorite se nek se presele u RS sa Dodom $ € £.

ODGOVORITE
Name

Olga

20.06.2023 20:20

Mihajlica sto se time zamaras. Zapadni dio Rep Srpske svakako ce se pripojiti Hrvatskoj. I Brcko Distrikt. Tako da ce opet Hrvati sebi naskoditi. Rusija nece nista ciniti kad to Amerika bude pripajala Hrvatskoj..Samo ce pisati o ugrozenosti Srba, bla bla. Kao i na Kosovu.. Iz Rusije je i stigao taj plan podjele BiH koji sijece sa sjevera BiH preko Brckog i Tuzle do Sarajeva. I to ne samo grad Brcko nego dobar dio prema Bijeljini, pa preko Celica, Majevice, Tuzle. Srbiji ostaje Bijeljina i Zvornik.. To ce se dati Srbiji.

ODGOVORITE
Name

Koroslav

20.06.2023 20:52

Tj.lstočni deo vama😑.

Name

Tatar

20.06.2023 21:56

E sad si otkrio Ameriku Svi vidimo da dogovora nema inače ne bi ni bilo ovako

Name

Re Olga

21.06.2023 05:51

Ne treba Hrvatima taj dio Bih niti jwdan dio,tu nit ima Hr naroda niti ima sta vrijedno da se uzme samo bi dobili narod koji ne prihvaca tu drzavu kao svoju samim tim i destabilizaciju Hrvatske.. mani se bajki

Name

Borac rs

20.06.2023 20:59

Mile će to srediti sa čovićem i milanovićem, potegnuti će vitalni nacionalni interes a ako zapadni dio pripadne hrvatskoj presednik takve hrvatske biće Dodik.

ODGOVORITE
Name

Koroslav

20.06.2023 22:28

Znači primati ćete i U penzije😃.

Name

Covjek

20.06.2023 22:34

Mihajlica sve govori jasno i decidno a vi ovdje komentarima pravite sprdnju. Prosto da covjek ne povjeruje koliko ste nezainteresovani za temu. Nije kod vaše kuće/stana i boli vas dupe. Tako se gubi sve a dođje se i do kuće/stana gdje ste i vi. Mihajljici svaka čast sto govori o ovome iako niko iz RS ne reaguje na tu zlu namjeru Hrvatske. Federacija takodje nezainteresovana nije blizu nje pa isto razmišljanje tj. bas nas briga. Teško gradjanima u ovakvoj državi.

Name

+

20.06.2023 21:51

PA TO JE DRUGI JASENOVAC ZA SRBE U RS. DODIK JE ISTORIJU PROMIJENIO U KORIST NEPRIJATELJA NAŠIH. ZATO JE OVDJE SRBOVAO, PRED JADNIM SRBIMA, A KAPUTAL PO SVIJETU RAZNIO. ŠTA RADE PAMETNI IZ OPOZICIJE. KO ĆE OVAJ NAROD POVESTI. U RATU IZGINULA MLADOST. A U MIRU, LIJEPO PREVARIŠE SRBE.

ODGOVORITE
Name

Ja kad vidim ovog

21.06.2023 10:36

Ne bude mi dobro... Zar nemate nikog ko nije POGAN, draga moja opozicijo?! Isto tako Deretić u Prijedoru... Morate poraditi na imidžu ljudi koji vam truju javni prostor i prepadaju glasače pogledom kao ovaj

ODGOVORITE
Name

Miroslav

21.06.2023 13:50

To je Evropska investicija, svi ce oni tu odlagati svoje nuklearno smece. A osim toga Plenkovic kaze da je to super, i da nikome nece smetati, a on je evropljanin. Kad je to super mogao je skladiste napraviti na periferiji Zagreba, npr izmedju nuklearke u Sloveniji i Zagreba, da to smece ne vuce na nasu granicu. Ko im sta moze, oni odluce, i kraj price, takva su vremena, ko se buni nije evropljanin nego zatucani Balkanac. Lopovu, prevaranti, sram ih bilo.

ODGOVORITE