Становници у сливу ријеке Уне страхују за своје животе

Док Хрватска не одустаје од идеје да радиоактивни отпад из нуклеарне електране Кршко складишти уз границу с БиХ, становници 13 општина у сливу ријеке Уне страхују за своје животе.

Република Српска 20.06.2023 | 16:38
Становници у сливу ријеке Уне страхују за своје животе

Грађани Новог Града једне од 13 општина у сливу ријеке Уне у страху су због градње одлагалишта за радиоактивни отпад на Трговској гори у Хрватској. Од почетка одлагања у касарну Черкезовац на Трговској гори Хрватску дијеле два корака, а то су студија утицаја на околину и грађевинска дозвола.

Студија утицаја на околину већ је наручена, изабран је извођач и одлука ће ускоро да буде донијета, каже адвокат Александар Јанковић.

“Ја не сумњам да ће та студија показати да је то одговарајућа локација за ту врсту отпада што наравно није тачно и остајемо на техничкој документацији која је спремна. Уколико до тога дође отпад ће се слагати у бетонске коцке, заљевати и одлагати на површину бивших хангара некадашње касарне ЈНА, то је катастрофа.”, објашњава Јанковић, који је однедавно предсједник ПДП у Новом Граду.

У рјешавању овог проблема вријеме више није савезник Босни и Херцеговини, која је пропустила године да га ријеши. Занемарени су механизми којима се могло приступити, додаје Јанковић.

“Ако се хитно не укључи Предсједништво БиХ нама је порука јасна: ми ћемо сви изгледа морати да се селимо са ових простора и неће бити перспективе.”

“Било је времена када је Скупштина Српске могла да обавеже представнике Републике Српске у државним органима да покрену одређене правне радње и арбитраже пред међународним судовима, међутим то се није десило и сигурно је за то кривац власт на челу са једним човјеком који има своје име и презиме, а то је Милорад Додик.” , каже Младен Шумар, одборник СДС у Скупштини општине Нови Град.

Ријечна љепотица Уна, са преко 170 различитих врста љековитих биљака и око 28 врста рибе биће девастирана уколико отпад заврши на Трговској гори. Нетакнута природа могла би бити дотакнута радиоактивним загађењем, а око 250.000 становника неће моћи да се бави стратешким гранама пољопривредом и туризмом.

(БН) Фото: Илустрација/Истиномјер

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Тлоцрт

20.06.2023 17:18

СНСД унистио Србе у РС. Ријетко видјена селекција менталног склопа, похлепе, дезертерства,... Проклет били сви одреда !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

То

20.06.2023 18:18

Вас наса влада ,,,цасти,,,сто сте им на изборима дали подрску, боље нисте ни заслузили кад сте раније видјели ције интересе стити вас владар ,тацније ,,отац нације,, ДОДИГ

Name

Безопасн отпад

20.06.2023 17:19

ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сав тај отпад

20.06.2023 17:25

Европе це се ту одлагати , они це добро наплатити а умрезени брабоњци це се се уградити и проводити вријеме на цистим егзотицним дестинацијама док це се људи ту и тај зиви свијет тровати....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

20.06.2023 17:36

Страхују они ку..ц они само гласају за Додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Управо

20.06.2023 18:40

Таки

Name

Лаза

20.06.2023 19:00

Јос један притисак да се народ исељава, ако је није опасно сто неправе одлагалисте у хрватској онолики простор, него на граници РС, ста нам раде

Name

Игипоп

20.06.2023 22:19

Неспособњаковици, па крените гради лти одлагалиште отпада уз границу са Дубровником.Па да видите како се мозе сјести и договорити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоцонут

21.06.2023 06:34

Господо,ово питање се врти пуне 24 године,а не од јуце. Ово је регионални,дипломатски,медјудрзавни ,а сада и највеци еколоски проблем. Ту је најмање политике,а ви лупајте..

ОДГОВОРИТЕ