Stanovnici u slivu rijeke Une strahuju za svoje živote

Dok Hrvatska ne odustaje od ideje da radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane Krško skladišti uz granicu s BiH, stanovnici 13 opština u slivu rijeke Une strahuju za svoje živote.

Republika Srpska 20.06.2023 | 16:38
Stanovnici u slivu rijeke Une strahuju za svoje živote

Građani Novog Grada jedne od 13 opština u slivu rijeke Une u strahu su zbog gradnje odlagališta za radioaktivni otpad na Trgovskoj gori u Hrvatskoj. Od početka odlaganja u kasarnu Čerkezovac na Trgovskoj gori Hrvatsku dijele dva koraka, a to su studija uticaja na okolinu i građevinska dozvola.

Studija uticaja na okolinu već je naručena, izabran je izvođač i odluka će uskoro da bude donijeta, kaže advokat Aleksandar Janković.

“Ja ne sumnjam da će ta studija pokazati da je to odgovarajuća lokacija za tu vrstu otpada što naravno nije tačno i ostajemo na tehničkoj dokumentaciji koja je spremna. Ukoliko do toga dođe otpad će se slagati u betonske kocke, zaljevati i odlagati na površinu bivših hangara nekadašnje kasarne JNA, to je katastrofa.”, objašnjava Janković, koji je odnedavno predsjednik PDP u Novom Gradu.

U rješavanju ovog problema vrijeme više nije saveznik Bosni i Hercegovini, koja je propustila godine da ga riješi. Zanemareni su mehanizmi kojima se moglo pristupiti, dodaje Janković.

“Ako se hitno ne uključi Predsjedništvo BiH nama je poruka jasna: mi ćemo svi izgleda morati da se selimo sa ovih prostora i neće biti perspektive.”

“Bilo je vremena kada je Skupština Srpske mogla da obaveže predstavnike Republike Srpske u državnim organima da pokrenu određene pravne radnje i arbitraže pred međunarodnim sudovima, međutim to se nije desilo i sigurno je za to krivac vlast na čelu sa jednim čovjekom koji ima svoje ime i prezime, a to je Milorad Dodik.” , kaže Mladen Šumar, odbornik SDS u Skupštini opštine Novi Grad.

Riječna ljepotica Una, sa preko 170 različitih vrsta ljekovitih biljaka i oko 28 vrsta ribe biće devastirana ukoliko otpad završi na Trgovskoj gori. Netaknuta priroda mogla bi biti dotaknuta radioaktivnim zagađenjem, a oko 250.000 stanovnika neće moći da se bavi strateškim granama poljoprivredom i turizmom.

(BN) Foto: Ilustracija/Istinomjer

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Tlocrt

20.06.2023 17:18

SNSD unistio Srbe u RS. Rijetko vidjena selekcija mentalnog sklopa, pohlepe, dezerterstva,... Proklet bili svi odreda !!!!

ODGOVORITE
Name

To

20.06.2023 18:18

Vas nasa vlada ,,,casti,,,sto ste im na izborima dali podrsku, bolje niste ni zasluzili kad ste ranije vidjeli cije interese stiti vas vladar ,tacnije ,,otac nacije,, DODIG

Name

Bezopasn otpad

20.06.2023 17:19

EU.

ODGOVORITE
Name

Sav taj otpad

20.06.2023 17:25

Evrope ce se tu odlagati , oni ce dobro naplatiti a umrezeni brabonjci ce se se ugraditi i provoditi vrijeme na cistim egzoticnim destinacijama dok ce se ljudi tu i taj zivi svijet trovati....

ODGOVORITE
Name

Đuro

20.06.2023 17:36

Strahuju oni ku..c oni samo glasaju za Dodika

ODGOVORITE
Name

Upravo

20.06.2023 18:40

Taki

Name

Laza

20.06.2023 19:00

Jos jedan pritisak da se narod iseljava, ako je nije opasno sto neprave odlagaliste u hrvatskoj onoliki prostor, nego na granici RS, sta nam rade

Name

Igipop

20.06.2023 22:19

Nesposobnjakovici, pa krenite gradi lti odlagalište otpada uz granicu sa Dubrovnikom.Pa da vidite kako se moze sjesti i dogovoriti

ODGOVORITE
Name

Coconut

21.06.2023 06:34

Gospodo,ovo pitanje se vrti pune 24 godine,a ne od juce. Ovo je regionalni,diplomatski,medjudrzavni ,a sada i najveci ekoloski problem. Tu je najmanje politike,a vi lupajte..

ODGOVORITE