Спремне измјене - Шмитове одлуке се неће објављивати

Влада Републике Српске је данас на шестој посебној сједници у Бањалуци, дала Мишљење на Приједлог закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа РС, по хитном поступку, гдје су навели да је овај приједлог у складу са Уставом, правним системом и Правилима за израду закона и других прописа Републике Српске.

Република Српска 20.06.2023 | 13:07
Спремне измјене - Шмитове одлуке се неће објављивати

Наиме, Влада Српске размотрила је овај Приједлог, који су у скупштинску процедуру, упутили народни посланици у Народне скупштине Републике Српске (НСРС), по хитном поступку, а којој би сутра требали да расправљају посланици највишег законодавног тијела Српске.

Како су саопштили, Уставни основ за доношење овог закона садржан је у одредбама Амандмана XXXИИ тачка 4) на члан 68. Устава РС, према којем Република уређује и обезбјеђује уставност и законитост и у члану 70. став 1. тачка 2. Устава РС, према којем Народна скупштина доноси законе, друге прописе и опште акте. "Чланом 109. став 2. Устава Републике Српске прописано је да се закони, други прописи и општи акти, прије ступања на снагу објављују у одговарајућем службеном гласилу. Такође, у преамбули Устава изражена је јасна опредјељеност РС за потпуно поштовање и досљедно примјењивање Општег оквирног споразума о миру за БиХ, док је у члану 5. Устава изричито утврђено да се уставно уређење Републике, између осталог, темељи на гарантовању и заштити људских слобода и права у складу са међународним стандардима и владавини права", наводе из Владе РС.

Како наводе, важећим Законом о објављивању закона и других прописа РС  уређен је начин објављивања закона, других прописа и општих аката у службеном гласилу РС, као и оснивање, статус и управљање Службеним гласником РС те додају да се предложеном измјеном овог закона брише се одредба која прописује да ће се у "Службеном гласнику Републике Српске" објављивати прописи и други акти које доноси високи представник за БиХ.

"Предлагач Закона, образлажући разлоге за доношење, у складу са чланом 41. став 1. тачка 5) Правила за израду закона и других прописа РС, наводи да, с обзиром на то да господин Кристијан Шмит није именован у складу са чланом 1. став 2. Анекса 10 Општег оквирног споразума о миру за БиХ, који предвиђа, између осталог, да високи представник 'треба бити именован у складу са релевантним резолуцијама Савјета безбједности Уједињених нација', не може се сматрати високим представником у БиХ, те се предлаже да се прописи и други акти које доноси не објављују у 'Службеном гласнику Републике Српске', саопштили су из Владе РС.

Када су у питању разлози за доношење закона по хитном поступку, предлагач сходно члану 213. Пословника НСРС, наводи да с обзиром на то да именовање високог представника није извршено у складу са чланом 1. став 2. Анекса 10 Општег оквирног споразума о миру за БиХ, одлуке које доноси не могу да се објављују у службеном гласилу, егзистирају у правном систему и производе правне посљедице, због чега је предметни закон потребно донијети у хитној процедури.

"Након увида у прописе Европске уније и анализе одредаба Приједлога закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске, по хитном поступку, нису установљени обавезујући секундарни извори права ЕУ који су релевантни за предмет регулисања достављеног приједлога. Због тога у Изјави о усклађености стоји оцјена 'Непримјењиво'", закључили су у Влади РС.

(БН)   Фото:БН

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Хаха

20.06.2023 13:24

Народ који теби вјерује и не заслужује боље! То су овце за шишање које ти дају глас да их растураш! Колико су пута изгласа одлуке које су виталног и животног значаја за РС? Јеси ли и једну огласио у Службеном гласнику? Засто ниси? Знаш ли да је необјављивање и не поступање по истим кршење Закона? И ова данасња позоришна представа неће бити објављена у Службеном гласнику РС. Самим тиме, нисте је обавезни ни спроводити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ловрен

20.06.2023 14:05

Додо једног дана цес од Смита за све платити.Ко високо лети ниско пада.Тако це теби бити на крају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јдоддп

20.06.2023 14:06

Ко цацка мецку, сам се укида.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги Са

20.06.2023 14:14

Па да видимо и то чудо.. Овдје само дрвена пећ није могућа, ал иона може ал да се не ложи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коко

20.06.2023 15:21

Па онда да се врати Устав Р БиХ.Нема друге...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

20.06.2023 15:22

Ко је он, самопрогласени високи, илегалац, а сто би објављивали његове прице у Слузбеном гласнику РС? Илегалац нека лепо иде куци, просло је 3 месеца од његовог доласка, или нека затрази радну дозволу, за илегалан посао, ако мозе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мирослав

20.06.2023 18:12

А ко је он ,лазни ЦИК предсједник ција се власт огледа у пљацки избора јер нити једне изборе није добио легално ,манипулисе глупим масама које је сам изабрао као власт ститеци тако криминал и корупцију којом су довели нарос до просјацкиг стапа а о дугу да и неприцамо а врацаце их наси унуци и праунуци

Name

ђиђи миђи

20.06.2023 16:21

Бурле на све начине покушава да оде као херој или жртва странаца, али прокужили га. Ко зна још колико ћемо се надуравати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ава

20.06.2023 17:14

Ово је моја Српска шта је тај Шмит нека иде својој кући неће овдје он говорити шта трребамо радити Република Српска је једна и једина.Шмит иди кући и ти и уставни суд

ОДГОВОРИТЕ