Spremne izmjene - Šmitove odluke se neće objavljivati

Vlada Republike Srpske je danas na šestoj posebnoj sjednici u Banjaluci, dala Mišljenje na Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, po hitnom postupku, gdje su naveli da je ovaj prijedlog u skladu sa Ustavom, pravnim sistemom i Pravilima za izradu zakona i drugih propisa Republike Srpske.

Republika Srpska 20.06.2023 | 13:07
Spremne izmjene - Šmitove odluke se neće objavljivati

Naime, Vlada Srpske razmotrila je ovaj Prijedlog, koji su u skupštinsku proceduru, uputili narodni poslanici u Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), po hitnom postupku, a kojoj bi sutra trebali da raspravljaju poslanici najvišeg zakonodavnog tijela Srpske.

Kako su saopštili, Ustavni osnov za donošenje ovog zakona sadržan je u odredbama Amandmana XXXII tačka 4) na član 68. Ustava RS, prema kojem Republika uređuje i obezbjeđuje ustavnost i zakonitost i u članu 70. stav 1. tačka 2. Ustava RS, prema kojem Narodna skupština donosi zakone, druge propise i opšte akte. "Članom 109. stav 2. Ustava Republike Srpske propisano je da se zakoni, drugi propisi i opšti akti, prije stupanja na snagu objavljuju u odgovarajućem službenom glasilu. Takođe, u preambuli Ustava izražena je jasna opredjeljenost RS za potpuno poštovanje i dosljedno primjenjivanje Opšteg okvirnog sporazuma o miru za BiH, dok je u članu 5. Ustava izričito utvrđeno da se ustavno uređenje Republike, između ostalog, temelji na garantovanju i zaštiti ljudskih sloboda i prava u skladu sa međunarodnim standardima i vladavini prava", navode iz Vlade RS.

Kako navode, važećim Zakonom o objavljivanju zakona i drugih propisa RS  uređen je način objavljivanja zakona, drugih propisa i opštih akata u službenom glasilu RS, kao i osnivanje, status i upravljanje Službenim glasnikom RS te dodaju da se predloženom izmjenom ovog zakona briše se odredba koja propisuje da će se u "Službenom glasniku Republike Srpske" objavljivati propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik za BiH.

"Predlagač Zakona, obrazlažući razloge za donošenje, u skladu sa članom 41. stav 1. tačka 5) Pravila za izradu zakona i drugih propisa RS, navodi da, s obzirom na to da gospodin Kristijan Šmit nije imenovan u skladu sa članom 1. stav 2. Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma o miru za BiH, koji predviđa, između ostalog, da visoki predstavnik 'treba biti imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija', ne može se smatrati visokim predstavnikom u BiH, te se predlaže da se propisi i drugi akti koje donosi ne objavljuju u 'Službenom glasniku Republike Srpske', saopštili su iz Vlade RS.

Kada su u pitanju razlozi za donošenje zakona po hitnom postupku, predlagač shodno članu 213. Poslovnika NSRS, navodi da s obzirom na to da imenovanje visokog predstavnika nije izvršeno u skladu sa članom 1. stav 2. Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma o miru za BiH, odluke koje donosi ne mogu da se objavljuju u službenom glasilu, egzistiraju u pravnom sistemu i proizvode pravne posljedice, zbog čega je predmetni zakon potrebno donijeti u hitnoj proceduri.

"Nakon uvida u propise Evropske unije i analize odredaba Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, po hitnom postupku, nisu ustanovljeni obavezujući sekundarni izvori prava EU koji su relevantni za predmet regulisanja dostavljenog prijedloga. Zbog toga u Izjavi o usklađenosti stoji ocjena 'Neprimjenjivo'", zaključili su u Vladi RS.

(BN)   Foto:BN

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Haha

20.06.2023 13:24

Narod koji tebi vjeruje i ne zaslužuje bolje! To su ovce za šišanje koje ti daju glas da ih rasturaš! Koliko su puta izglasa odluke koje su vitalnog i životnog značaja za RS? Jesi li i jednu oglasio u Službenom glasniku? Zasto nisi? Znaš li da je neobjavljivanje i ne postupanje po istim kršenje Zakona? I ova danasnja pozorišna predstava neće biti objavljena u Službenom glasniku RS. Samim time, niste je obavezni ni sprovoditi.

ODGOVORITE
Name

Lovren

20.06.2023 14:05

Dodo jednog dana ces od Smita za sve platiti.Ko visoko leti nisko pada.Tako ce tebi biti na kraju.

ODGOVORITE
Name

Jdoddp

20.06.2023 14:06

Ko cacka mecku, sam se ukida.

ODGOVORITE
Name

Gogi Sa

20.06.2023 14:14

Pa da vidimo i to čudo.. Ovdje samo drvena peć nije moguća, al iona može al da se ne loži..

ODGOVORITE
Name

Koko

20.06.2023 15:21

Pa onda da se vrati Ustav R BiH.Nema druge...

ODGOVORITE
Name

Miroslav

20.06.2023 15:22

Ko je on, samoproglaseni visoki, ilegalac, a sto bi objavljivali njegove price u Sluzbenom glasniku RS? Ilegalac neka lepo ide kuci, proslo je 3 meseca od njegovog dolaska, ili neka zatrazi radnu dozvolu, za ilegalan posao, ako moze?

ODGOVORITE
Name

Re Miroslav

20.06.2023 18:12

A ko je on ,lazni CIK predsjednik cija se vlast ogleda u pljacki izbora jer niti jedne izbore nije dobio legalno ,manipulise glupim masama koje je sam izabrao kao vlast stiteci tako kriminal i korupciju kojom su doveli naros do prosjackig stapa a o dugu da i nepricamo a vracace ih nasi unuci i praunuci

Name

điđi miđi

20.06.2023 16:21

Burle na sve načine pokušava da ode kao heroj ili žrtva stranaca, ali prokužili ga. Ko zna još koliko ćemo se naduravati...

ODGOVORITE
Name

Ava

20.06.2023 17:14

Ovo je moja Srpska šta je taj Šmit neka ide svojoj kući neće ovdje on govoriti šta trrebamo raditi Republika Srpska je jedna i jedina.Šmit idi kući i ti i ustavni sud

ODGOVORITE