Одгађање сједница УС БиХ неће више бити могуће

Уставни суд Босне и Херцеговине данас је одржао ванредну сједницу на којој је размотрио ванредне околности у којима се Уставни суд нашао због политичких притисака на потпредсједника Златка М. Кнежевића.

Босна и Херцеговина 19.06.2023 | 18:15
Одгађање сједница УС БиХ неће више бити могуће

- Уставни суд поново изражава своју безрезервну подршку потпредсједнику Кнежевићу који је, упркос разним тешкоћама с којима се суочавао, увијек у пуном капацитету доприносио раду Уставног суда.

Својом професионалношћу и одлучношћу потпредсједник Кнежевић је, између осталог, тада у капацитету предсједника Уставног суда, успјешно провео Уставни суд кроз кризу изазвану пандемијом. Уставни суд најоштрије осуђује све политичке притиске на потпредсједника Кнежевића и позива све да се од тога уздрже.

Несумњиво је да се Уставни суд Босне и Херцеговине тренутно суочава с највећом кризом у посљедњих 28 година свог постојања.

У јавности се тим поводом објављују и преносе дезинформације о одређеним уставноправним питањима. У вези с тим, Уставни суд подсјећа да Устав Босне и Херцеговине прописује састав и начин избора судија у Уставни суд БиХ. Нико други, нити један законодавни или извршни орган, нема уставну надлежност да „повуче“ судију који је изабран у Уставни суд Босне и Херцеговине.

Једини начин на који може престати функција судији у Уставном суду је онај који прописује Устав Босне и Херцеговине.

Према Уставу Босне и Херцеговине, кворум у Уставном суду чини већина свих чланова Суда, дакле пет судија без обзира на то које их је надлежно тијело изабрало, а и одлуке се доносе већином гласова свих чланова Суда (пет судија).

Одредбе Устава Босне и Херцеговине не познају могућност да Уставни суд буде у блокади, односно да не може доносити одлуке из своје надлежности. Таква могућност се не може прописати ни било којим другим правним актом ниже правне снаге од Устава Босне и Херцеговине.

Имајући то у виду, Уставни суд је на данашњој ванредној сједници донио Одлуку о измјени Правила Уставног суда Босне и Херцеговине и брисао одредбу члана 39. тих правила.

“Члан 39. (Обавезно одгађање сједнице) Сједница Уставног суда у пленарном сазиву којој не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента Федерације Босне и Херцеговине и најмање један судија којег је изабрала Народна скупштина Републике Српске се одгађа с тим да ће се, у случају понављања исте ситуације без оправданих разлога, наредна сједница одржати”.

Уставни суд подсјећа Представнички дом Парламента Федерације БиХ и Народну скупштину Републике Српске да већ десет, односно седам мјесеци нису извршили своју уставноправну обавезу и изабрали судије који тренутно недостају у Уставном суду, чиме отежавају рад Уставног суда, саопштено је након сједнице.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Том бацк

19.06.2023 19:01

Сто не одредите да сте Богови?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

19.06.2023 19:42

Наше будале и лопови се само баве заштитом фотеља и богатства. Народ пасе траву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

19.06.2023 19:53

Браво УС.недје ентитети или појединци одлуцивати.Дзаба се онај жабац весели

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОНЕ БЛ

19.06.2023 21:44

Марс турцине!!!

Name

Ре

19.06.2023 23:01

А сто марс, криво ти јел да.Бас ми је драго сто си љут.

Name

@соне бл

20.06.2023 06:51

Браво! У две речи си описао стање српског народа! Част изузетцима, али преко 90 посто народа нам је ментално заостало, а о социјализацији друштва је сувишно и причати!

Name

Боби

20.06.2023 07:06

Ово је само муцка да се унаци Цовицев цовјек и спрема терен за хдз. Нема то везе ни са србовањем ни са цијем. А ко мисли да има јадна овца он.