Након дуже блокаде креће запрашивање комараца

У сузбијање комараца на територији града Бијељина креће се ове седмице у складу са временским условима. Иако је Градска управа покренула јавну набавку за дезинсекцију још у новембру прошле године, до кашњења су довеле политичке опструкције СНСД-а. 

Република Српска 19.06.2023 | 12:51
Након дуже блокаде креће запрашивање комараца

"Добре вијести за становнике Бијељине. Након дуже неизвјесности и блокада поступка јавне набавке за запрашивање комараца, коначно су се стекли услови да се крене у третман", каже градоначелник Љубиша Петровић.

“Након што су се поједини фактори изредали са својим жалбама и опструкцијама према посљедњој одлученој жалби стекли су се услови и изабран је најповољнији понуђач за оквирни споразум о дезинсекцији за 2023/24/25. годину”. 

Још у новембру прошле године, Градска управа је расписала тендер за ову јавну набавку, међутим, услиједиле су жалбе. Жалиле су се три фирме међу којима је Еко-заштита из Бијељине, која је у власништву бившег предсједника Градског одбора СНСД-а, подсјећа Петровић, чиме је политика те партије стала између грађана и јавног здравља у Семберији.

Од тих пет жалби нико није уплатио жалбену таксу. Био је циљ да се та јавна набавка само даље продужава како не би дошло до закључења уговора и како би у коначници народ испаштао, наводи Петровић.

“Одређеним политичким круговима је циљ да подапињу Љубишу Петровића као градоначелника, не схватајући да тиме угрожавају народ, дјецу, јер све наше суграђане убадају комарци”.

Комарцима није важно ко припада којој политичкој опцији, тако да се сви становници Семберије суочавају са њиховом најездом, страхујући од зараза које инсекти могу да пренесу.

"Да се политичке игре нису умијешале већ би одавно био урађен ларвицидни третман, који  у многоме смањује број одраслих јединки комараца", каже градоначленик наглашавајући да је јако важно да грађани Бијељине знају шта се дешава. 

У БиХ није регистрован препарат са којим је могуће извршити авио-третман запрашивања комараца који према оцјени струке пружа најдјелотворнији ефекат. Зато ће градске власти предузети кораке у том правцу. 

Петровић истиче да ће писати дописе надлежним агенцијама да се региструје један такав препарат или више њих па да у некој будућности и Бијељина буде дио свијета који се бави авио- запрашивањем комараца.

"Потребно је озбиљно приступити овом питању", каже Петровић и додаје да се таквим приступом максимално смањује број комараца имајући у виду које све ризике њихов убод доноси. 

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Србац

19.06.2023 13:12

У српцу је страсна ситуација сто се тице комараца, навеце не мозе дјете да изадје на игралисте да се не врати куци са 10 модрица од убода комараца!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

С

19.06.2023 13:44

Дааа, не знам шта више чекају све им јебем.

Name

Мирко

19.06.2023 14:07

Па немамо цим то ријесити, кад смо све покрали.

Name

Ана

19.06.2023 13:56

Треба. Како су фино са неба запрасене воцке а нароцито сљиве.Нема за појести. Свака цаст на одрадјеном послу. Све спремно за увоз..

ОДГОВОРИТЕ
Name

србац катастрофа

19.06.2023 18:30

ненормалне колицине комараца у Српцу су присутне због ријецних токова и огромног растиња али и због Којица, Драгосављевица јер нису у стању да оправдају дезинсекцију поред свог новца који одлази на њихове играцке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шамац

20.06.2023 16:30

И у Шамцу је катастрофа.

Name

Проклета политика

20.06.2023 05:55

Само неке игре и игрице,свеједно о цему се ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сим

20.06.2023 19:28

Само напред градоначелниче! И непопуштај. Ако треба има да блокирамо градску управу све док се мафија неповуче са власти.

ОДГОВОРИТЕ