Nakon duže blokade kreće zaprašivanje komaraca

U suzbijanje komaraca na teritoriji grada Bijeljina kreće se ove sedmice u skladu sa vremenskim uslovima. Iako je Gradska uprava pokrenula javnu nabavku za dezinsekciju još u novembru prošle godine, do kašnjenja su dovele političke opstrukcije SNSD-a. 

Republika Srpska 19.06.2023 | 12:51
Nakon duže blokade kreće zaprašivanje komaraca

"Dobre vijesti za stanovnike Bijeljine. Nakon duže neizvjesnosti i blokada postupka javne nabavke za zaprašivanje komaraca, konačno su se stekli uslovi da se krene u tretman", kaže gradonačelnik Ljubiša Petrović.

“Nakon što su se pojedini faktori izredali sa svojim žalbama i opstrukcijama prema posljednjoj odlučenoj žalbi stekli su se uslovi i izabran je najpovoljniji ponuđač za okvirni sporazum o dezinsekciji za 2023/24/25. godinu”. 

Još u novembru prošle godine, Gradska uprava je raspisala tender za ovu javnu nabavku, međutim, uslijedile su žalbe. Žalile su se tri firme među kojima je Eko-zaštita iz Bijeljine, koja je u vlasništvu bivšeg predsjednika Gradskog odbora SNSD-a, podsjeća Petrović, čime je politika te partije stala između građana i javnog zdravlja u Semberiji.

Od tih pet žalbi niko nije uplatio žalbenu taksu. Bio je cilj da se ta javna nabavka samo dalje produžava kako ne bi došlo do zaključenja ugovora i kako bi u konačnici narod ispaštao, navodi Petrović.

“Određenim političkim krugovima je cilj da podapinju Ljubišu Petrovića kao gradonačelnika, ne shvatajući da time ugrožavaju narod, djecu, jer sve naše sugrađane ubadaju komarci”.

Komarcima nije važno ko pripada kojoj političkoj opciji, tako da se svi stanovnici Semberije suočavaju sa njihovom najezdom, strahujući od zaraza koje insekti mogu da prenesu.

"Da se političke igre nisu umiješale već bi odavno bio urađen larvicidni tretman, koji  u mnogome smanjuje broj odraslih jedinki komaraca", kaže gradonačlenik naglašavajući da je jako važno da građani Bijeljine znaju šta se dešava. 

U BiH nije registrovan preparat sa kojim je moguće izvršiti avio-tretman zaprašivanja komaraca koji prema ocjeni struke pruža najdjelotvorniji efekat. Zato će gradske vlasti preduzeti korake u tom pravcu. 

Petrović ističe da će pisati dopise nadležnim agencijama da se registruje jedan takav preparat ili više njih pa da u nekoj budućnosti i Bijeljina bude dio svijeta koji se bavi avio- zaprašivanjem komaraca.

"Potrebno je ozbiljno pristupiti ovom pitanju", kaže Petrović i dodaje da se takvim pristupom maksimalno smanjuje broj komaraca imajući u vidu koje sve rizike njihov ubod donosi. 

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Srbac

19.06.2023 13:12

U srpcu je strasna situacija sto se tice komaraca, navece ne moze djete da izadje na igraliste da se ne vrati kuci sa 10 modrica od uboda komaraca!!!

ODGOVORITE
Name

S

19.06.2023 13:44

Daaa, ne znam šta više čekaju sve im jebem.

Name

Mirko

19.06.2023 14:07

Pa nemamo cim to rijesiti, kad smo sve pokrali.

Name

Ana

19.06.2023 13:56

Treba. Kako su fino sa neba zaprasene vocke a narocito sljive.Nema za pojesti. Svaka cast na odradjenom poslu. Sve spremno za uvoz..

ODGOVORITE
Name

srbac katastrofa

19.06.2023 18:30

nenormalne kolicine komaraca u Srpcu su prisutne zbog rijecnih tokova i ogromnog rastinja ali i zbog Kojica, Dragosavljevica jer nisu u stanju da opravdaju dezinsekciju pored svog novca koji odlazi na njihove igracke

ODGOVORITE
Name

Šamac

20.06.2023 16:30

I u Šamcu je katastrofa.

Name

Prokleta politika

20.06.2023 05:55

Samo neke igre i igrice,svejedno o cemu se radi.

ODGOVORITE
Name

Sim

20.06.2023 19:28

Samo napred gradonačelniče! I nepopuštaj. Ako treba ima da blokiramo gradsku upravu sve dok se mafija nepovuče sa vlasti.

ODGOVORITE