Евро знатно јачи у односу на долар, скочиле камате

На свјетским тржиштима је однос евра према долару веома порастао, досегнувши највиши ниво у више од мјесец дана, након што је Европска централна банка (ЕЦБ) повећала каматне стопе и најавила могућност даљег заоштравања монетарне политике.

Свијет 18.06.2023 | 14:13
Евро знатно јачи у односу на долар, скочиле камате

Доларов индекс, који показује кретање вриједности америчке према осталих шест најважнијих свјетских валута, пао је прошле недјеље 1,2 одсто, на 102,25 бодова, близу најнижег нивоа у мјесец дана.

Притом је однос долара према европској валути потонуо 1,8 одсто, па је цијена евра достигла 1,0940 долара, највиши ниво у готово пет недјеља.

Међутим, вриједност долара порасла је према јапанској валути, за 1,7 одсто, на 141,80 јена.

Јачање евра захваљује се повећању камата у Еврозони на највиши ниво у 22 године.

Наиме, Европска централна банка (ЕЦБ) поново је подигла кључне каматне стопе за четвртину постотног бода.

Камата за рефинансирање банака тако ће убудуће износити 4, а камата на преконоћне депозите банака 3,5 одсто. Од јула прошле године ЕЦБ је подигла каматне стопе у Еврозони за четири постотна бода.

Инфлација попушта, али ће остати прилично висока, поновили су у ЕЦБ-у у образложењу даљег заоштравања монетарне политике.

Уз то, ЕЦБ је у новим прогнозама знатно подигла процјене инфлације, која искључује цијене и енергије, у овој години, са 4,6 на 5,1 одсто. Због тога је предсједница ЕЦБ-а Кристин Лагард казала да ће камате вјероватно бити повећане и на сједници у јулу.

С друге стране, челници америчке централне банке одлучили су да задрже камате непромијењене, у распону од пет до 5,25 одсто.

Међутим, прогнозе челника ФЕД-а показују да до краја године очекују још барем два повећања камата, и то у распон од 5,50 до 5,75 одсто.

Захваљујући томе, половином недјеље доларов индекс пробио се изнад 104 бода. Међутим, до краја седмице оштро је пао јер је на тржишту превладало мишљење да ФЕД "блефира".

Како инфлацијски притисци у САД-у попуштају, а раст привреде успорава, све се више шпекулише да ФЕД ипак неће повећати камате на ниво које његови челници очекују, преноси Пословни.хр.

(Агенције)  Фото:Илустрација

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Индијанац Хокy

18.06.2023 14:33

Знаци, и Америка ускоро прелази на трампу, као сто су наси преци практиковали..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејвид

18.06.2023 16:22

Еуро и долар скацу као антилопе . А динар је као лав.. Кад долар скоци динар рикне

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

18.06.2023 18:22

Али Европа пропада, гаси се. То је видила и Баба Ванга. Кмеее.

ОДГОВОРИТЕ