Премијер увјерава: Буџет стабилан, слиједе инвестиције

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је буџет Српске стабилан и да нема простора за приче о наводном банкроту Републике Српске због исплате рате кредита која је заказана за 28. јуни.

Република Српска 17.06.2023 | 10:36
Премијер увјерава: Буџет стабилан, слиједе инвестиције

- Важно је да разумијемо да наша финансијска ситуација није угрожена. Имамо јасан план и довољно средстава да измиримо све наше обавезе, укључујући и ту рату кредита. Ова ситуација никако неће довести до банкрота, већ ћемо наставити нормално да функционишемо и испуњавамо све наше финансијске обавезе - рекао је Вишковић у интервјуу Срни.

Он је истакао да ово све понавља због грађана Српске јер жели да нагласи да финансијска ситуација није угрожена и да је увијек важно разликовати чињенице од дезинформација које се шире.

- Увјеравам грађане да је Република Српска финансијски способна да измири своје обавезе и да ће то и учинити. Република Српска ће наставити да функционише, да измирује своје обавезе и фокусираћемо се на инвестиције које су кључне за напредак - нагласио је премијер Српске.

Према његовим ријечима, јавни дуг Републике Српске је смањен са 37 одсто у прошлој години на 34,6 одсто БДП-а закључно са 31. мартом, и то је најмањи јавни дуг у Републици Српској од њеног постојања. Горња граница јавног дуга је 55 одсто.

Он је истакао да укупан дуг на исти дан, који чине и спољњи и унутрашњи дуг /укључујући дуг Републике Српске, дуг општина и градова, јавних предузећа и ИРБ-а, те фондова социјалне сигурности/ износи 41,1 одсто БДП-а, а горња граница је 60 одсто БДП-а.

- Имамо пад инфлације у посљедња три-четири мјесеца и нећемо ићи на варијанту да се смањују ни плате ни пензије нити давања, већ ћемо их задржати на овом нивоу. Пензије у Српској се исплаћују редовно и не само пензије него и сва социјална давања и обавезе према свим уведеним правима одређених категорија становништва и тако ће бити и убудуће. Исплата мајских пензија је била раније од законски предвиђеног рока, то је само доказ да је Република Српска посвећена одржавању стабилности и континуираном испуњавању својих финансијских обавеза - навео је Вишковић.

Вишковић је рекао да очекује да ће изградња фабрике ригипс плоча у Угљевику почети у најскорије вријеме, будући да су све потребне одлуке донијели и Влада Републике Српске и менаџмент Рудника и Термоелектране Угљевик.

"Кинески партнер је веома заинтересован за изградњу ове фабрике. Спреман је да у овај пројекат уложи више десетина милиона евра, те да запосли стотину нових радника, што је изузетно важно за даљи привредни развој ове регије", рекао је Вишковић.

Уз Термоелектрану у Угљевику, он је рекао да ће фабрика ригипс плоча представљати један од најзначајнијих привредних објеката саграђених на том простору.

Кад је ријеч о овогодишњим инвестицијама, премијер Српске је рекао да ће дуго очекивани почетак радова на изградњи значајног хидроенергетског капацитета хидроелектране "Дабар" званично бити обиљежен у петак, 23. јуна и помоћи ће у настојањима да се што је више могуће енергије добија из "чистих" извора.

- Очекује нас и изградња хидроелектране Бистрица, такође значајног новог објекта из обновљивих извора, као и почетак изградња хидорелектране Мрсово и значајних соларних и вјетроелектрана. Енергетска криза, изазвана глобалним околностима, којим смо посебно свједочили прошле године, довела је и до огромног раста интересовања инвеститора за изградњу нових соларних и вјетроелектрана", рекао је Вишковић.

Тренутно, истакао је он, издате су концесије за соларне електране у укупној снази од 840 мегавата у вриједности од 1,5 милијарди КМ, а неке од тих инвестиција ући ће у реализацију већ ове године, зависно од динамике припремних радова и спремности инвеститора да уђу у изградњу.

Он је рекао да се може очекивати да ове године почне изградња и дијела планираних вјетроелектрана, а до данас је издато седам концесија за изградњу вјетроелектрана у снази од чак 600 мегавата, што је такође вриједност од неких 1,5 милијарди КМ.

Вишковић је најавио да у овој години очекује и више великих приватних инвестиција у изградњу нових производних капацитета, међу којима је италијанска компанија ПМП са којим је недавно потписан споразум о изградњи новог машинског комплекса у Лакташима у вриједности 40 милиона евра, а који већ послује у Градишци - ПМП "Јелшинград".

- Ова инвестиција у Градишци, услови и подршка које ми нудимо инвеститорима и њихово позитивно искуство и задовољство пословања у Српској опредијелили су италијанског инвеститора да ове године од планираних улагања највећу инвестицију изабаре да уложи у Републику Српску. Имали сте прилике да чујете током моје посјете Италији шта о Републици Српској и привредном амбијенту каже привредник и власник ПМП-а Луиђино Поцо, један од великих инвеститора у свијету који има фабрике у САД, Бразилу, Кини. Имамо много шанси за привлачење инвестиција јер сада многе компаније, наком пандемије ковида 19, настоје производњу приближити матичним компанијама из удаљенијих подручја и Република Српска у томе има идеалне услове и шансу - нагласио је Вишковић.

Он је објаснио да предност Српске што је на граници са ЕУ и за мање од 24 часа роба из Српске може бити копненим путем достављена на европска тржишта, те пословно опредјељење да се производње измјештају са удаљених крајева ближе матичним европским компанијама - даје велику шансу Српској.

- Ми то желимо да искористимо. У свим мојим контактима са привредницима, потенцијалним улагачима, дипломатама представљамо наше могућности и позивамо их да дођу у Републику Српску - нагласио је Вишковић.

Истовремено, додао је он, у области јавне инфраструктуре, а поготово путне, ове године слиједи више важних пројекта, а ускоро би са кинеским концесионаром требали потписати уговор о извођењу радова на ауто путу Бањалука-Приједор, након што су се, рјешавањем више од 50 одсто експропријације планиране трасе, стекли услови за потписивање овог уговора.

- Ово је јако важна инвестиција која ће, у дугорочном смислу, имати непроцјењив значај у развој овог дијела Републике Српске. Упоредо с тим, увелико се ради на повезивању Бањалуке и Београда савременим ауто-путем. Увелико се већ ради дио те дионице на потезу од Вукосавља до Брчког, а упоредо са тим ради се на дионици Рача-Бијељина - нагласио је Вишковић.

Он је најавио да ће ову годину обиљежити и нова велика улагања у здравствени сектор, подсјетивши да је недавно почела изградња нове болнице у Требињу која ће измијенити слику здравства у Херцеговини, док ће болница у Добоју бити завршена и предата на коришћење ове године.

- Припремамо и да уђемо у радове на изградњи великог бањског комплекса у Слатини, као и бањског комплекса Српске Топлице. Влада је у ове капацитете уложила значајна средства и ови радови ће бити завршени до половине сљедеће године - рекао је Вишковић.

Када је ријеч о изградњи бањско-рекреативног центра Српске Топлице Завода за физикалну медицину у рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић", финансирања износе укупно 25,2 милиона КМ, и то из буџета Републике 10 милиона КМ, а из властитих средстава 15,2 милиона КМ.

За ортопедску хирургију Слатина овог завода планирано издвајање износи 38 милиона КМ, и то из буџета Републике 20 милиона КМ, а и из властитих средстава 18 милиона КМ, рекао је Вишковић у интервју за Срну. 

(Срна) Фото: Влада Републике Српске  

Коментари / 47

Оставите коментар
Name

Коки

17.06.2023 10:54

Када је стабила зашто сваки дан се заџујете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

17.06.2023 11:22

Ооо Бозе ,балвана, па ти цовјеце не зивис у РС, и мислис да овај народ не зна ниста и не види.

Name

Којота

17.06.2023 11:26

НЕЗНАМ САМО КО ЈОС СЛУСА ГЛУПЕ ПРИЦЕ ОВОГ НЕОТЕСАНОГ РАДОВАНА КОЈИ ЈЕ САМО ПИЈУН У САХУ ДОДИКОВЕ ДИНАСТИЈЕ.

Name

Источно Сарајево

17.06.2023 11:54

Немате ви висе кинте у на рачунима, а сто се инвестиција тиче оне су искључиво у три опстине , Лактаси, Србац и Б.лука, а истоцни дио нестаје и то је цињеница, млади одлазе на студије у Нови сад и Београд, након завршетка се горе запосле и нема висе повратка, 80% народа у истоцном дијелу нема, засто?? Зато сто вас не занимамо, путеви сви пропали , нема привреде, фабрика, они сто је битно влади је да нам суме све посјеку, ријеке унисте, а природа је трајно унистена, народ је огорчен, први ја, власти РС ако овако наставе могли би нас натјерати да се припојити Федерације од које искључиво зивимо и од које се све овдје одржава, то знају сви, села су сва празна, градови се празне, за коју годину невино ни попова имати висе јер не е имати ко у цркве да удје а ни да се сахрањују, ово је катастрофа, срам да вас буде, борили смо се 4 године по рововима да би имали данас ово, наставите србовати и даље, то висе не пролази

Name

ВРС

17.06.2023 12:35

Једино “Стабилан” буђзет је бурлин, остало је све на стакленим ногама!!!

Name

Ре и. Сарајево

17.06.2023 18:40

Најбоље да истоцни дио РС буде Кантон независан унутар РС па бит це и зивота

Name

Овца

17.06.2023 19:48

Поштовани Дабар и Бистрица су већ појели 2 Дабра и 2 Бистрице. Јадни ми, концесије од 3 милијарде на соларе и вјетроелектране! То ћете ви покушати одрадити као у случају Комсара, откупити и напунити џепове приватника, преко ЕРСа, који ће накнадно схватити пријеку потребу за тим концесијама, као и до сада. Само извлачите новац из система. Да је уложено, шта је без потребе дато у приватне руке, могли смо имати бар 2 пута већу производњу ЕЕ из сопствене производње ЕРСа него сада. Срам да буде и Вас и оног ко Вам наређује ша да радите. Познавалац система. А рату кредита ћете намирити тако што ћете блокирати плаћања пензионог здравственог осигурања и пореза док не прође дан Д. Као што видимо дворске фирме немају проблеме, из буџета редовно добијају милионе, или из Јавних предузећа. Фукаре!

Name

Борац

17.06.2023 19:55

Балван сам себе лазе,зна да му народ не верује. Бас га брига 6000км плата,камиони добро раде,....

Name

ре

20.06.2023 08:10

Буџет стабила, а не знају како да врате рату кредита, разлетели се на све стране да скупе новац.

Name

Јоде

17.06.2023 10:58

Кад је све бајно зашто нема ускљадјивања пензија јер твој директор Фонда Пио Милић је највљивао 2 мјесеца и онда се ућутао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

17.06.2023 11:43

СРАБИЛАН БУДЗЕТ,ПА ЗАДТО ЗАДУЗЕЊЕ ОД 280 МИЛИОНА МАРАКА ЗА ВРАЦАЊЕ ПРИСПЈЕЛОГ ДУГА,ЗАСТО СЕ НЕ ПОВЕЦАЈУ ПЛАТЕ И ПЕНЗИЈЕ У СКЛАДУ СА РАСТОМ ЦИЈЕНА,ЈЕЛ ТИ МИСЛИС ДА НАРОД МОЗЕ ЗИВЈЕТИ НОРМАЛНО СА 350 КМ ОЕНЗИЈЕ И 700 КМ ПЛАТЕ.СТАБИЛАН ЈЕ ЗА РЕБЕ КОЈИ ПРИМАС 4000 КМ ПЛАТУ.ПРОБУДИ СЕ ВИСКОВИЦУ,ДАВНО СИ ПРИСПАО.

Name

075

17.06.2023 11:02

"Премијери" Вишковић и Никшић и "државна премијерка" Кришто не би могли бити нити обични радници у пријератном "Енергоинвесту"! Сви ми у БиХ смо сада на нивоу од 1878. године када је Аустроугарска анектирала БиХ, јер ниво "развијености" нам је на тој години! П.С. Баш ме занима која ће банка у БиХ дати кредит "бољем" ентитету у БиХ за 11 дана?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

17.06.2023 11:06

Како није како није

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ваљуга

17.06.2023 18:04

Пропаст тек долази послије врацају кредита има и зрак да поскупи ни гуму на бицикли нецемо моци надувати.

Name

Мргуд

17.06.2023 18:06

Тразилисте ето вам га ,боље народ није ни заслузио него да враца кредите које су тајкуни опљацкали.,,,само напред за Дудука и СНСД,,а гаца немате.

Name

Бурле

17.06.2023 11:09

Овог буздована сто хитније отјерати. Поста веци лазов од диктатора и узурпатора. Хоце да мас увјери у несто сто нема везе са истином, као да смо ми слијепи и глупи или не гледамо резимске тв. Знаци прави нас будалама један примитивац полтрон и послусник. Народе у памет, вриједнији смо од њих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ввв

17.06.2023 13:16

😀😀😀😀

Name

Ајде не петљај

17.06.2023 11:13

Прије 2 мјесеца додик је рекао да ћете повећати пензије од 1.јуна.Сад од тога нема ништа.Задужујете се да враћате кредите,и причате о некој стабилности буџета.Ни мала дјеца вам не вјерују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРУЈО

17.06.2023 11:15

Кад ћете поправити кров болнице у Приједору да непрокишњава. Кад ће почети са радом власт у Општини Омарска,коју је Додо обећао па слагао. Кад ће се моћи авионом из Бања луке до Требиња. Кад ћете окупити све рупе на путу Карановац Кнежево. Шта се до сада радило и градило на аутопуту за Приједор Кад сада потписујем уговоре. Кад,, кад....Па докле ћеш више лагати Радоване,куга те однијела. Шта смо ми згријешили Богу да нам ти будеш премијер а онај криминалац предсједник. Кад већ немате образа И карактера бар престаните више обећавати и лагати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грујо

17.06.2023 19:54

Све му то у лице реци, дебилу! Смијеш ли! Не смиш и желиш! Овдје пљујете а јавно им се дивите и подржавате шта год да кажу, поготово када пљују Бошњаке и БиХ...

Name

Боби

18.06.2023 10:48

Насјели на ту мрзњу и на разне лаз. Цовјек кад сабере немозе се нацудит колико је народ глуп. Јасе нас и запад и исток, користи нас и Србија и Хрватска па и Турска. А ми све радимо да нам буде горе, немоземо дпгпвприт, сведно како је мени само нек је комсији горе. Није он Балван вец смо ми сви сто смо то дозволили.

Name

ВРС

17.06.2023 11:17

Ти си стварно пресао игрицу зар мислис да смо толико глупи . Лазес годинама и ти и твој водја само мјењате редослијед назови инвестиција . 20 година лазете како вас висе није срамота. Свабе нас блокирају а они су газде свега ста ако нам ставе рампу на ЕУ ста онда ал добро прица вам пролази а док је иваца бице и вуне . Само газите кад народ то воли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

17.06.2023 11:35

Мора бити стабилна кад сваки треци дан дизете кредит

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

17.06.2023 11:36

Па кад је тако бајно, повецатје плате просвјети, здравству...Колико се сјецам одбијени су њихови захтјеви?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД у души

17.06.2023 11:40

Нај смо јачији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.06.2023 14:01

Нај смо стабилнији!

Name

Дудуцење по кукурузима

17.06.2023 16:38

Нај су будалетине!

Name

Даца

17.06.2023 11:44

Кад је све бајно, шта је са обићаним повећањем плата од 5% за буџетлије најављеним за аорил 2023? Смрадови лажљиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овај ниво плата и пензија

17.06.2023 12:04

Није довољан за добар стандандард људи, Висковицу. Просао нас је зивот,,цекајуци да се стање у овој земљи поправи, а оно све горе и све скупље

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

17.06.2023 12:08

Каква је ово скривена камера, па Висковицу ви 1мјесец не можете функционисати а да се не задузите. Јбг ако је И од тебе превише је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блбл

17.06.2023 12:22

Опрости им не знају ста прицају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Која

17.06.2023 12:23

Радован прима плату за ниста. Сам је изјавио да цовјек у Рс мозе мјесец дана презивјети без воде и хране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

17.06.2023 12:24

Промјени хитно лијекове! Какве инвестиције и стабилност? Само гледате гдје се можете задужити да преживите овај мјесец а слиједећи како буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све стабилно

17.06.2023 12:45

Само потросацка корпа 3 хиљаде кМ а плате и пензије испод дна само њихове плате бјесне за гиниса плус привилегије злооо невидјено!!!!! И то стабилно траје од рата!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXXЛ

17.06.2023 12:48

Можда си хтио рећи да је задуживање РС стабилно и непрекидно, по томе смо медју најуспешнијим владама у свијету, јест да мало више трошимо него што се задужи о, али одговорно тврдим да ћемо сигурно наћи још извора за задуживање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

17.06.2023 13:41

Уфффф Сада ми је много лаксе Мада сумњао сам ја одувијек да ови преувелицавају све и мозда цак намјерно покусавају да унесу немир медју градјанима РСа Али сада стварно могу мирно да спавам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

17.06.2023 15:05

Смијени овога и зору

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коњска мува

17.06.2023 15:22

И није те срамота лагати мада и не ћитам твоје изјаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

17.06.2023 17:33

Мозда прица о куцном будзету??

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА

17.06.2023 17:44

Изпросили сте поново од вуцица двесто милиона Км.сто је узео од србијанаца да би спасавао додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

17.06.2023 19:19

Дуго нисам видео ову приказу Али кад га видим увјек добре вијести Прави лидер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаааа

17.06.2023 20:18

Стабилан је док год има будала да вам враћају кредите зарад вашег лоповског интерса скупоцијених возних паркова и којекаквих курчења у јавности србовања и узалудног трошења народног новца,за то сте и добили гласове јер бољу будућност на овим просторима нисмо ни заслужили,стидите се бораца и свих других који су стварали и животе дали за ово што данас имамо а ви тако,курчите се возним парковима и кредитима а увозите радну снагу из Азијских земаља,јадно господо,нико вам овде нормалан остат неће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.06.2023 21:52

Јесте када бих се лагали није народ ако је паметан да пада на твоје трикове ваљда од дуга стабилна па накрају морају градјани да врацају не млати поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДП

18.06.2023 08:09

Који лажов , узимају од општина да намире за рату кредита коју морају отплатити ове године, бандити су немилосрдно задиживали РС а сад је све дошло на наплату, биједници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобус

18.06.2023 13:44

Човјек је ко папагај стално понавља неколико фраза

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајојј

18.06.2023 14:13

Вјеродостојан представник РС-система!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

18.06.2023 20:47

Пред нама је. Видјећемо.

ОДГОВОРИТЕ