Premijer uvjerava: Budžet stabilan, slijede investicije

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je budžet Srpske stabilan i da nema prostora za priče o navodnom bankrotu Republike Srpske zbog isplate rate kredita koja je zakazana za 28. juni.

Republika Srpska 17.06.2023 | 10:36
Premijer uvjerava: Budžet stabilan, slijede investicije

- Važno je da razumijemo da naša finansijska situacija nije ugrožena. Imamo jasan plan i dovoljno sredstava da izmirimo sve naše obaveze, uključujući i tu ratu kredita. Ova situacija nikako neće dovesti do bankrota, već ćemo nastaviti normalno da funkcionišemo i ispunjavamo sve naše finansijske obaveze - rekao je Višković u intervjuu Srni.

On je istakao da ovo sve ponavlja zbog građana Srpske jer želi da naglasi da finansijska situacija nije ugrožena i da je uvijek važno razlikovati činjenice od dezinformacija koje se šire.

- Uvjeravam građane da je Republika Srpska finansijski sposobna da izmiri svoje obaveze i da će to i učiniti. Republika Srpska će nastaviti da funkcioniše, da izmiruje svoje obaveze i fokusiraćemo se na investicije koje su ključne za napredak - naglasio je premijer Srpske.

Prema njegovim riječima, javni dug Republike Srpske je smanjen sa 37 odsto u prošloj godini na 34,6 odsto BDP-a zaključno sa 31. martom, i to je najmanji javni dug u Republici Srpskoj od njenog postojanja. Gornja granica javnog duga je 55 odsto.

On je istakao da ukupan dug na isti dan, koji čine i spoljnji i unutrašnji dug /uključujući dug Republike Srpske, dug opština i gradova, javnih preduzeća i IRB-a, te fondova socijalne sigurnosti/ iznosi 41,1 odsto BDP-a, a gornja granica je 60 odsto BDP-a.

- Imamo pad inflacije u posljednja tri-četiri mjeseca i nećemo ići na varijantu da se smanjuju ni plate ni penzije niti davanja, već ćemo ih zadržati na ovom nivou. Penzije u Srpskoj se isplaćuju redovno i ne samo penzije nego i sva socijalna davanja i obaveze prema svim uvedenim pravima određenih kategorija stanovništva i tako će biti i ubuduće. Isplata majskih penzija je bila ranije od zakonski predviđenog roka, to je samo dokaz da je Republika Srpska posvećena održavanju stabilnosti i kontinuiranom ispunjavanju svojih finansijskih obaveza - naveo je Višković.

Višković je rekao da očekuje da će izgradnja fabrike rigips ploča u Ugljeviku početi u najskorije vrijeme, budući da su sve potrebne odluke donijeli i Vlada Republike Srpske i menadžment Rudnika i Termoelektrane Ugljevik.

"Kineski partner je veoma zainteresovan za izgradnju ove fabrike. Spreman je da u ovaj projekat uloži više desetina miliona evra, te da zaposli stotinu novih radnika, što je izuzetno važno za dalji privredni razvoj ove regije", rekao je Višković.

Uz Termoelektranu u Ugljeviku, on je rekao da će fabrika rigips ploča predstavljati jedan od najznačajnijih privrednih objekata sagrađenih na tom prostoru.

Kad je riječ o ovogodišnjim investicijama, premijer Srpske je rekao da će dugo očekivani početak radova na izgradnji značajnog hidroenergetskog kapaciteta hidroelektrane "Dabar" zvanično biti obilježen u petak, 23. juna i pomoći će u nastojanjima da se što je više moguće energije dobija iz "čistih" izvora.

- Očekuje nas i izgradnja hidroelektrane Bistrica, takođe značajnog novog objekta iz obnovljivih izvora, kao i početak izgradnja hidorelektrane Mrsovo i značajnih solarnih i vjetroelektrana. Energetska kriza, izazvana globalnim okolnostima, kojim smo posebno svjedočili prošle godine, dovela je i do ogromnog rasta interesovanja investitora za izgradnju novih solarnih i vjetroelektrana", rekao je Višković.

Trenutno, istakao je on, izdate su koncesije za solarne elektrane u ukupnoj snazi od 840 megavata u vrijednosti od 1,5 milijardi KM, a neke od tih investicija ući će u realizaciju već ove godine, zavisno od dinamike pripremnih radova i spremnosti investitora da uđu u izgradnju.

On je rekao da se može očekivati da ove godine počne izgradnja i dijela planiranih vjetroelektrana, a do danas je izdato sedam koncesija za izgradnju vjetroelektrana u snazi od čak 600 megavata, što je takođe vrijednost od nekih 1,5 milijardi KM.

Višković je najavio da u ovoj godini očekuje i više velikih privatnih investicija u izgradnju novih proizvodnih kapaciteta, među kojima je italijanska kompanija PMP sa kojim je nedavno potpisan sporazum o izgradnji novog mašinskog kompleksa u Laktašima u vrijednosti 40 miliona evra, a koji već posluje u Gradišci - PMP "Јelšingrad".

- Ova investicija u Gradišci, uslovi i podrška koje mi nudimo investitorima i njihovo pozitivno iskustvo i zadovoljstvo poslovanja u Srpskoj opredijelili su italijanskog investitora da ove godine od planiranih ulaganja najveću investiciju izabare da uloži u Republiku Srpsku. Imali ste prilike da čujete tokom moje posjete Italiji šta o Republici Srpskoj i privrednom ambijentu kaže privrednik i vlasnik PMP-a Luiđino Poco, jedan od velikih investitora u svijetu koji ima fabrike u SAD, Brazilu, Kini. Imamo mnogo šansi za privlačenje investicija jer sada mnoge kompanije, nakom pandemije kovida 19, nastoje proizvodnju približiti matičnim kompanijama iz udaljenijih područja i Republika Srpska u tome ima idealne uslove i šansu - naglasio je Višković.

On je objasnio da prednost Srpske što je na granici sa EU i za manje od 24 časa roba iz Srpske može biti kopnenim putem dostavljena na evropska tržišta, te poslovno opredjeljenje da se proizvodnje izmještaju sa udaljenih krajeva bliže matičnim evropskim kompanijama - daje veliku šansu Srpskoj.

- Mi to želimo da iskoristimo. U svim mojim kontaktima sa privrednicima, potencijalnim ulagačima, diplomatama predstavljamo naše mogućnosti i pozivamo ih da dođu u Republiku Srpsku - naglasio je Višković.

Istovremeno, dodao je on, u oblasti javne infrastrukture, a pogotovo putne, ove godine slijedi više važnih projekta, a uskoro bi sa kineskim koncesionarom trebali potpisati ugovor o izvođenju radova na auto putu Banjaluka-Prijedor, nakon što su se, rješavanjem više od 50 odsto eksproprijacije planirane trase, stekli uslovi za potpisivanje ovog ugovora.

- Ovo je jako važna investicija koja će, u dugoročnom smislu, imati neprocjenjiv značaj u razvoj ovog dijela Republike Srpske. Uporedo s tim, uveliko se radi na povezivanju Banjaluke i Beograda savremenim auto-putem. Uveliko se već radi dio te dionice na potezu od Vukosavlja do Brčkog, a uporedo sa tim radi se na dionici Rača-Bijeljina - naglasio je Višković.

On je najavio da će ovu godinu obilježiti i nova velika ulaganja u zdravstveni sektor, podsjetivši da je nedavno počela izgradnja nove bolnice u Trebinju koja će izmijeniti sliku zdravstva u Hercegovini, dok će bolnica u Doboju biti završena i predata na korišćenje ove godine.

- Pripremamo i da uđemo u radove na izgradnji velikog banjskog kompleksa u Slatini, kao i banjskog kompleksa Srpske Toplice. Vlada je u ove kapacitete uložila značajna sredstva i ovi radovi će biti završeni do polovine sljedeće godine - rekao je Višković.

Kada je riječ o izgradnji banjsko-rekreativnog centra Srpske Toplice Zavoda za fizikalnu medicinu u rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović", finansiranja iznose ukupno 25,2 miliona KM, i to iz budžeta Republike 10 miliona KM, a iz vlastitih sredstava 15,2 miliona KM.

Za ortopedsku hirurgiju Slatina ovog zavoda planirano izdvajanje iznosi 38 miliona KM, i to iz budžeta Republike 20 miliona KM, a i iz vlastitih sredstava 18 miliona KM, rekao je Višković u intervju za Srnu. 

(Srna) Foto: Vlada Republike Srpske  

Komentari / 47

Ostavite komentar
Name

Koki

17.06.2023 10:54

Kada je stabila zašto svaki dan se zadžujete

ODGOVORITE
Name

Miloš

17.06.2023 11:22

Ooo Boze ,balvana, pa ti covjece ne zivis u RS, i mislis da ovaj narod ne zna nista i ne vidi.

Name

Kojota

17.06.2023 11:26

NEZNAM SAMO KO JOS SLUSA GLUPE PRICE OVOG NEOTESANOG RADOVANA KOJI JE SAMO PIJUN U SAHU DODIKOVE DINASTIJE.

Name

Istočno Sarajevo

17.06.2023 11:54

Nemate vi vise kinte u na računima, a sto se investicija tiče one su isključivo u tri opstine , Laktasi, Srbac i B.luka, a istocni dio nestaje i to je cinjenica, mladi odlaze na studije u Novi sad i Beograd, nakon završetka se gore zaposle i nema vise povratka, 80% naroda u istocnom dijelu nema, zasto?? Zato sto vas ne zanimamo, putevi svi propali , nema privrede, fabrika, oni sto je bitno vladi je da nam sume sve posjeku, rijeke uniste, a priroda je trajno unistena, narod je ogorčen, prvi ja, vlasti RS ako ovako nastave mogli bi nas natjerati da se pripojiti Federacije od koje isključivo zivimo i od koje se sve ovdje održava, to znaju svi, sela su sva prazna, gradovi se prazne, za koju godinu nevino ni popova imati vise jer ne e imati ko u crkve da udje a ni da se sahranjuju, ovo je katastrofa, sram da vas bude, borili smo se 4 godine po rovovima da bi imali danas ovo, nastavite srbovati i dalje, to vise ne prolazi

Name

VRS

17.06.2023 12:35

Jedino “Stabilan” buđzet je burlin, ostalo je sve na staklenim nogama!!!

Name

Re i. Sarajevo

17.06.2023 18:40

Najbolje da istocni dio RS bude Kanton nezavisan unutar RS pa bit ce i zivota

Name

Ovca

17.06.2023 19:48

Poštovani Dabar i Bistrica su već pojeli 2 Dabra i 2 Bistrice. Jadni mi, koncesije od 3 milijarde na solare i vjetroelektrane! To ćete vi pokušati odraditi kao u slučaju Komsara, otkupiti i napuniti džepove privatnika, preko ERSa, koji će naknadno shvatiti prijeku potrebu za tim koncesijama, kao i do sada. Samo izvlačite novac iz sistema. Da je uloženo, šta je bez potrebe dato u privatne ruke, mogli smo imati bar 2 puta veću proizvodnju EE iz sopstvene proizvodnje ERSa nego sada. Sram da bude i Vas i onog ko Vam naređuje ša da radite. Poznavalac sistema. A ratu kredita ćete namiriti tako što ćete blokirati plaćanja penzionog zdravstvenog osiguranja i poreza dok ne prođe dan D. Kao što vidimo dvorske firme nemaju probleme, iz budžeta redovno dobijaju milione, ili iz Javnih preduzeća. Fukare!

Name

Borac

17.06.2023 19:55

Balvan sam sebe laze,zna da mu narod ne veruje. Bas ga briga 6000km plata,kamioni dobro rade,....

Name

re

20.06.2023 08:10

Budžet stabila, a ne znaju kako da vrate ratu kredita, razleteli se na sve strane da skupe novac.

Name

Jode

17.06.2023 10:58

Kad je sve bajno zašto nema uskljadjivanja penzija jer tvoj direktor Fonda Pio Milić je najvljivao 2 mjeseca i onda se ućutao.

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

17.06.2023 11:43

SRABILAN BUDZET,PA ZADTO ZADUZENJE OD 280 MILIONA MARAKA ZA VRACANJE PRISPJELOG DUGA,ZASTO SE NE POVECAJU PLATE I PENZIJE U SKLADU SA RASTOM CIJENA,JEL TI MISLIS DA NAROD MOZE ZIVJETI NORMALNO SA 350 KM OENZIJE I 700 KM PLATE.STABILAN JE ZA REBE KOJI PRIMAS 4000 KM PLATU.PROBUDI SE VISKOVICU,DAVNO SI PRISPAO.

Name

075

17.06.2023 11:02

"Premijeri" Višković i Nikšić i "državna premijerka" Krišto ne bi mogli biti niti obični radnici u prijeratnom "Energoinvestu"! Svi mi u BiH smo sada na nivou od 1878. godine kada je Austrougarska anektirala BiH, jer nivo "razvijenosti" nam je na toj godini! P.S. Baš me zanima koja će banka u BiH dati kredit "boljem" entitetu u BiH za 11 dana?!

ODGOVORITE
Name

Ime

17.06.2023 11:06

Kako nije kako nije

ODGOVORITE
Name

Valjuga

17.06.2023 18:04

Propast tek dolazi poslije vracaju kredita ima i zrak da poskupi ni gumu na bicikli necemo moci naduvati.

Name

Mrgud

17.06.2023 18:06

Traziliste eto vam ga ,bolje narod nije ni zasluzio nego da vraca kredite koje su tajkuni opljackali.,,,samo napred za Duduka i SNSD,,a gaca nemate.

Name

Burle

17.06.2023 11:09

Ovog buzdovana sto hitnije otjerati. Posta veci lazov od diktatora i uzurpatora. Hoce da mas uvjeri u nesto sto nema veze sa istinom, kao da smo mi slijepi i glupi ili ne gledamo rezimske tv. Znaci pravi nas budalama jedan primitivac poltron i poslusnik. Narode u pamet, vrijedniji smo od njih

ODGOVORITE
Name

Vvv

17.06.2023 13:16

😀😀😀😀

Name

Ајде не петљај

17.06.2023 11:13

Прије 2 мјесеца додик је рекао да ћете повећати пензије од 1.јуна.Сад од тога нема ништа.Задужујете се да враћате кредите,и причате о некој стабилности буџета.Ни мала дјеца вам не вјерују.

ODGOVORITE
Name

GRUJO

17.06.2023 11:15

Kad ćete popraviti krov bolnice u Prijedoru da neprokišnjava. Kad će početi sa radom vlast u Opštini Omarska,koju je Dodo obećao pa slagao. Kad će se moći avionom iz Banja luke do Trebinja. Kad ćete okupiti sve rupe na putu Karanovac Kneževo. Šta se do sada radilo i gradilo na autoputu za Prijedor Kad sada potpisujem ugovore. Kad,, kad....Pa dokle ćeš više lagati Radovane,kuga te odnijela. Šta smo mi zgriješili Bogu da nam ti budeš premijer a onaj kriminalac predsjednik. Kad već nemate obraza I karaktera bar prestanite više obećavati i lagati

ODGOVORITE
Name

Grujo

17.06.2023 19:54

Sve mu to u lice reci, debilu! Smiješ li! Ne smiš i želiš! Ovdje pljujete a javno im se divite i podržavate šta god da kažu, pogotovo kada pljuju Bošnjake i BiH...

Name

Bobi

18.06.2023 10:48

Nasjeli na tu mrznju i na razne laz. Covjek kad sabere nemoze se nacudit koliko je narod glup. Jase nas i zapad i istok, koristi nas i Srbija i Hrvatska pa i Turska. A mi sve radimo da nam bude gore, nemozemo dpgpvprit, svedno kako je meni samo nek je komsiji gore. Nije on Balvan vec smo mi svi sto smo to dozvolili.

Name

VRS

17.06.2023 11:17

Ti si stvarno presao igricu zar mislis da smo toliko glupi . Lazes godinama i ti i tvoj vodja samo mjenjate redoslijed nazovi investicija . 20 godina lazete kako vas vise nije sramota. Svabe nas blokiraju a oni su gazde svega sta ako nam stave rampu na EU sta onda al dobro prica vam prolazi a dok je ivaca bice i vune . Samo gazite kad narod to voli

ODGOVORITE
Name

Hehe

17.06.2023 11:35

Mora biti stabilna kad svaki treci dan dizete kredit

ODGOVORITE
Name

nikola

17.06.2023 11:36

Pa kad je tako bajno, povecatje plate prosvjeti, zdravstvu...Koliko se sjecam odbijeni su njihovi zahtjevi?

ODGOVORITE
Name

SNSD u duši

17.06.2023 11:40

Naj smo jačiji!

ODGOVORITE
Name

re

17.06.2023 14:01

Naj smo stabilniji!

Name

Duducenje po kukuruzima

17.06.2023 16:38

Naj su budaletine!

Name

Daca

17.06.2023 11:44

Kad je sve bajno, šta je sa obićanim povećanjem plata od 5% za budžetlije najavljenim za aoril 2023? Smradovi lažljivi.

ODGOVORITE
Name

Ovaj nivo plata i penzija

17.06.2023 12:04

Nije dovoljan za dobar standandard ljudi, Viskovicu. Prosao nas je zivot,,cekajuci da se stanje u ovoj zemlji popravi, a ono sve gore i sve skuplje

ODGOVORITE
Name

XXL

17.06.2023 12:08

Kakva je ovo skrivena kamera, pa Viskovicu vi 1mjesec ne možete funkcionisati a da se ne zaduzite. Jbg ako je I od tebe previše je.

ODGOVORITE
Name

Blbl

17.06.2023 12:22

Oprosti im ne znaju sta pricaju.

ODGOVORITE
Name

Koja

17.06.2023 12:23

Radovan prima platu za nista. Sam je izjavio da covjek u Rs moze mjesec dana prezivjeti bez vode i hrane.

ODGOVORITE
Name

Istina

17.06.2023 12:24

Promjeni hitno lijekove! Kakve investicije i stabilnost? Samo gledate gdje se možete zadužiti da preživite ovaj mjesec a slijedeći kako bude.

ODGOVORITE
Name

Sve stabilno

17.06.2023 12:45

Samo potrosacka korpa 3 hiljade kM a plate i penzije ispod dna samo njihove plate bjesne za ginisa plus privilegije zlooo nevidjeno!!!!! I to stabilno traje od rata!!!

ODGOVORITE
Name

XXXL

17.06.2023 12:48

Možda si htio reći da je zaduživanje RS stabilno i neprekidno, po tome smo medju najuspešnijim vladama u svijetu, jest da malo više trošimo nego što se zaduži o, ali odgovorno tvrdim da ćemo sigurno naći još izvora za zaduživanje.

ODGOVORITE
Name

MeNAGER

17.06.2023 13:41

Uffff Sada mi je mnogo lakse Mada sumnjao sam ja oduvijek da ovi preuvelicavaju sve i mozda cak namjerno pokusavaju da unesu nemir medju gradjanima RSa Ali sada stvarno mogu mirno da spavam

ODGOVORITE
Name

Dodik

17.06.2023 15:05

Smijeni ovoga i zoru

ODGOVORITE
Name

Konjska muva

17.06.2023 15:22

I nije te sramota lagati mada i ne ćitam tvoje izjave

ODGOVORITE
Name

neznam

17.06.2023 17:33

Mozda prica o kucnom budzetu??

ODGOVORITE
Name

DA

17.06.2023 17:44

Izprosili ste ponovo od vucica dvesto miliona Km.sto je uzeo od srbijanaca da bi spasavao dodika.

ODGOVORITE
Name

AR

17.06.2023 19:19

Dugo nisam video ovu prikazu Ali kad ga vidim uvjek dobre vijesti Pravi lider

ODGOVORITE
Name

Jaaaa

17.06.2023 20:18

Stabilan je dok god ima budala da vam vraćaju kredite zarad vašeg lopovskog intersa skupocijenih voznih parkova i kojekakvih kurčenja u javnosti srbovanja i uzaludnog trošenja narodnog novca,za to ste i dobili glasove jer bolju budućnost na ovim prostorima nismo ni zaslužili,stidite se boraca i svih drugih koji su stvarali i živote dali za ovo što danas imamo a vi tako,kurčite se voznim parkovima i kreditima a uvozite radnu snagu iz Azijskih zemalja,jadno gospodo,niko vam ovde normalan ostat neće.

ODGOVORITE
Name

Re

17.06.2023 21:52

Jeste kada bih se lagali nije narod ako je pametan da pada na tvoje trikove valjda od duga stabilna pa nakraju moraju gradjani da vracaju ne mlati pozdrav bn tv

ODGOVORITE
Name

DP

18.06.2023 08:09

Koji lažov , uzimaju od opština da namire za ratu kredita koju moraju otplatiti ove godine, banditi su nemilosrdno zadiživali RS a sad je sve došlo na naplatu, bijednici

ODGOVORITE
Name

Глобус

18.06.2023 13:44

Човјек је ко папагај стално понавља неколико фраза

ODGOVORITE
Name

Ajojj

18.06.2023 14:13

Vjerodostojan predstavnik RS-sistema!

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

18.06.2023 20:47

Pred nama je. Vidjećemo.

ODGOVORITE