У Семберији лоше вријеме уништило род, губици велики

Због лошег времена, честих киша и температурних осцилација које трају више од 40 дана на подручју Семебрије у значајној мјери је угрожена пољопривредна производња.

Република Српска 16.06.2023 | 21:17
У Семберији лоше вријеме уништило род, губици велики

Произвођачи очекују велике губитке. Дуготрајне кише и прекомјерна влага утицале су на појаву ријетких болести на усјевима пшенице. Ова култура највише је угрожена рђом, болешћу која може изазвати пад приноса и до 50 одсто.

Никола Алексић, пољопривредни произвођач из Голог Брда код Бијељине каже да се болест пшенице жута рђа није јављала од 2014. године. Велика влажност утиче на смањење приноса и у повртарској производњи.

Пољопривредник Младен Лазић истиче да ће ове године производња кромпира бити десеткована због трулежи и пламењаче. Он додаје да пластеничка производња носи побједу ове године иако се и у пластеницима појављују неке биљне болести.

Пољоприведници морају повећати улагања у заштитна средства за ратарстке усјеве. Међутим, велики издаци изискују и веће откупне цијене. Међутим, цијене које се већ наговјештавају произвођачи кажу да су минорнеа и недовољне.

“Да вам кажем ако се спомиње цифра од 35 пфенинга у односу на ова улагања у односу на принос који нећемо имати, а вјероватно ни квалитет морамо бити реални, све испод 60 пфенинга по килограму је мало и недовољно.”, рекао је Алексић.

Ова година за пољопривреднике ће бити јако тешка, а производња на отвореном пољу ће бити преполовљена, упозорава Лазић.

Приноси ће бити значајно умањени, а према ријечима пољопривредника све ово ће се одразити и на цијену пољопривредних производа, због чега се поново намеће потреба за већим ангажманом власти у заштити домаће производње.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Искрено

16.06.2023 21:49

Само што више заштитних средстава, само нас трујте. Поврће, воће, као на излогу, али без окуса и мириса. Страшно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.06.2023 08:47

Произведи себи.

Name

Реално

16.06.2023 23:58

Е јесу оправили онај ХАРП свака им част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.06.2023 12:05

Имас који доказ? Дај подијели.