U Semberiji loše vrijeme uništilo rod, gubici veliki

Zbog lošeg vremena, čestih kiša i temperaturnih oscilacija koje traju više od 40 dana na području Semebrije u značajnoj mjeri je ugrožena poljoprivredna proizvodnja.

Republika Srpska 16.06.2023 | 21:17
U Semberiji loše vrijeme uništilo rod, gubici veliki

Proizvođači očekuju velike gubitke. Dugotrajne kiše i prekomjerna vlaga uticale su na pojavu rijetkih bolesti na usjevima pšenice. Ova kultura najviše je ugrožena rđom, bolešću koja može izazvati pad prinosa i do 50 odsto.

Nikola Aleksić, poljoprivredni proizvođač iz Golog Brda kod Bijeljine kaže da se bolest pšenice žuta rđa nije javljala od 2014. godine. Velika vlažnost utiče na smanjenje prinosa i u povrtarskoj proizvodnji.

Poljoprivrednik Mladen Lazić ističe da će ove godine proizvodnja krompira biti desetkovana zbog truleži i plamenjače. On dodaje da plastenička proizvodnja nosi pobjedu ove godine iako se i u plastenicima pojavljuju neke biljne bolesti.

Poljoprivednici moraju povećati ulaganja u zaštitna sredstva za ratarstke usjeve. Međutim, veliki izdaci iziskuju i veće otkupne cijene. Međutim, cijene koje se već nagovještavaju proizvođači kažu da su minornea i nedovoljne.

“Da vam kažem ako se spominje cifra od 35 pfeninga u odnosu na ova ulaganja u odnosu na prinos koji nećemo imati, a vjerovatno ni kvalitet moramo biti realni, sve ispod 60 pfeninga po kilogramu je malo i nedovoljno.”, rekao je Aleksić.

Ova godina za poljoprivrednike će biti jako teška, a proizvodnja na otvorenom polju će biti prepolovljena, upozorava Lazić.

Prinosi će biti značajno umanjeni, a prema riječima poljoprivrednika sve ovo će se odraziti i na cijenu poljoprivrednih proizvoda, zbog čega se ponovo nameće potreba za većim angažmanom vlasti u zaštiti domaće proizvodnje.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Iskreno

16.06.2023 21:49

Samo što više zaštitnih sredstava, samo nas trujte. Povrće, voće, kao na izlogu, ali bez okusa i mirisa. Strašno

ODGOVORITE
Name

Re

18.06.2023 08:47

Proizvedi sebi.

Name

Realno

16.06.2023 23:58

E jesu opravili onaj HARP svaka im čast.

ODGOVORITE
Name

Re

17.06.2023 12:05

Imas koji dokaz? Daj podijeli.