Грађани плаћају кредит Додиковог бившег савјетника

Од помпезно најављене текстилне индустрије у Херцеговини, електромобила и пословне империје коју ће Драган Вучетић да направи у Републици Српској, остали су само кредити које отплаћују грађани Српске.

Република Српска 16.06.2023 | 19:38
Грађани плаћају кредит Додиковог бившег савјетника

Вучетић је узео кредит још 2013. године од 5 милиона марака за привредно друштво Битекс Билећа, раније Никола Тесла Бањалука, а гарант за кредит је био буџет Републике Српске.

С обзиром да је Вучетић нестао с првом маглом у Бањалуци, гаранција за кредит је активирана одмах 2014. године, па се Вучетићеви дугови отплаћују већ годинама. Камате које су се нагомилале досегле су 2 милиона и 740 хиљада марака.

Све ове информације су потврђене и у документу Консолидованог извјештаја о извршењу буџета Републике Српске за прошлу годину.

„Из информације о стању јавне задужености у Босни и Херцеговини, постоји једна једина активирана гаранција коју је Република Српска дала и то за пропало предузеће Никола Тесла, тог Додиковог главног економисте и која ево већ годинама отплаћује кредит умјесто њега“, поручује предсједник ПДП -  а, Бранислав Бореновић, који је у вријеме давања гаранције био народни посланик.

Драган Вучетић, бивши директор предузећа Никола Тесла и бивши економски савјетник Милорада Додика, према посљедњим информација је на лијечењу у Њемачкој, након што је побјегао главом без обзира.

Против њега је покренута истрагау Српској, али годинама је наводно био недоступан органима гоњења. Иако је био ухапшен у Бугарској, никада није изручен БиХ. За то вријеме његов кредит се редовно сервисира из буџета, а за отплату је остало још 820 хиљада марака.

Из опозиције кажу да су још 2013. године упозоравали да Вучетић има фирму у Њемачкој преко које извлачи новац из Републике Српске и да се страном држављанину не смију давати гаранције, с обзиром да се он одрекао држављанства Босне и Херцеговине.

„ Сјећам се да је тада Клуб Српске демократске тражио гаранције као што је Влада тражила гаранције од Народне скупштине. У то вријеме, од министра финансија да гарантује својом личном имовином за та гарантна средства. И Тегелтија је то прихватио у својој дискусији“, поручује Вукота Говедарица, шеф Клуба посланика СДС - а у НСРС.

 „Тужно је да је он био ухапшен у Бугарској, а да органи нису учинили ништа да се он испоручи. Властима то не одговара. Јер наравно да Вучетић није узео сам тих 10 – 15 милиона марака које је извукао у Њемачку. Он је био савјетник Милорада Додика и јасно је да је радио уз његову сагласност.", каже Небојша Вукановић, шеф Клуба посланика Листе за правду и ред у НСРС.

Зоран Тегелтија је, изгледа, одлучио да остави у прошлости све оно што је претходно радио, без обзира на посљедице.

„Данас је на дневном реду само Управа за индиректно опорезивање, само ћу на та питања одговарати“, рекао је Зоран Тегелтија.

Од 2015. године формално траје истрага против Драгана Вучетића због малверзација у којима су радници преварени, а буџет Републике Српске оштећен за милионске износе. Сада је већ свима јасно да Вучетић неће бити изведен пред домаће истражне органе и одговарати за милионску пљачку коју је починио уз прећутну дозволу власти.

(БН) 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

БОБ РОЦК

16.06.2023 19:47

МА ЈОК, КРАЉ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЋЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

16.06.2023 20:49

Грађани то воле, па нека и плаћају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

16.06.2023 20:54

Ако је то истина да је гарант за кредит физичком лицу држава, шта ради тужилаштво ? Гдје је истрага , потјернице ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

16.06.2023 22:22

Па нека плаћају дабогда поцркали плаћајући кад су хајвани

Name

р.мирко

17.06.2023 09:31

Које болан тузиластво,који тузлац це покренути тај поступак.Примјера ради,до јуце пресједник и главни тузиоц тегелтија,данас савјетник милорада додика и сви други тузиоци у резимској су сапи,о какву тузиластву говорис.

Name

Мићо

17.06.2023 09:47

Корумпирано и мафијашко Тужилаштво и Кривосуђе да покрене истрагу у овој пропалој болештини од "државе"?

Name

ђиђи миђи

16.06.2023 21:13

Јака власт, свака будала је може преварити. Хаха, преварио преваранте. Браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

17.06.2023 08:37

Није он њих преварио. Вјероварно заједно дијеле паре. Народ враћа, наеод је преварен.

Name

Споредни баја

16.06.2023 21:48

Колко коста...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qqqq

16.06.2023 21:52

Тако и трба. То народ. Воли. Част појединцима. А већина. Воли доду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоца

17.06.2023 06:23

Још таквих кредити и гаранција народе тражили сте гледајте и плацајте

Name

Сагитариус

17.06.2023 06:50

Како је могуће да Бугарска полиција пусти на слободу госн. Вучетића уз кауцију, када је зањим расписана међународна тз." црвена" интерполова потјерница,коју је покренуо МУП-РС по којој је и ухапшен? Ово је само по себи апсурд и нонсенс без преседана, јер се то у оваквим слућајевима и у раду Интерпола не дешава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУСХ12

17.06.2023 09:21

Градјани требају бири поносни на овај племенити цин узајамне помоци и обостраног разумијевања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пинокио

17.06.2023 09:24

Ово ми личи на Пинокија, па кад су га Лисица и Мачак преварили да посади у земљу 5 златника а да ће никнути дрво крцато златом. Тако и Додик Лисица и Савјетник Мачак мамагарче народ, а народ њаче ли њаче иаааа, иаааа

ОДГОВОРИТЕ