Građani plaćaju kredit Dodikovog bivšeg savjetnika

Od pompezno najavljene tekstilne industrije u Hercegovini, elektromobila i poslovne imperije koju će Dragan Vučetić da napravi u Republici Srpskoj, ostali su samo krediti koje otplaćuju građani Srpske.

Republika Srpska 16.06.2023 | 19:38
Građani plaćaju kredit Dodikovog bivšeg savjetnika

Vučetić je uzeo kredit još 2013. godine od 5 miliona maraka za privredno društvo Biteks Bileća, ranije Nikola Tesla Banjaluka, a garant za kredit je bio budžet Republike Srpske.

S obzirom da je Vučetić nestao s prvom maglom u Banjaluci, garancija za kredit je aktivirana odmah 2014. godine, pa se Vučetićevi dugovi otplaćuju već godinama. Kamate koje su se nagomilale dosegle su 2 miliona i 740 hiljada maraka.

Sve ove informacije su potvrđene i u dokumentu Konsolidovanog izvještaja o izvršenju budžeta Republike Srpske za prošlu godinu.

„Iz informacije o stanju javne zaduženosti u Bosni i Hercegovini, postoji jedna jedina aktivirana garancija koju je Republika Srpska dala i to za propalo preduzeće Nikola Tesla, tog Dodikovog glavnog ekonomiste i koja evo već godinama otplaćuje kredit umjesto njega“, poručuje predsjednik PDP -  a, Branislav Borenović, koji je u vrijeme davanja garancije bio narodni poslanik.

Dragan Vučetić, bivši direktor preduzeća Nikola Tesla i bivši ekonomski savjetnik Milorada Dodika, prema posljednjim informacija je na liječenju u Njemačkoj, nakon što je pobjegao glavom bez obzira.

Protiv njega je pokrenuta istragau Srpskoj, ali godinama je navodno bio nedostupan organima gonjenja. Iako je bio uhapšen u Bugarskoj, nikada nije izručen BiH. Za to vrijeme njegov kredit se redovno servisira iz budžeta, a za otplatu je ostalo još 820 hiljada maraka.

Iz opozicije kažu da su još 2013. godine upozoravali da Vučetić ima firmu u Njemačkoj preko koje izvlači novac iz Republike Srpske i da se stranom državljaninu ne smiju davati garancije, s obzirom da se on odrekao državljanstva Bosne i Hercegovine.

„ Sjećam se da je tada Klub Srpske demokratske tražio garancije kao što je Vlada tražila garancije od Narodne skupštine. U to vrijeme, od ministra finansija da garantuje svojom ličnom imovinom za ta garantna sredstva. I Tegeltija je to prihvatio u svojoj diskusiji“, poručuje Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS - a u NSRS.

 „Tužno je da je on bio uhapšen u Bugarskoj, a da organi nisu učinili ništa da se on isporuči. Vlastima to ne odgovara. Jer naravno da Vučetić nije uzeo sam tih 10 – 15 miliona maraka koje je izvukao u Njemačku. On je bio savjetnik Milorada Dodika i jasno je da je radio uz njegovu saglasnost.", kaže Nebojša Vukanović, šef Kluba poslanika Liste za pravdu i red u NSRS.

Zoran Tegeltija je, izgleda, odlučio da ostavi u prošlosti sve ono što je prethodno radio, bez obzira na posljedice.

„Danas je na dnevnom redu samo Uprava za indirektno oporezivanje, samo ću na ta pitanja odgovarati“, rekao je Zoran Tegeltija.

Od 2015. godine formalno traje istraga protiv Dragana Vučetića zbog malverzacija u kojima su radnici prevareni, a budžet Republike Srpske oštećen za milionske iznose. Sada je već svima jasno da Vučetić neće biti izveden pred domaće istražne organe i odgovarati za milionsku pljačku koju je počinio uz prećutnu dozvolu vlasti.

(BN) 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

BOB ROCK

16.06.2023 19:47

MA JOK, KRALJ REPUBLIKE SRPSKE ĆE...

ODGOVORITE
Name

Advokat

16.06.2023 20:49

Građani to vole, pa neka i plaćaju.

ODGOVORITE
Name

Mirko

16.06.2023 20:54

Ako je to istina da je garant za kredit fizičkom licu država, šta radi tužilaštvo ? Gdje je istraga , potjernice ?

ODGOVORITE
Name

Tatar

16.06.2023 22:22

Pa neka plaćaju dabogda pocrkali plaćajući kad su hajvani

Name

r.mirko

17.06.2023 09:31

Koje bolan tuzilastvo,koji tuzlac ce pokrenuti taj postupak.Primjera radi,do juce presjednik i glavni tuzioc tegeltija,danas savjetnik milorada dodika i svi drugi tuzioci u rezimskoj su sapi,o kakvu tuzilastvu govoris.

Name

Mićo

17.06.2023 09:47

Korumpirano i mafijaško Tužilaštvo i Krivosuđe da pokrene istragu u ovoj propaloj boleštini od "države"?

Name

điđi miđi

16.06.2023 21:13

Jaka vlast, svaka budala je može prevariti. Haha, prevario prevarante. Bravo!

ODGOVORITE
Name

realno

17.06.2023 08:37

Nije on njih prevario. Vjerovarno zajedno dijele pare. Narod vraća, naeod je prevaren.

Name

Sporedni baja

16.06.2023 21:48

Kolko kosta...

ODGOVORITE
Name

Qqqq

16.06.2023 21:52

Tako i trba. To narod. Voli. Čast pojedincima. A većina. Voli dodu

ODGOVORITE
Name

Joca

17.06.2023 06:23

Još takvih krediti i garancija narode tražili ste gledajte i placajte

Name

Sagitarius

17.06.2023 06:50

Kako je moguće da Bugarska policija pusti na slobodu gosn. Vučetića uz kauciju, kada je zanjim raspisana međunarodna tz." crvena" interpolova potjernica,koju je pokrenuo MUP-RS po kojoj je i uhapšen? Ovo je samo po sebi apsurd i nonsens bez presedana, jer se to u ovakvim slućajevima i u radu Interpola ne dešava!

ODGOVORITE
Name

RUSH12

17.06.2023 09:21

Gradjani trebaju biri ponosni na ovaj plemeniti cin uzajamne pomoci i obostranog razumijevanja.

ODGOVORITE
Name

Pinokio

17.06.2023 09:24

Ovo mi liči na Pinokija, pa kad su ga Lisica i Mačak prevarili da posadi u zemlju 5 zlatnika a da će niknuti drvo krcato zlatom. Tako i Dodik Lisica i Savjetnik Mačak mamagarče narod, a narod njače li njače iaaaa, iaaaa

ODGOVORITE