Бивши бубњар Црвене јабуке оплео по Жери: Суде се због ауторских права!

Некадашњи бубњар Црвене јабуке Дарко Јелчић Цуња основао је нови бенд у Торонту, а сада је решио да проговори о свим несугласицама унутар легендарне групе, пре свега финансијским.

Забава 14.06.2023 | 20:31
Бивши бубњар Црвене јабуке оплео по Жери: Суде се због ауторских права!

Он је истакао да нико од чланова бенда нема ауторско право на име, па је зато своју нову групу назвао Цуња и Црвена јабука.

 
Crvena jabuka
ФОТО: ПРИНТСЦРЕЕН

- То моја, наша, боља Црвена Јабука - рекао је бубњар.

Он је 2017. године напустио бенд чији је био суоснивач. Сад открива да се на судовима у Хрватској води више поступака против певача Дражена Жерића Жере.

Искрено, дуго времена много нас у саставу било је незадовољно. Нисмо добијали хонораре, а Жера се окренуо неком готово народњачком звуку, рецимо песма "Јазз ба", које нису нимало у духу бенда којег су људи годинама волели. Али, ето, радили смо, очекујући да ће се ствари променити. Онда сам 2017. одлучио да је сарадњи дошао крај - каже Јелчић и додаје:

- Дошли смо до бројке од више од педесет неплаћених наступа. Жера би наплатио концерте, али ја евро нисам видио. Некад би нам накнада била 500, 700, 1.000 евра... Он је то смањио, а ни то није плаћао - испричао је музичар.

Каже како је у саставу Жера читаво време био само певач, те да није учествовао у креативним процесима. Додаје да су један од најпознатијих рок састава бивше државе уз њега реално основали још Златко Арсланагић и покојни Дражен Рицл. Управо Арсланагић, босанскохерцеговацки музичар и аутор, написао је већину хитова Црвене јабуке.

- Ма не већину, дословце деведесет посто песама Црвене јабуке је његово - истиче Јелчић.

Crvena jabuka, koncert, Kombank dvorana koncert
ФОТО: АНА ПАУНКОВИЋ

Он понавља да нико од оснивача бенда није власник ауторског права на име састава основаног 1985.

- Штавише, сазнали смо да је неки кафић назван Црвена јабука баш кад смо ми почели, па нисмо могли ни фирму тако назвати. Жера је до пре седам година био власник печата, али тај је печат истекао. Заправо, ето, нитко није власник имена бенда - прича Јелчић и тврди да је у неком тренутку покушао ствари ставити под контролу.

- Ја сам преузео менаџмент од 2000. до 2010. године. Покушао сам контролисати пословање и све што се догађа. Тад је Жера одлучио да ће маркетиншка агенција његове супруге преузети пословање, с чиме су се други чланови банда у доброј вери сложили.

То је довело до тужби. Поступци се воде на Опшинском грађанском суду у Загребу, неки су наводно пресуђени у корист чланова који су "бесплатно" свирали, али због жалби су неки од њих завршили на Жупанијском суду.

Јелчиц се ипак не воли превише враћати у прошлост. Радије говори о будуцности "нове" Црвене јабуке. Истиче како ће се нови-стари бенд вратити својим ранијим ритмовима.

Жера је нагињао такозваним лаким нотама, а ми као бенд никад нисмо били такви. Желимо се вратити песмама које су обиљежиле Јабуку. С друге стране, он нема ниједну своју песму. Нема никаквих ауторских права. Тако да без проблема можемо изводити своје песме, Арсланагић нам је дао пуну подршку. Немамо ништа против ни да Жерина Црвена јабука ради концерте, одрађује наступе... Али, драго нам је што ћемо имати певача који не мрмља, него пева - каже Цуња.

Коментар Дражена Жерића Жере је изостао јер се он није јављао на два броја телефона која су позната хрватским медијима. Он се наводно налази на турнеји у Аустралији, а његова менаџерка је обећала новинарима који су је контактирали да ће његов коментар послати чим га и ако га добије.

(Курир.рс/ Јутарњи лист)

Коментари / 0

Оставите коментар