Милијарду људи у свијету пуши - Да ли алтернативе класичним цигаретама могу да помогну у борби против дуванског дима?

Упркос вишедеценијској кампањи против пушења, у свету има око милијарду пушача, податак је са панела о смањењу штетности од пушења у оквиру међународне конференције "Преиспитивање чињеница о штетном понашању за здравствену отпорност", која је 30. маја одржана у Софији.

Босна и Херцеговина 14.06.2023 | 10:03
Милијарду људи у свијету пуши - Да ли алтернативе класичним цигаретама могу да помогну у борби против дуванског дима?

На конференцији коју је уочи Светског дана без дуванског дима, 31. маја, организовала компанија Арбилис – организатор научних конференција из Бугарске - на тему смањења штетности лоших навика, научници су поновили да земље треба да теже животној средини без дуванског дима.

Ипак, људе који су "окорели" пушачи веома је тешко убети да престану, рекао је професор Реувен Зимлицхман, шеф одељења за медицину и Института за хипертензију у израелском медицинском центру Е. Волфсон и директор Института за кардиоваскуларна истраживања на Медицинском факултету Сацклер у Тел Авиву.

Према подацима које је изнео, готово 50% пушача који су доживели инфаркт и 57% оних који су доживели мождани удар, наставља да пуши.

- Као лекари нисмо успели у својим напорима да сузбијемо пушење, с обзиром на то да број пушача на глобалном нивоу остаје непромењен. Милијарду пушача је сведочанство нашег неуспеха и сада је јасно да треба да нађемо друго решење – навео је професор Зимлицхман.

Он је додао да су већ доступне различите алтернативе без дима, са мањом штетом по здравље, као што су снус (никотинске врећице које се стављају између усне и десни), е-цигарете и производи који загревају дуван код којих се штетне материје смањују за 95% јер се дуван загрева, а не сагорева.

- Да ли схватате колико живота од милијарду пушача можемо да спасимо? - упитао је професор.

Он је као пример навео Шведску у којој је због снуса стопа пушења рекордно ниска – око 5%.

- Колико је смртних случајева избегнуто у Шведској и колико би још живота могло бити спасено ако би се укинула забрана снуса у Европи? - додао је професор Зимлицхман.

Професор Борислав Георгиев, начелник Клинике за кардиологију Националне кардиолошке болнице у Софији, навео је да се пацијенти буде после тешке операције и траже цигарету.

- Тешки пушачи су "престајали" да пуше 50 пута, тако да сада покушавамо да пронађемо алтернативу и модеран приступ престанку пушења и окружењу без дима - додао је он.

- Принцип смањења штетности треба применити на све зависности. Смањење штетности од пушења се дефинише као минимизирање штете и смањење укупног морталитета и морбидитета без потпуног елиминисања употребе дувана и никотина - објаснио је проф. Христо Кожухаров, шеф Друге психијатријске клинике у Варни и председник Бугарског удружења психијатара.

Др. Рада Прокопова, кардиолог, шеф Кардиолошког одељења болнице Света Ана у Софији, изнела је податак да пушење годишње убија половину пушача, уз још 600.000 људи који су изложени пасивном пушењу годишње. Она је навела и да дим цигарете узрокује 40% срчаних болести, повец́ава холестерол за 24% и подиже артеријски притисак за 31%.

- Пушење је глобални узрок смрти, који се може спречити. Први корак је да пушачи смање број попушених цигарета дневно, а ако то нису у стању, да пређу на алтернативу без дима која елиминише пасивно пушење. На тај начин ц́е помоц́и и себи и својим ближњима - закључила је др. Прокопова.

(ПР) Фото: ПР

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ха Ха

14.06.2023 13:59

Пушење је мала маца наспрам коцкања и клађења, какве тек проблеме ово производи, али џаба, о овоме нико неће да прича !

ОДГОВОРИТЕ
Name

САМО ДА ЗНАТЕ!

14.06.2023 15:03

Три највећа отрова за људски организам су алкохол, кава и дуван, или цигарете, љута пића и кафа/кахва. Ја сам висок 187цм. Сада имам 88 година живота и 98кг тјеласне тежине и нормално ходам стазама, а пре 35 година када сам пушио, имао сам 59кг тјеласне тежине. У току досадашњег живота само четири пута сам се напио од алкохола и то од по једне чашице Вињака. Пре 5 година одбаио сам и кафу. Па ви сад размислите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аска

15.06.2023 00:47

Твој проблем. Ко хоце да пуси нека то ради. Ко неце, нико га не тјера.