Иза Берлусконија остаје империја, ко ће то наслиједити?

Иза Силвија Берлусконија, милијардера и бившег премијера Италије, остаје велика пословна империја и питање ко ће наслиједити његово богатство.

Свијет 13.06.2023 | 19:42
Иза Берлусконија остаје империја, ко ће то наслиједити?

Берлускони, који је јуче преминуо у миланској болници Сан Рафаеле у 87. години, је своје богатство почео да стиче 1960-их кроз инвестирање у изградњу модерне стамбене области у близини Милана, прије него што је стекао име као медијски тајкун, преноси холандски НОС.

Током 1970-их, проширио је своја интересовања оснивањем ТВ кабловске компаније Телемилано и куповином још два кабловска канала у Италији.

Године 1978. ови канали су укључени у његову новоформирану породичну холдинг компанију Фининвест.

Берлускони је преко Фининвеста стекао велике удјеле у неким од највећих европских медијских компанија и управља комерцијалним ТВ каналима у Италији и Шпанији и поседује велики удио у њемачком ПроСиебенСат.1.

Фининвест такође држи већински удио у Мондадорију, највећем италијанском издавачу књига и часописа, као и у неколико банака и осигуравајућих друштава.

Компанија је продала фудбалски клуб АЦ Милан након 31 године власништва, али је АЦ Монца и даље у власништву породице.

Према америчком часопису Форбс, Берлусконијево приватно богатство у тренутку његове смрти износило је око 6,8 милијарди долара.

Сва његова предузећа и послови потпадају под матичну компанију Фининвест, а Марина Берлускони (56), најстарија ћерка медијског тајкуна, предсједник је холдинга од 2005.

Фининвест је јуче у саопштењу најавио да се у компанији за сада ништа неће промијенити,али остаје да се види да је то одрживо на дужи рок.

Берлускони никада није јавно објавио ко би требало да га наслиједи након његове смрти, а то ко ће имати највећу моћ унутар пословног царства зависиће и од тога како је своје акције , више од 61 одсто власништва Фининвеста, у тестаменту подијелио међу насљедницима.

Осим Марине, Берлускони има четворо дјеце, из првог брака сина Пјера Силвија (54), а из другог брака ћерке Барбару (38), Елеонору (37) и сина Луиђија (34).

Пјер Силвио (53) је извршни директор МедиаФорЕуропе, а Барбара и Луиђи су Маринини кодиректори у Фининвесту.

Сва његова дјеца имају значајне удјеле у Фининвесту.

Његова посљедња партнерка, Марта Фашина (33) , са којом  Берлускони наводно није желио да склопи званично брак, због могуће свађе са дјецом око насљедства, нема удјела у компанији.
 
Она је посланица у парламенту Берлусконијеве политичке партије Форца Италиа.
 
Извори блиски породици наводе да ће ћерка Марина вјероватно бити задужена за Берлусконијеву империју,а он је сам 2018. године у једној телевизијској емисији рекао да је најближи са својом најстаријом ћерком и да јој се свакодневно обраћа и тражи савјете.
 
Италијански закон предвиђа да Берлусконијева дјеца добијају двије трећине насљедства, у једнаким дијеловима, а остатак имовине покојник може да подијели по жељи, наводи холандски јавни сервис.

(Глас Српске)    Фото: Тањуг/АП

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

СЦХWЕИЗ

13.06.2023 20:37

Ста сад,нула,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

14.06.2023 07:55

Оставити онолики приватни империј није лакол

Name

Купац

14.06.2023 10:48

А пошто му је она лађа са све оне женске на крову

Name

Сара

13.06.2023 21:44

Сад ће се Милокрад пријавит као син му

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

13.06.2023 22:43

Тросио си како ваља док си био бели си био покој ти дуси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Занимљиво

14.06.2023 14:51

Једна моцна Русија као не мозе бити империја а моц појефинца мозе.

ОДГОВОРИТЕ