Рудо: Власт није брига за лица са инвалидитетом

Колика може бити небригра шире друштвене заједнице, посебно општинских локалних власти према лицима са инвалидитетом свједочи примјер 24-годишњег Мија Сташевића из руђанског села Бијело Брдо који од рођења болује од церебралне парализе .

Република Српска 12.06.2023 | 16:20
Рудо: Власт није брига за лица са инвалидитетом

"Наш проблем је у путу који су почели са главног  да асфавлтирају у децембру прошле године. Тада је постављено 80 метара асфалта иако су машине биле ту, радови су нагло обустављени. У Министарству сабораћаја и веза је речено да је у општину Рудо послат налог да се асфалтира дионица од 300 метара због мог сина који болује од парализе са могућности да падне тотално у колица", каже Миле Сташевић отац Мијин. 

Он претпоставља да је неко из општинске власти у Рудом стопирао даље асфалтирање.

"Ми смо и ове године послали захтијев Скупштини општине да се у склопу поправке путева заврши и ова дионица, одборник Илија Арсић из овог села је предложио и амандман да се то уради али општински парламент није то ни разматрао", додаје Сташевић.

Мијо истиче да је невријеме докусурило и преосталу дионицу макадамске саобраћајнице тако да је аутом скоро немогуће прићи до куће.

"Не видим перспективу како да останем у овој кући кад родитељи помру, ко ће о мени да води бригу, како да ме одвезу љекару. Нажалост видим себе у неком Дому за дјецу или стара лица", јадикује Мијо Сташевић.

Судбина се поиграла са Сташевићима, који у кући у којој живе, чувају орден погинулог члана породице.

Причају да су, на леђима, кркаче носили сина до сеоске школе видили га данима љекарима.  Мијо је очајан, беспомоћан и разочаран  у оне који треба да воде више рачуна о оваквим грађанима.  

„Осјећам се тешко, немоћно и понижено а на моја упорна иснсистирања за  поправку пута доживљавао сам понижења од валсти као и моји родитељи“, вели Мијо Сташевић  .

Из куће Сташевића апел, онима који одлучују, помогните бар да се пут поправи, да се кући болесног човјека може нормално доћи .

Након нашег прилога у Дневнику 2 о 24- годишњем Мију Сташевићу, лицу са инвалидитетом из Бијелог Брда у општини Рудо, до чије куће није асфалтиран пут упркос обећању министарства саобраћаја и веза Српске, реаговао је начелник општине Рудо.

“Општина Рудо из расположивих средстава предвиђених за финасирање пројеката капиталних инвестиција асфалтирала је 100 метара пута према породичној кући Сташевића и у наредном периоду наставиће асфалтирање ове дионице.

Усљед елементарне непогоде која је погодила ово подручје дана 7. јуна, водена бујица је оштетила ову дионицу-дио макадамског пута,што тренутно отежава ситуацију, али ће у наредним данима бити санирана оштећења и бити извршено насипање пута”, саопштио је начелник општине Рудо Драгољуб Богдановић.

(БН)  Фото: БН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мс Н

12.06.2023 17:26

Нажалост док се подмире страначки интереси,интереси коалицијоних партнера,па интереси подобних појединаца и заслужних активиста, па фамилијарни интереси.....поштеним грађанима не остане ништа. Нажалост живимо у држави којом криминал и корупција владају, и овакви случаји су наша свакодневница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

12.06.2023 19:21

Начелник општине Рудо плата 4250 км Заменик начелника 4000 км Председник скупштине 3500 км.Договорили се људи а за овакве случајеве нема новца.Е бруко од општине а посебно институције Републике Српске срам Вас било шта сте дозволили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

12.06.2023 22:39

Никад гора власт није била у Рудом,а било је катастрофалних! Тугаа

Name

Млади Рудо

13.06.2023 11:51

Катастрофа горих није било сигурно

ОДГОВОРИТЕ