Rudo: Vlast nije briga za lica sa invaliditetom

Kolika može biti nebrigra šire društvene zajednice, posebno opštinskih lokalnih vlasti prema licima sa invaliditetom svjedoči primjer 24-godišnjeg Mija Staševića iz ruđanskog sela Bijelo Brdo koji od rođenja boluje od cerebralne paralize .

Republika Srpska 12.06.2023 | 16:20
Rudo: Vlast nije briga za lica sa invaliditetom

"Naš problem je u putu koji su počeli sa glavnog  da asfavltiraju u decembru prošle godine. Tada je postavljeno 80 metara asfalta iako su mašine bile tu, radovi su naglo obustavljeni. U Ministarstvu saboraćaja i veza je rečeno da je u opštinu Rudo poslat nalog da se asfaltira dionica od 300 metara zbog mog sina koji boluje od paralize sa mogućnosti da padne totalno u kolica", kaže Mile Stašević otac Mijin. 

On pretpostavlja da je neko iz opštinske vlasti u Rudom stopirao dalje asfaltiranje.

"Mi smo i ove godine poslali zahtijev Skupštini opštine da se u sklopu popravke puteva završi i ova dionica, odbornik Ilija Arsić iz ovog sela je predložio i amandman da se to uradi ali opštinski parlament nije to ni razmatrao", dodaje Stašević.

Mijo ističe da je nevrijeme dokusurilo i preostalu dionicu makadamske saobraćajnice tako da je autom skoro nemoguće prići do kuće.

"Ne vidim perspektivu kako da ostanem u ovoj kući kad roditelji pomru, ko će o meni da vodi brigu, kako da me odvezu ljekaru. Nažalost vidim sebe u nekom Domu za djecu ili stara lica", jadikuje Mijo Stašević.

Sudbina se poigrala sa Staševićima, koji u kući u kojoj žive, čuvaju orden poginulog člana porodice.

Pričaju da su, na leđima, krkače nosili sina do seoske škole vidili ga danima ljekarima.  Mijo je očajan, bespomoćan i razočaran  u one koji treba da vode više računa o ovakvim građanima.  

„Osjećam se teško, nemoćno i poniženo a na moja uporna isnsistiranja za  popravku puta doživljavao sam poniženja od valsti kao i moji roditelji“, veli Mijo Stašević  .

Iz kuće Staševića apel, onima koji odlučuju, pomognite bar da se put popravi, da se kući bolesnog čovjeka može normalno doći .

Nakon našeg priloga u Dnevniku 2 o 24- godišnjem Miju Staševiću, licu sa invaliditetom iz Bijelog Brda u opštini Rudo, do čije kuće nije asfaltiran put uprkos obećanju ministarstva saobraćaja i veza Srpske, reagovao je načelnik opštine Rudo.

“Opština Rudo iz raspoloživih sredstava predviđenih za finasiranje projekata kapitalnih investicija asfaltirala je 100 metara puta prema porodičnoj kući Staševića i u narednom periodu nastaviće asfaltiranje ove dionice.

Usljed elementarne nepogode koja je pogodila ovo područje dana 7. juna, vodena bujica je oštetila ovu dionicu-dio makadamskog puta,što trenutno otežava situaciju, ali će u narednim danima biti sanirana oštećenja i biti izvršeno nasipanje puta”, saopštio je načelnik opštine Rudo Dragoljub Bogdanović.

(BN)  Foto: BN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ms N

12.06.2023 17:26

Nažalost dok se podmire stranački interesi,interesi koalicijonih partnera,pa interesi podobnih pojedinaca i zaslužnih aktivista, pa familijarni interesi.....poštenim građanima ne ostane ništa. Nažalost živimo u državi kojom kriminal i korupcija vladaju, i ovakvi slučaji su naša svakodnevnica.

ODGOVORITE
Name

Nikola

12.06.2023 19:21

Načelnik opštine Rudo plata 4250 km Zamenik načelnika 4000 km Predsednik skupštine 3500 km.Dogovorili se ljudi a za ovakve slučajeve nema novca.E bruko od opštine a posebno institucije Republike Srpske sram Vas bilo šta ste dozvolili.

ODGOVORITE
Name

Bole

12.06.2023 22:39

Nikad gora vlast nije bila u Rudom,a bilo je katastrofalnih! Tugaa

Name

Mladi Rudo

13.06.2023 11:51

Katastrofa gorih nije bilo sigurno

ODGOVORITE