Весић и Форто: Циљ је саобраћајно повезати регион

Заједнички циљ је саобраћајно повезати регион, поручено је у Сарајеву, након састанка Едина Форте, министра саобраћаја и комуникација у Савјету министара БиХ и Горана Весића, министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије.

Босна и Херцеговина 12.06.2023 | 12:16
Весић и Форто: Циљ је саобраћајно повезати регион

Министар Весић је рекао да ће Србија и БиХ бити повезане са два аутопута и двије брзе саобраћајнице. 

"Оно што чека БиХ је да заврши свој дио посла, како би Београд и Сарајево коначно били повезани аутопутем", изјавио је Весић и нагласио да ће Србија, свој дио посла на аутопуту, завршити до краја ове године.

Он је такође рекао да је на састанку договорена дигитализација транспортних возова, а да је било ријечи и о изградњи интегрисаних граничних прелаза Србије и БиХ, интегрисаним таговима за наплату путарине, као и о е-транспортном листу који би омогућио бржи проток роба кроз једноставну процедуру провјера на граници.

"Желимо да реконструишемо пругу Београд- Сарајево и то смо као пројекат кандидовали код ЕУ. Разговарали смо и о шест мостова између БиХ и Србије, од којих смо два већ реконструисали", изјавио је Весић.

Министар Форто је након састанка рекао да је неопходно сконцентрисати се на саобраћајно повезивање, јер је то средство приближвања Европској унији.

"Неки од пројеката су већ видјљиви, а ми ћемо са Србијом аплицирати код ЕУ за бесповратна средства, за два пројекта. Један је пруга Бањалука - Добој - Тузла Зворник и даље ка Србији, а други реконструкција мостова који повезују БиХ и Србију", нагласио је Форто, те додао да ће двије земље радити и на дигитализација транспортних возова.

Форто је најавио велики скуп 5. јула у Брчком на тему саобраћајног повезивања, на ком ће се говорити о поменутим пројектима, између осталог и о аутопуту Београд- Сарајево.

"Мора се утврдити тачна траса, а након тога ће бити утврђена динамика радова на том аутопуту", рекао је Форто.

Упитан да ли ће се овај аутопут градити новцем Кине, Русије или неког трећег, Форто је нагласио да ће БиХ, односно ентитети, који су и надлежни, градити аутопут Београд- Сарајево. 


 
Весић се дотакао и питања Отвореног Балкана и рекао да је то начин да се убрзају заједнички процеси. 

"Наш позив БиХ стоји отворен, али разумијемо да свака земља одлучује за себе. Ми већ сарађујемо у оквиру Берлинског процеса. Желимо да се БиХ развија, јер се тако развија и Србија", закључио је Весић.

(БН) Фото: БН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Испаде

12.06.2023 12:33

да су се БиХ и Србија економски зблизиле висе од свих других....

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

12.06.2023 20:53

Па логично је... БиХ је држава са највише Срба посље Србије, шта је ту чудно?!

Name

Расо

12.06.2023 13:22

Несто контам...кад би дрзаве пребациле медјусобну комуникацију на ниво министарстава мозда би измедју народа односи били далеко бољи. Овако, када то раде дрзавници, стање је оцајно. Само распирују мрзњу

ОДГОВОРИТЕ