Vesić i Forto: Cilj je saobraćajno povezati region

Zajednički cilj je saobraćajno povezati region, poručeno je u Sarajevu, nakon sastanka Edina Forte, ministra saobraćaja i komunikacija u Savjetu ministara BiH i Gorana Vesića, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Bosna i Hercegovina 12.06.2023 | 12:16
Vesić i Forto: Cilj je saobraćajno povezati region

Ministar Vesić je rekao da će Srbija i BiH biti povezane sa dva autoputa i dvije brze saobraćajnice. 

"Ono što čeka BiH je da završi svoj dio posla, kako bi Beograd i Sarajevo konačno bili povezani autoputem", izjavio je Vesić i naglasio da će Srbija, svoj dio posla na autoputu, završiti do kraja ove godine.

On je takođe rekao da je na sastanku dogovorena digitalizacija transportnih vozova, a da je bilo riječi i o izgradnji integrisanih graničnih prelaza Srbije i BiH, integrisanim tagovima za naplatu putarine, kao i o e-transportnom listu koji bi omogućio brži protok roba kroz jednostavnu proceduru provjera na granici.

"Želimo da rekonstruišemo prugu Beograd- Sarajevo i to smo kao projekat kandidovali kod EU. Razgovarali smo i o šest mostova između BiH i Srbije, od kojih smo dva već rekonstruisali", izjavio je Vesić.

Ministar Forto je nakon sastanka rekao da je neophodno skoncentrisati se na saobraćajno povezivanje, jer je to sredstvo približvanja Evropskoj uniji.

"Neki od projekata su već vidjljivi, a mi ćemo sa Srbijom aplicirati kod EU za bespovratna sredstva, za dva projekta. Jedan je pruga Banjaluka - Doboj - Tuzla Zvornik i dalje ka Srbiji, a drugi rekonstrukcija mostova koji povezuju BiH i Srbiju", naglasio je Forto, te dodao da će dvije zemlje raditi i na digitalizacija transportnih vozova.

Forto je najavio veliki skup 5. jula u Brčkom na temu saobraćajnog povezivanja, na kom će se govoriti o pomenutim projektima, između ostalog i o autoputu Beograd- Sarajevo.

"Mora se utvrditi tačna trasa, a nakon toga će biti utvrđena dinamika radova na tom autoputu", rekao je Forto.

Upitan da li će se ovaj autoput graditi novcem Kine, Rusije ili nekog trećeg, Forto je naglasio da će BiH, odnosno entiteti, koji su i nadležni, graditi autoput Beograd- Sarajevo. 


 
Vesić se dotakao i pitanja Otvorenog Balkana i rekao da je to način da se ubrzaju zajednički procesi. 

"Naš poziv BiH stoji otvoren, ali razumijemo da svaka zemlja odlučuje za sebe. Mi već sarađujemo u okviru Berlinskog procesa. Želimo da se BiH razvija, jer se tako razvija i Srbija", zaključio je Vesić.

(BN) Foto: BN

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ispade

12.06.2023 12:33

da su se BiH i Srbija ekonomski zblizile vise od svih drugih....

ODGOVORITE
Name

RE

12.06.2023 20:53

Pa logično je... BiH je država sa najviše Srba poslje Srbije, šta je tu čudno?!

Name

Raso

12.06.2023 13:22

Nesto kontam...kad bi drzave prebacile medjusobnu komunikaciju na nivo ministarstava mozda bi izmedju naroda odnosi bili daleko bolji. Ovako, kada to rade drzavnici, stanje je ocajno. Samo raspiruju mrznju

ODGOVORITE