Скок цијена доводи до све већег задужење грађана

Стандард грађана у Републици Српској и Босни и Херцеговини из године у годину пада на ниске гране. Томе свједочи и потражња за микрокредитима. Иако камате прелазе 30 одсто,  микрокредитне организације из Републике Српске пласирале су грађанима укупно 483,6 милиона КМ, што је око 60 милиона КМ више него у години прије.

Република Српска 11.06.2023 | 20:58
Скок цијена доводи до све већег задужење грађана

Све лошији животни стандард грађана БиХ, усред скока цијена основних животних намирница и других производа, доводи до све већег задуживања грађана, посебно у микрокредитним организацијама, које дају брзе кредите, али уз високе камате.

Управо због високих камата, једни микрокредите сматрају нужним злом, а други кажу да без њих не би могли преживјети.

Корисници кредита микрокредитних организација су углавном физичка лица око 98 %, а само око 2% су правна лица и то углавном предузетници када им недостаје новац за покриће неких трошкова набавки робе за њихов бизнис.  

За микрокредитима најчешће посежу пољопривредници и пензионери. Иако су микрокредитне организације првобитно осниване за помоћ најугроженијим слојевима друштва, тај мотив је изгубљен, јер камате на годишњем нивоу премашују 30 одсто.

“Те каматне стопе су заиста можемо рећи под наводницима и зеленашке, јер на тај начин они покушавају да у кратком року на малим свотама новца зараде прилично високу камату. заиста је жалосно када видимо да неко позајмљује 300-500 КМ на годину дана што је довољна чињеница какав је стандард нашег становништва.”, каже за БН Мирјана Орашанин, посланик СДС у НС Републике Српске.

О стандарду грађана са једне и владајућих са дуге стране довољно говори чињеница да се народ задужује за 500 КМ на годину дана, док истовремено предсједник Републике Српске Милорад Додик располаже са буџетом од чак 56,5 милиона марака.

Предсједник Удружења грађана “ТоПееР” из Добоја Снежана Шешлија каже да је сваки четврти становник града Добоја поднио захтјев некој од микрокредитних или пензионерских организација које дају кредите.

Немаштина, преко кредита до оброка и други реални проблеми становништва нису тема владајућих кругова, који изгледа мисле да су бригу о грађанима завршили са подјелом оних 100 КМ пред изборе.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Татар

11.06.2023 21:08

Па још је остало да им згулите кожу па не знам шта цекате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма битно

11.06.2023 21:18

...је да је Новак освојио 23 ГС! Одмах ми економија добра! Не требам јести данима од среће због НЂ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

11.06.2023 21:24

Ма овом народу треба и горе суте и раде за мале паре и казу морам ста цу а ни један приватник не постује уговори права радника нико не реагује влас дозволила све ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Рада

12.06.2023 08:27

Па не дозволите влади да ради ста хоце. Влада је због народа на власти, и треба да ради за бољитак свог народа, јер за тај посао добијају огромне плате, плус приде оно сто покраду, и то од сопственог народа. Боље је лезати, него дјаба радити. Гдје јос у свијету има да радис и богатис власника фирме, а да не добијас плату, или пола плате морас да му вратис. Не дозволите мафији и лопурдама да се богате и да вас искориставају. Поздрав из лијепо средјене Европе.

Name

Нино

11.06.2023 21:27

Овдје би било добро само да приватници постују закон о раду и радницким правима радници су закинути по свим тацкама немају ни плацен одмор ни прековремени рад многи иду у србију да раде тамо бар раде по уговору и платр по 1000 км овдје једва минималац за 25 радна дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша Л.

11.06.2023 21:48

Народ има, добро му је. Микрокредитне организације се користе само из разлога простије процедуре. пс. Неће народ да се зајебава јебо камату

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сипка

12.06.2023 08:29

Јос кад провјерите ко дрзи те микрокредитне организације, све це вам бити јасно.

Name

Самир

12.06.2023 08:01

"Стандард грађана у Републици Српској и Босни и Херцеговини". Ваљда РС и ФБиХ. Кад вец дијелис, дијели исправно ову накараду од назови дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

12.06.2023 10:11

.

Name

Нада

12.06.2023 08:22

Како се понаша власт, тако и народ ради. С ким си таки си. Ништа чудно. Тржиште је такво. Код нас на сваком кораку кладионице и банке и кредитне фирме. Да имамо фабрике ми би ту радили. Ми имамо кладионице и банке, па се фино кладимо са кредитним парама уз еспресо из бројних кафића.

ОДГОВОРИТЕ