Skok cijena dovodi do sve većeg zaduženje građana

Standard građana u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini iz godine u godinu pada na niske grane. Tome svjedoči i potražnja za mikrokreditima. Iako kamate prelaze 30 odsto,  mikrokreditne organizacije iz Republike Srpske plasirale su građanima ukupno 483,6 miliona KM, što je oko 60 miliona KM više nego u godini prije.

Republika Srpska 11.06.2023 | 20:58
Skok cijena dovodi do sve većeg zaduženje građana

Sve lošiji životni standard građana BiH, usred skoka cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda, dovodi do sve većeg zaduživanja građana, posebno u mikrokreditnim organizacijama, koje daju brze kredite, ali uz visoke kamate.

Upravo zbog visokih kamata, jedni mikrokredite smatraju nužnim zlom, a drugi kažu da bez njih ne bi mogli preživjeti.

Korisnici kredita mikrokreditnih organizacija su uglavnom fizička lica oko 98 %, a samo oko 2% su pravna lica i to uglavnom preduzetnici kada im nedostaje novac za pokriće nekih troškova nabavki robe za njihov biznis.  

Za mikrokreditima najčešće posežu poljoprivrednici i penzioneri. Iako su mikrokreditne organizacije prvobitno osnivane za pomoć najugroženijim slojevima društva, taj motiv je izgubljen, jer kamate na godišnjem nivou premašuju 30 odsto.

“Te kamatne stope su zaista možemo reći pod navodnicima i zelenaške, jer na taj način oni pokušavaju da u kratkom roku na malim svotama novca zarade prilično visoku kamatu. zaista je žalosno kada vidimo da neko pozajmljuje 300-500 KM na godinu dana što je dovoljna činjenica kakav je standard našeg stanovništva.”, kaže za BN Mirjana Orašanin, poslanik SDS u NS Republike Srpske.

O standardu građana sa jedne i vladajućih sa duge strane dovoljno govori činjenica da se narod zadužuje za 500 KM na godinu dana, dok istovremeno predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik raspolaže sa budžetom od čak 56,5 miliona maraka.

Predsjednik Udruženja građana “ToPeeR” iz Doboja Snežana Šešlija kaže da je svaki četvrti stanovnik grada Doboja podnio zahtjev nekoj od mikrokreditnih ili penzionerskih organizacija koje daju kredite.

Nemaština, preko kredita do obroka i drugi realni problemi stanovništva nisu tema vladajućih krugova, koji izgleda misle da su brigu o građanima završili sa podjelom onih 100 KM pred izbore.

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Tatar

11.06.2023 21:08

Pa još je ostalo da im zgulite kožu pa ne znam šta cekate

ODGOVORITE
Name

Ma bitno

11.06.2023 21:18

...je da je Novak osvojio 23 GS! Odmah mi ekonomija dobra! Ne trebam jesti danima od sreće zbog NĐ!

ODGOVORITE
Name

Rada

11.06.2023 21:24

Ma ovom narodu treba i gore sute i rade za male pare i kazu moram sta cu a ni jedan privatnik ne postuje ugovori prava radnika niko ne reaguje vlas dozvolila sve ovo.

ODGOVORITE
Name

Re Rada

12.06.2023 08:27

Pa ne dozvolite vladi da radi sta hoce. Vlada je zbog naroda na vlasti, i treba da radi za boljitak svog naroda, jer za taj posao dobijaju ogromne plate, plus pride ono sto pokradu, i to od sopstvenog naroda. Bolje je lezati, nego djaba raditi. Gdje jos u svijetu ima da radis i bogatis vlasnika firme, a da ne dobijas platu, ili pola plate moras da mu vratis. Ne dozvolite mafiji i lopurdama da se bogate i da vas iskoristavaju. Pozdrav iz lijepo sredjene Evrope.

Name

Nino

11.06.2023 21:27

Ovdje bi bilo dobro samo da privatnici postuju zakon o radu i radnickim pravima radnici su zakinuti po svim tackama nemaju ni placen odmor ni prekovremeni rad mnogi idu u srbiju da rade tamo bar rade po ugovoru i platr po 1000 km ovdje jedva minimalac za 25 radna dana.

ODGOVORITE
Name

Saša L.

11.06.2023 21:48

Narod ima, dobro mu je. Mikrokreditne organizacije se koriste samo iz razloga prostije procedure. ps. Neće narod da se zajebava jebo kamatu

ODGOVORITE
Name

Sipka

12.06.2023 08:29

Jos kad provjerite ko drzi te mikrokreditne organizacije, sve ce vam biti jasno.

Name

Samir

12.06.2023 08:01

"Standard građana u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini". Valjda RS i FBiH. Kad vec dijelis, dijeli ispravno ovu nakaradu od nazovi drzave.

ODGOVORITE
Name

Istina

12.06.2023 10:11

.

Name

Nada

12.06.2023 08:22

Kako se ponaša vlast, tako i narod radi. S kim si taki si. Ništa čudno. Tržište je takvo. Kod nas na svakom koraku kladionice i banke i kreditne firme. Da imamo fabrike mi bi tu radili. Mi imamo kladionice i banke, pa se fino kladimo sa kreditnim parama uz espreso iz brojnih kafića.

ODGOVORITE