Откривено шта је највећи узрок раста цијена

Након двије године константног раста цијена економски стручњаци се не могу сложити око тога шта је изазвало највећу свјетску кризу у посљедњих неколико деценија.

Свијет 11.06.2023 | 12:16
Откривено шта је највећи узрок раста цијена

Док уобичајени кривци које наводе економисти укључују уска грла у ланцу снабдијевања из доба пандемије, рат у Украјини и разне економске политике САД-а, други кажу да је то због похлепе појединаца, односно да компаније користе високе стопе инфлације као изговор за подизање цијена.

Међутим, према прелиминарним резултатима истраживања Федералних резерви Њујорка у игри би могло бити нешто треће.

Истраживање проведено на 700 предузећа широм Њујорка и Атланте показало је да је ниво потражње купаца надмашио све остале факторе које компаније имају при одређивању цијена, укључујући стабилне профитне марже и укупну инфлацију.

То значи да предузеће у суштини може поставити цијене колике жели, све док оне нису толико високе да отјерају базу купаца.

Више од 82 одсто анкетираних предузећа рекло је да је потражња урачуната у њихове одлуке о цијенама, док је само 52 одсто предузећа рекло да узимају у обзир укупну стопу инфлације при одређивању цијена.

"Купци су обучени да толеришу повећање цијена", рекао је Џон Зенг, професор маркетинга на Универзитету Ватрон Скул Пенсилванија.

Одобравање повећања цијена могло би подстакнути још већи раст цијена у будућности.

Емили Нетти, фотограф вјенчања у Сиракузи у Њујорку рекла је да је подизала цијене за неколико стотина долара више пута у посљедње двије године како би платила конкурентне цијене додатним фотографима и уредницима које је унајмила.

Међутим, рекла је да има на уму да ће њена локална база купаца ускоро хтјети да смањи трошкове. 

(Клиx) Фото: Илустрација/<спан цласс="аттрибутион"><спан цласс="соурце">ААП Имаге/Даве Хунт

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

с

11.06.2023 12:37

Највећи прозроковач раста цијена је енг. Дицк, тј до дицк и афинитети његовог дицка

ОДГОВОРИТЕ
Name

научник

11.06.2023 14:10

Највећи узрок цена је окупациони новац који се убацује из инострства, новац без покрића-безвредна папирина, и кредитни новац од кредита које влада стално подиже да би исплаћивала увећане плате буџетара и пензије. Створена је оромна надувана новчана маса, много већа количина новца јуру једну исту количину роба и отуда раст цена.

Name

Сагитариус

11.06.2023 12:50

Већину земаља у свијету, је након пандемије ковида, захватила економска криза и привредна рецесија, то је наравно била ланћана реакција, која је по принципу домино ефекта, довела до глобалнога пораста инфлације, и још рат у Украини и огромни новћани издатци западних земаља за помоћ Украини, су довели до пораста цијена свих роба и услуга!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Депопулација

11.06.2023 13:36

Циљ је депопулација становниства.Неоспорно је да људи су навикли на одредјени стандард зивота,посебно богатије земље који захтева све вецу експлотацију природних богастава.На земљи има 8 милијарди људи, висе него икад у историји.Роботизација је узела И узима посао људима.Назалост сви људи мисле да морају да се размнозавају.Немају пара ни двоје деце да хране они направе цетворо па јој помози.Ниста нису бољи ни белосветски милионери који направе тор деце са разлицитим зенама немајуци времена од трке за новцем да ни једно одгоје како треба.Назалост цех плацају радници реалног сектра и сиромасни као и увек било ковидом или повецањем цена основних зивотних намерница.

Name

Каисеркроне

11.06.2023 14:00

Не помоћ Запада Украјини него руска агресија је узрок, јер да овај није напао не би ни запад помагао Украјину.

Name

Педја

11.06.2023 13:09

Криви су незајажљиви капиталисти, а ништа мање ни ми као потрошачи, пошто смо поводљиви и лаковјерни!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејвид

11.06.2023 13:27

И купци одредјују цијену. Оде господја и купи 5 кг кобасице. Власнику радње се одмах уцини да су кобасице јефтине и следеци пут господја додје а кобасице скупље за 2 км по кг. Ако опет купи пет кг опет је следеци пут цека поскупљење. А ако купи само 1кг онда це цијена да стоји. Потразња купаца дизе цијену. Али мора неко и да плати рат у Украјини. Америка хоце да ЕУ финансира Кијев и трази од свих влада допринос а тај допринос це влада да узме од својих градјана путем вецих пореза, пдв.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@дејвид

11.06.2023 14:40

Па нек Путин заустави рат и уништи им "планове" Запада. Ако је он за добробит човјечанства.

Name

Дијана

12.06.2023 00:38

Браво! Јос несто - ко јос вјерује истразивању Федералних резерв? Па федералне резерве су нас довеле до пропасти.

Name

А

11.06.2023 14:11

Мафија преузима и трзисте хране,теска времена иду..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

11.06.2023 14:49

Све је ово режија мафије из Свјетског економског форума. Не састају се они за џабе сваке године у Давосу. Иде се на апсолутну контролу од стране државе и укидање било које врсте приватне својине. Кључна реченица у књизи Велики ресет Клауса Шваба, оснивача Свјетског економског форума, гласи "Нећете имати ништа али бићете срећни". Следећи корак је укидање готовине у плаћању и увођење дигиталне валуте. У Енглеској је готовинско плаћање већ укинуто. Ко не вјерује шта нам се спрема нека погледа филм "Храбри нови свијет". Лијепо су нам показали шта нас чека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

11.06.2023 14:59

Поздрав из Давоса за грађане свијета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хегрмоново

11.06.2023 15:18

Месетарење.... У Русији никада јефтиније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здраве

14.06.2023 06:48

Најдража ми је и најслађе ми је ТРЕШЊА од 11 марака. Само цијене горе.

ОДГОВОРИТЕ