Преминуо Теодор Качињски, геније и пресуђени убица

Теодор Тед Качињски, осуђен на доживотни затвор због серије бомбашких напада на научнике, преминуо је у 81. години у америчком федералном затвору, рекао је данас портпарол Бироа за затворе Кристи Бреширс. 

Свијет 10.06.2023 | 21:46
Преминуо Теодор Качињски, геније и пресуђени убица

Бреширс је изјавила за АП да је Качињски пронађен мртав око 8.00 сати јутрос у федералном затвору у америчкој држави Северној Каролини, као и да узрок смрти није још познат.

Качињски је премештен у федералну затворску медицинску установу у Северној Каролини након што је две деценије провео у федералном затвору Супермакс у америчкој држави Колорадо због серије бомбашких напада који су били усмерени на научнике. 

Качињски је служио доживотну казну затвора без могуц́ности условног отпуштања након хапшења 1996. године у колиби у којој је живео у америчкој држави Монтани.

Он се изјаснио кривим за постављање 16 експлозија у којима су три особе погинуле, а 23 повређене у различитим деловима САД између 1978. и 1995. године, подсећа америчка агенција. 

Качињски је био математичар школован на Харварду, а повукао се у колибу у пустињи Монтане и током 17 година организовао је бомбашке нападе на научнике. 

Годинама пре напада 11. септембра 2001. бомбе Качињског куц́не израде промениле су начин на који су Американци слали пакете и укрцавали се у авионе, чак су практично зауставиле ваздушни саобрац́ај на Западној обали у јулу 1995. године.

Качињски је приморао Вашингтон пост да у септембру 1995. године донесе одлуку да објави његов манифест од 35.000 речи под називом "Индустријско друштво и његова будуц́ност", у којем је тврдио да модерно друштво и технологија доводе до осец́аја немоц́и и отуђености.

Вашингтон пост је штампао манифест на наговор федералних власти, након што је бомбаш рекао да ће одустати од тероризма уколико објаве његов манифест.

Брат Качињског, Давид, и његова жена, Линда Патрик, препознали су тон расправе и дојавили Федералном истражном бироу (ФБИ), који је годинама трагао за бомбашем.

Власти су у априлу 1996. године пронашле Качињског, који је изгледао као пустињак са дугом брадом и косом, у колиби од шперплоче и цераде величине три са четири метра у близини Линколна у Монтани у којој су пронашле састојке за експлозив и две готове бомбе.

Психијатар који је испитивао Качињског у затвору поставио је дијагнозу да је он параноидни шизофреник.

Качињски се опирао идеји да се на њега гледа као на ментално оболелог и када су његови адвокати покушали да изнесу одбрану позивајући се на његово лудило, покушао је да их отпусти.

Када то није успело, покушао је да се обеси доњим вешом.

Качињски је на крају признао кривицу радије него да допусти тиму одбране да настави да се позива на његово лудило.

Качињски је прескочио два разреда да би похађао Харвард са 16 година и објавио је радове у престижним математичким часописима. 

 ФБИ га је назвао "Унабомбер" јер су његове прве мете били универзитети и авио компаније. 

 Тед Качињски рођен је 22. маја 1942. у Чикагу, као син друге генерације пољских католика. 

 Другови из средње школе сматрали су га чудним, посебно након што је школском рвачу показао како да направи мини-бомбу која је експлодирала на часу хемије. 

Након постдипломских студија на Универзитету Мичиген у Ен Арбору, Качињски се запослио као предавач математике на универзитету Беркли, али му је посао био тежак и нагло је дао отказ.

(Тањуг) Фото: руссианфреепресс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

+

10.06.2023 22:16

За убиства је крив. Али зна шта ће бити у будућности. Сад је то већ. Отуђеност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије 1

11.06.2023 10:22

Рођак му је био предсједник Пољске.