Нова оптужница против Трампа садржи 37 тачака

- Бивши амерички председник Доналд Трамп суочава се са 37 тачака оптужнице, укључујући оптужбе за неовлашћено задржавање поверљивих докумената и заверу ради ометања правде након што је напустио Белу кућу 2021. године, наводи се у документима савезног суда који су објављени данас.

Свијет 09.06.2023 | 22:23
Нова оптужница против Трампа садржи 37 тачака

Министарство правде САД је отпечатило оптужницу у дану када су двојица Трампових адвоката дала оставке, а бивши помоћник такође је суочен са оптужбама.

Он би требало да се први пут појави пред судом у Мајамију у уторак, дан пре свог 77. рођендана, преноси Ројтерс.

Оптужница против бившег председника САД по федералним оптужбама је без преседана у америчкој историји и до ње је дошло када је Трамп, према релевантним анкетама, главни кандидат за републиканску председничку номинацију следеће године.

Истражитељи су запленили око 13.000 докумената са Трамповог имања Мар-а-Лаго у Палм Бичу на Флориди пре скоро годину дана, након чега је око стотину означено као поверљиво, иако је један од Трампових адвоката раније рекао да су сви записи са ознакама о поверљивости враћени влади.

Си-Ен-Ен је пренео да је Трамп након одласка са председничке функције рекао да је задржао војну информацију са које није скинута ознака тајности, што је изјава која је забележена на аудио снимку, а што би могао бити кључан доказ на суђењу.

Окружни судија Ајлин Кенон требало је да надгледа овај случај, али, како Ројтерс преноси позивајући се на анониман извор, она би могла бити и председавајућа на суђењу.

Си-Ен-Ен такође преноси да је Трамп другима у два наврата показивао поверљива документа, и то на састанку 2021. и Њу Џерсију када је ''показао и описао ’план напада’, за који је рекао да га је припремило Министарство одбране''.

У оптужници се наводи да је Трамп том прилилком рекао: ''Као председник могао сам да скинем ознаку тајности. Сада, знате, не могу, али реч је о великој тајни''.

Документа је показао представнику политичког комитета у августу или септембру 2021, а реч је била о поверљивој мапи у вези са одређеном војном акцијом.

Тужиоци наводе да је Трамп предузео неколико корака како би омео истрагу о руковању поверљивим документима, рекавши свом адвокату да каже Министарству правде да се код њега не налазе документа која се траже у судском позиву.

Поред тога, Трамп је свом помоћнику Волту Наути наложио да премести документе како би их сакрио од Трампових адвоката и агената ФБИ-ја, и чак је предложио свом адвокату да ''сакрије или уништи документе'' тражене судским позивом.

У оптужници се наводи и да је сам Трамп лично био укључен у процес паковања докумената у кутије док је био у Белој кући, и да је, након што је у мају прошле године добио судски позив, двојици својих адвоката рекао да не жели да му ико прегледа кутије, и упитао: ''Зар не би било боље да им само кажемо да овде немамо ништа?''.

После тога наредио је свом помоћнику да премести кутије из складишта у његову резиденцију у Мар-а-Лагу на Флориди.

(Тањуг) Фото: Тањуг/АП

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Корослав

09.06.2023 22:46

Кандитоват ће се ко и моја покојна баба.Не гине му доживотна робија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови Јорк

10.06.2023 06:48

Човек се кандидовао и засад му нема компетиције. Док је нас гласача који гласамо главом и својим џепом- могу му пљунути под прозор. Ви се позабавите својим “ПРЕЦЕДНИКОМ” који је одавно требао бити иза решетака да и ви гласате главом и новчаником.

Name

Приједорчанин М.

10.06.2023 07:24

Пустите паметна човјека нека у миру ради и ужива и нека се спрема за изборе да спаси америку од пропадања а свет од пропасти.

Name

Ре

10.06.2023 09:52

Па да, а тајне податке нек продаје, нек заради, боље то него да му се дјеца дрогирају.

Name

Корослав

10.06.2023 13:21

Паметан човек узео све нај веће државне тајне код себе ко да му је то ћаћевине и да дила около браћи Русима да спасе свијет од пропадања.