Улога власти није да блокира пројекте, него да омогући да се они реализују (ВИДЕО)

„Функција и улога изабраних представника на свим нивоима власти није да било шта блокирају него да омогуће да се пројекти развијају и да се ради на побољшању животног стандарда свих грађана БиХ“, рекао је у емисији МАТ БН телевизије Милан Миличевић, в.д. предсједника СДС-а.

Република Српска 08.06.2023 | 21:34
Улога власти није да блокира пројекте, него да омогући да се они реализују (ВИДЕО)

Миличевић је то рекао коментаришући заједничку сједницу Влада Републике Српске и Федерације БиХ на којој је донесен закључак да пројекти, који су битни за оба ентитета, више неће бити блокирани.  

Он је додао да жели у то да вјерује, иако сматра да треба бити опрезан, јер је много пројеката блокирано у локалним заједницама широм Републике Српске и БиХ, што се прије свега односи на озбиљне пројекте Европске инвестиционе банке.

„Ушли смо већ у другу годину како су блокирана средства из раније потписаних споразума о финасирању великих пројеката на нивоу БиХ у више од 20 општина који је односе на веома крупне ствари, као што су водоснабдијевање или каналисање и пречишћавање отпадних вода. Такви пројекти се налазе пред самим колапсом јер су буџети локалних заједница које су их финансирале на измаку снага“, сматра Миличевић.

Коментаришући питање проблема одлагања нуклеарног отпада на Трговској гори, Миличевић је истакао да је по крупно еколошко питање које се тиче здравља не само становника те регије него и шире, те да се увелико закаснило са озбиљним потезима како би се то спријечило.

„Тај пројекат је сувише далеко отишао да би могао да се врати, јер се Милорад Додик, због свог доброг односа са властима у Хрватској, са тим прећутно сложио. Ипак, ми се не смијемо зауставити јер морамо да покушамо да учинимо све што можемо. То је и крупно међународно питање па постоје међународне институције и судови којима можемо да се обратимо, али све мора да започне озбиљном грађанском непослушношћу у виду протеста и јасних захтјева који ће им бити упућени“, рекао је Миличевић.
 
Народна Скупштина Републике Српске усвојила је Резолуцију о заштити Срба на Косову и Метохији и о територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије. Усвојен је и закључак Клуба посланика СДС којим се захтијева од међународне заједнице да неодложно укажу властима у Приштини да је сваки облик репресије у потпуности неприхватљив.

Милан Миличевић је мишљења да резолуција неће ништа промијенити на терену али да је патриотска и национална обавеза Српске да се огласи и да подрушку нашем, српском народу на сјеверу Косова и Метохије.

„Та врста терора који се над Србина врши деценијама је незамислива. Јако је тешко живјети у сталном страху да ћете бити подрвгнути насиљу. Оно што они доживљавају од власти у Приштини али и међународне заједнице је страшно. Наша национална обавеза је да дамо подршку и свим потезима које чини власт у Србији. Када видимо које све обавезе је испунила Србија, док друга страна није урадила ништа, онда тек схватамо колико је Србија озбиљно приступила овом проблему. Србија је била флексибилна, имала је добру вољу, била спремна на компромис да би Срби живјели безбједно и онако како доликује човјеку“, објашњава Миличевић.

Миличевић закључује да је потребно апеловати на међународну заједницу да заштити Србе на Комсету али да је питањ да ли ће они то учинити јер нас досадашње искуство не охрабрује.

(БН) Фото: БН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Јојо9

08.06.2023 21:58

Господин који критикује власт а његови начелници општина у коалицији са том истом власти и са тим господином чије има он тако са одушвљењем изговара , замислите какав је његов карактер. Начелник општине Угљевик у коалицији са снсд , па нисмо чули када је био у Угљевику да огласио или да изрекао неке мјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брдар

08.06.2023 22:53

Мутан лик. Док овакви Фосили воде странку никад нецемо ици напријед. СДС је странка коју је прегазило вријеме. СНСД је анти Српска Странка. Оне друге су Сателити наведених Странки. Ста реци него побијеци из ове Накарадне Дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баухау

09.06.2023 05:05

Улога власти није да блокира пројекте, wооов, лик је геније.

ОДГОВОРИТЕ