Uloga vlasti nije da blokira projekte, nego da omogući da se oni realizuju (VIDEO)

„Funkcija i uloga izabranih predstavnika na svim nivoima vlasti nije da bilo šta blokiraju nego da omoguće da se projekti razvijaju i da se radi na poboljšanju životnog standarda svih građana BiH“, rekao je u emisiji MAT BN televizije Milan Miličević, v.d. predsjednika SDS-a.

Republika Srpska 08.06.2023 | 21:34
Uloga vlasti nije da blokira projekte, nego da omogući da se oni realizuju (VIDEO)

Miličević je to rekao komentarišući zajedničku sjednicu Vlada Republike Srpske i Federacije BiH na kojoj je donesen zaključak da projekti, koji su bitni za oba entiteta, više neće biti blokirani.  

On je dodao da želi u to da vjeruje, iako smatra da treba biti oprezan, jer je mnogo projekata blokirano u lokalnim zajednicama širom Republike Srpske i BiH, što se prije svega odnosi na ozbiljne projekte Evropske investicione banke.

„Ušli smo već u drugu godinu kako su blokirana sredstva iz ranije potpisanih sporazuma o finasiranju velikih projekata na nivou BiH u više od 20 opština koji je odnose na veoma krupne stvari, kao što su vodosnabdijevanje ili kanalisanje i prečišćavanje otpadnih voda. Takvi projekti se nalaze pred samim kolapsom jer su budžeti lokalnih zajednica koje su ih finansirale na izmaku snaga“, smatra Miličević.

Komentarišući pitanje problema odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, Miličević je istakao da je po krupno ekološko pitanje koje se tiče zdravlja ne samo stanovnika te regije nego i šire, te da se uveliko zakasnilo sa ozbiljnim potezima kako bi se to spriječilo.

„Taj projekat je suviše daleko otišao da bi mogao da se vrati, jer se Milorad Dodik, zbog svog dobrog odnosa sa vlastima u Hrvatskoj, sa tim prećutno složio. Ipak, mi se ne smijemo zaustaviti jer moramo da pokušamo da učinimo sve što možemo. To je i krupno međunarodno pitanje pa postoje međunarodne institucije i sudovi kojima možemo da se obratimo, ali sve mora da započne ozbiljnom građanskom neposlušnošću u vidu protesta i jasnih zahtjeva koji će im biti upućeni“, rekao je Miličević.
 
Narodna Skupština Republike Srpske usvojila je Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije. Usvojen je i zaključak Kluba poslanika SDS kojim se zahtijeva od međunarodne zajednice da neodložno ukažu vlastima u Prištini da je svaki oblik represije u potpunosti neprihvatljiv.

Milan Miličević je mišljenja da rezolucija neće ništa promijeniti na terenu ali da je patriotska i nacionalna obaveza Srpske da se oglasi i da podrušku našem, srpskom narodu na sjeveru Kosova i Metohije.

„Ta vrsta terora koji se nad Srbina vrši decenijama je nezamisliva. Jako je teško živjeti u stalnom strahu da ćete biti podrvgnuti nasilju. Ono što oni doživljavaju od vlasti u Prištini ali i međunarodne zajednice je strašno. Naša nacionalna obaveza je da damo podršku i svim potezima koje čini vlast u Srbiji. Kada vidimo koje sve obaveze je ispunila Srbija, dok druga strana nije uradila ništa, onda tek shvatamo koliko je Srbija ozbiljno pristupila ovom problemu. Srbija je bila fleksibilna, imala je dobru volju, bila spremna na kompromis da bi Srbi živjeli bezbjedno i onako kako dolikuje čovjeku“, objašnjava Miličević.

Miličević zaključuje da je potrebno apelovati na međunarodnu zajednicu da zaštiti Srbe na Komsetu ali da je pitanj da li će oni to učiniti jer nas dosadašnje iskustvo ne ohrabruje.

(BN) Foto: BN

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Jojo9

08.06.2023 21:58

Gospodin koji kritikuje vlast a njegovi načelnici opština u koaliciji sa tom istom vlasti i sa tim gospodinom čije ima on tako sa odušvljenjem izgovara , zamislite kakav je njegov karakter. Načelnik opštine Ugljevik u koaliciji sa snsd , pa nismo čuli kada je bio u Ugljeviku da oglasio ili da izrekao neke mjere.

ODGOVORITE
Name

Brdar

08.06.2023 22:53

Mutan lik. Dok ovakvi Fosili vode stranku nikad necemo ici naprijed. SDS je stranka koju je pregazilo vrijeme. SNSD je anti Srpska Stranka. One druge su Sateliti navedenih Stranki. Sta reci nego pobijeci iz ove Nakaradne Drzave.

ODGOVORITE
Name

Bauhau

09.06.2023 05:05

Uloga vlasti nije da blokira projekte, wooov, lik je genije.

ODGOVORITE