Бијељина: Промовисана књига о Благоју Јововићу

Причу о српском родољубу Благоју Јововићу из Бјелопавлића у Црној Гори који је 10. априла 1957. године извршио атентат на Анту Павелића, једног од највећих злочинаца Другог свјетског рата, његова ћерка Мариа преточила је у књигу. Промоција ове књиге,“Српски херој у вучјој јазбини”, одржана је синоћ у бијељинској Библиотеци Филип Вишњић.

Република Српска 08.06.2023 | 14:40
Бијељина: Промовисана књига о Благоју Јововићу

Ради се о првом дијелу ове несвакидашње приче, на више од 200 страница, која говори о некадашњем припаднику бјелопавлићке четничке бригаде који је пуцао у Павелића у предграђу Буенос Аиреса у Аргентини, гдје се усташки поглавник скривао након завршетка Другог свјетског рата.

Од задобијених повреда Павелић је преминуо 28. децембра 1959. у Мадриду, гдје се налазио под заштитом Франциска Франка и његове диктатуре. О Благоју Јововићу данас се пише и говори, међутим квалитет информација је упитан. То је подстакло његову кћерку Мариу Јововић да о њему напише књигу.

"Књигу сам писала три године. Намјера ми је била да испричам пуну истину о њему, јер свуда је било много лажних информација, често сам слушала лажне приче и гледала лажне фотографије и због тога сам одлучила да станем на крај тим лажима. Мој отац је био диван човјек и велики патриота који никада није заборавио своју земљу".

Ауторка књиге, Марија Јововић, каже да је овим дјелом жељела оживјети сјећање на милион убијених жртава у концентрационом логору Јасеновац као и сјећање на свог оца, који је живио нормалним животом у Мардер Плати водећи свој хотел.

Међутим, када је сазнао да у Аргентитни живи Анте Павелић, одлучио је, без трунке двоумљења, да све то напусти и 10. априла 1957. изврши напад на једног од најкрволочнијих и најокрутнијих диктатора у историји. О овоме нико у Аргентини, па чак ни у њиховој породици ништа није знао до 1998.

„Никада нам није причао о томе до 1998 године када је умро његов млађи брат Вељко. Тада смо сви били на парастосу и отишли смо до Манастира Острог. Тада је први пут, око сат времена разговарао са митрополитом Амфилохијем насамо. Послије те исповиједи били смо на ручку и тада сам први пут чула цијелу причу о атентату..

Прије тога ми је само једном, док сам била млада, рекао како је нешто урадио, али никада нисам питала шта, иако је у кући имао велику библиотеку о усташама, о нацистима и њиховим злочинима.“истакла је током промоције Благојева кћерка.

 О књизи је говорио и књижевник Бранко Станковић, истакавши да Благоја Јововића треба сврстати у ред најзначајнијих Срба и раме уз раме са Милошем Обилићем и Гаврилом Принципом. 

"Неко ко је, мислим, вођен божијом промишљу, као Свети Ђорђе кад убија аждају, Јововић је тако исто, као божијим чином, осветио мученике из Јасеновца, Јадовна, јама и бездана у којима су убијани људи. Самог Павелића треба избрисати из сјећања, јер се ради о некоме ко уопште није човјек и о њему не треба ни говорити“ истакао је књижевник Бранко Станковић.

Представљање књиге Марије Јововић ,,Благоје Јововић, српски херој у вучијој јазбини“ организовали су Библиотека "Филип Вишњић" и Удружење „Краљевина Србија“ Градски одбор Бијељина.

(БН) Фото:БН

Коментари / 0

Оставите коментар